Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Stadionul „Parc”, blocurile de nefamiliști, Cabana Prislop, Complexul „Mistreţul” – Primăria Cugir a cerut, pentru al treisprezecelea an consecutiv, trecerea obiectivelor în domeniul public al orașului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pentru al treisprezecelea an consecutiv, Primăria Cugir a solicitat autorităților abilitate să aprobe transferarea activelor sociale din proprietatea Uzinei Mecanice Cugir în domeniul public al orașului. La finele lunii august a fost trimisă o nouă adresă către Ministerul Economiei prin care se cerea, cu titlu gratuit, Stadionul „Parc”, blocurile de nefamiliști nr. 10 și nr. 11, blocul nr. 5 , blocul „1 Mai”, Cabana Prislop, Complexul „Mistreţul”, peronul UMC 1 (halta), terenul vechii Şcoli profesionale, spălătoria și baia publică.

Cugirenii cunosc foarte bine aceste obiective, mai ales că, pe o parte din ele le văd în fiecare zi și se îngrozesc de aspectul lor. Fostele blocuri de nefamiliști sunt acum mai degrabă cavouri din cărămidă, din acestea dispărând de-a lungul timpului instalațiile sanitare, electrice, finisaje din lemn, parchetul, geamurile, dușumelele etc. Aici își fac adesea cuib animalele vagaboande, oamenii străzii, alcoolici. În ultimul an au fost trimise adrese similare către conducerea Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor Publice, acesta din urmă fiind singurul care a oferit un răspuns, direcționând solicitările cugirenilor către Ministerul Economiei, sub autoritatea căruia funcționează uzina.

De fiecare dată, solicitarea primăriei a fost motivată de starea de degradare accentuată în care se află aceste active sociale abandonate de UMC încă din anul 1989, deoarece nu serveau activității de producție. Uzina nu dispune de fonduri şi nu este interesată să reabiliteze imobilele, multe dintre ele fiind reale pericole pentru cetățeni. Deși inutile societății, pentru aceste active și pentru terenul aferent lor, UMC înregistrează lunar cheltuieli cu amortizarea, evaluarea, cu impozite și taxe locale. Aceste cheltuieli vor crește considerabil în anul 2018 având în vedere prevederile legale actuale care permit administrațiilor locale să majoreze cu 500% impozitul pe clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan.

Acest lucru înseamnă pentru întreprindere o povară financiară de 224.640 lei (cu 187.200 lei mai mult ca în 2017) sumă care, în alte condiții, ar putea fi utilizată pentru acoperirea altor necesități ale uzinei. În prezent societatea U.M. Cugir și-a achitat datoriile căte bugetul local, astfel că nu mai poate fi luată în calcul procedura “dării în plată”, motiv pentru care se cere preluarea activelor sociale cu titlu gratuit. Administrația locală se bazează pe sprijinul actualei conduceri a S.C. UM Cugir si a Consiliului de Administrație, care sunt în măsură să facă lobby pentru transferarea activelor în domeniul public, astfel încât să devină utile comunității locale.

Primăria și Consiliul Local intenționează să le transforme în obiective de importanță publică, astfel: bloc nr. 5 – în locuinţe sociale şi/sau azil pentru bătrâni; bloc nr. 10 – în locuinţe sociale şi/sau locuinţe pentru tineri; bloc nr. 11- în locuinţe sociale şi/sau locuinţe pentru tineri; Cabana Prislop – în tabără şcolară şi punct de atracţie pentru iubitorii turismului şi a sporturilor de iarnă; Stadion „Parc” – în bază sportivă modernă; Şcoala profesională veche – în zonă de agrement; Complex „Mistreţul” (cabine, ştrand, popicărie) – în centru pentru tineret; Restaurant „Mistreţul” – în centru pentru tineret; Peron Haltă – spațiu de staționare modernizat; Spălătorie și baie publică – în centru de agrement și sport. În anii 2007-2008 administrația cugireană a reuşit să preia de la U. M. Cugir fostul „Club Muncitoresc”, prin dare în plată.

În urma investiţiilor de modernizare, „Clubul Muncitoresc” a devenit Casă de Cultură a oraşului Cugir, ce cuprinde o sală de spectacole cu 463 locuri, săli de conferințe, de activități cultural-artistice şi o bibliotecă orăşenească. În anul 2008, prin aceeaşi procedură, activul „Stadion Vechi”, cu terenul aferent în suprafaţă de 23.249,35 mp a trecut în proprietatea publică a oraşului Cugir. Stadionul a fost modernizat şi utilat, iar astăzi este cea mai modernă bază sportivă din judeţ, fiind calificat pentru competiţiile de liga a III-a.

Referitor la această problemă, ing. Mircea Trifan, directorul general al Uzinei Mecanice Cugir a explicat pentru ziarul „Unirea“ că uzina a făcut toate demersurile către Romarm și Ministerul Economiei. „Încă nu știu dacă avem aprobarea lor. Nu avem datorii către primărie ca să le putem da în contul acestor datorii. Toate blocurile ar trebui scoase la licitație de către U. M. Cugir, dar trebuie să primim aprobare de la minister. Procedura legală ar fi scoaterea la licitație. Să vedem ce se vinde și ce rămâne”, a explicat directorul Trifan.

[nggallery id=4679]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea