Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Semne ascunse în portretele principilor Transilvaniei, aflate la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, descoperite după digitalizare

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Semne ascunse în portretele principilor Transilvaniei, aflate la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, descoperite după digitalizare

Portretele principilor Transilvaniei aflate în pinacoteca Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia au fost digitalizate printr-o tehnologie nouă denumită fotografie panoramică. Astfel au ieșit la iveală semne ascunse, nemaivăzute.

Semne ascunse, nemaivăzute, au ieșit la iveală, după ce portretele principilor Transilvaniei, aflate în pinacoteca Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, au fost digitalizate printr-o nouă metodă numită fotografie panoramică.

Biblioteca Batthyaneum de la Alba Iulia a fost înfiinţată în secolul al XVIII-lea de contele Ignatius Batthyany, episcop romano-catolic.

La fotografierea panoramică a picturilor aflate în pinacotecă au ieșit la iveală lucruri nemaivăzute până atunci. În urma aplicării acestei tehnologii moderne, zoom-ul digital al fotografiei a relevat – spre exemplu – două iniţiale pictate în ochii lui Gabriel Bathory (1608-1613), posibil iniţialele pictorului rămas necunoscut, potrivit reprezentanților bibliotecii.

„Digitalizarea celor 11 portrete de principi ai Transilvaniei s-a încheiat cu nişte rezultate excepţionale. Tehnologia folosită de Călin Şuteu se numeşte fotografie panoramică şi nu seamănă cu nimic din ceea ce ştim că poate fi fotografierea obişnuită”, au transmis cei de la Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naţionale a României.

Potrivit acestora, este vorba de o tehnologie specială, extrem de sofisticată, care creează fotografia din imagini compozite cu un câmp vizual uriaş şi cu o rezoluţie a unei asemenea fotografii de mărimea gigapixelilor (1000 Mpx).

„Astfel, am reuşit să vedem pentru prima oară culorile posibile ale acestor tablouri, folosind doar filtre speciale, şi detalii nemaivăzute. Pentru a da un exemplu simplu, în cazul portretului lui Gabriel Bathory, zoom-ul digital al fotografiei a revelat două iniţiale pictate în ochii principelui: în ochiul stâng un A, iar în ochiul drept un I. Să fie oare vorba de iniţialele pictorului rămas necunoscut?”, arată cei de la Batthyaneum, care adaugă că fără folosirea acestei tehnologii nu s-ar fi putut ridica această întrebare.

Despre Gabriel Bathory care a domnit în perioada 1608-1613, se ştie că a fost unul dintre cei mai detestaţi principi ai Transilvaniei, fiind asasinat de propriii soldaţi. Portretul în cauză, al cărui autor nu se cunoaşte, este realizat în ulei pe pânză, probabil în secolele XVII-XVIII, fiind foarte valoros din punct de vedere istoric.

„Merită precizat faptul că toate aceste portrete se înscriu într-o cronologie determinată, marcând poate cea mai importantă perioadă a principatului: Stephanus Bathori (1571-1575), Christophorus Bathori (1575-1581), Sigismundus Bathori (1581-1594, 1594-1598, 1598-1599), Andreas Bathori (1599), Stephanus Botckai (1604-1606), Sigismundus Rakozi (1607-1608), Gabriel Bathori (1608-1613), Gabriel Bethlen (1613-1629), Georgius Rakozi I (1630-1648), Georgius Rakozi II (1648-1657, 1659-1660) şi, în fine, portretul unui principe necunoscut”, se mai menționează în comunicarea bibliotecii.

Principele necunoscut este, cel mai probabil, Kemeny Janos. Acesta din urmă este singurul tablou care nu are nicio inscripţie, aşa cum au toate celelalte: numele principelui, apoi titulatura „Princeps Transilvaniae”, însă detaliile vestimentaţiei şi delicateţea mâinilor sunt remarcabile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Sunetele tulnicelor din Apuseni au răsunat la Bruxelles, în Place de la Bourse: Două surori din Alba duc mai departe tradiția populară moștenită de la bunica lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sunetele tulnicelor din Apuseni au răsunat la Bruxelles, în Place de la Bourse: Două surori din Alba duc mai departe tradiția populară moștenită de la bunica lor Două tulnicărese din Apuseni, Crinela Narița și Geanina Onețiu, au oferit sâmbătă, 20 aprilie, un moment artistic special, în cadrul unui eveniment din seria inițiativelor europarlamentarului Victor Negrescu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea