Actualitate
FOTO| Şedinţa Colegiului Prefectural al Judeţului Alba: Șefii serviciilor publice deconcentrate și a altor instituții publice din județul Alba au dat raportul
Şedinţa Colegiului Prefectural al Judeţului Alba: Șefii serviciilor publice deconcentrate și a altor instituții publice din județul Alba au dat raportul
Şedinţa Colegiului Prefectural al Judeţului Alba a avut loc începând cu orele 08:30, la sediul Instituției Prefectului Județul Alba, Sala 100, cu participarea Prefectului Județului Alba, domnul Albu Nicolae și a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate și a altor instituții publice din județul Alba.
Temele înscrise pe ordinea de zi au fost următoarele: 1) Informare privind activitatea Inspectoratului Școlar Județean Alba, Evaluare Națională și Bacalaureat, 2022 – rezultate și statistici, județul Alba; 2) Analiza activității Casei Corpului Didactic Alba; 3) Activitatea de verificare în trafic a vehiculelor – Registrul Auto Român; 4) Planul de acțiuni în domeniul drogurilor la nivelul județului Alba.
În deschiderea ședinței Domnul Albu Nicolae, Prefectul Județului Alba a dat cuvântul domnului Cornel Sandu, Inspector general, Inspectoratul Școlar Județean Alba, care a prezentat rezultatele obținute la nivelul județului Alba la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, 2022. Pentru organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2021-2022 au fost stabilite 27 centre de examen. La Evaluarea Națională au participat 106 școli cu clase gimnaziale, din care 65 unități școlare din mediul rural și 41 unități școlare din mediul urban. Din numărul total de 2852 elevi înscriși în clasa a VIII-a, 2569 elevi s-au înscris la examenul de Evaluare Națională. Numărul elevilor care s-au prezentat la examen a fost de 2470, fiind 99 elevi absenți. Rata de participare la nivel județean a fost de 96,15 %, mai mare față de anul 2021 (94,65%).
Pentru susținerea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022, au fost organizate 7 centre de examen care au avut în componență 6 subcomisii. În urma analizei rezultatelor examenului se constată că județul Alba are un procent de promovabilitate la Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie de 76,66 %, mai mare față de sesiunea 2021(74,94%). Procentul de promovabilitate pe promoții fiind de 80,56% pentru promoția curentă (în anul 2021 a fost de 79,27%) și de 28,74% pentru promoția anterioară (în anul 2021 a fost de 39,37%).
În continuarea ședinței doamna Nandrea Maria, profesor metodist la Casa Corpului Didactic a făcut o informare cu privire la activitatea de formare a cadrelor didactice. Un număr de 754 cadre didactice din județul Alba au fost formate în cursul anului școlar prin programe de formare gratuite, realizate în format online. Au fost organizate și desfășurate un număr de șapte simpozioane la care au participat 274 cadre didactice. Au fost editate 34 de publicații și au fost desfășurate 27 de activități în parteneriat cu alte Case ale Corpului Didactic din țară, unități de învățământ sau primării.
La următorul punct de pe ordinea de zi, Domnul Nicolae Rîșteiu, Șeful reprezentanței Alba – Registrul Auto Român, a prezentat unele aspecte ale activității de verificare în trafic a vehiculelor. Activitatea de control în trafic s-a desfășurat împreună cu Poliția Română fiind verificate 1120 vehicule rutiere, dintre care 38,31% au fost neconforme, 2,77% prezentau pericol iminent de accidente iar 1,61% prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică. În urma controalelor mixte, Poliția Rutieră Alba a aplicat 375 sancțiuni contravenționale și au fost retrase 271 de certificate de înmatriculare.
În vederea eficientizării activității de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor a fost discutat ”Planul de acțiuni în domeniul drogurilor la nivelul județului Alba – 2022-2026”. Domnul Claudiu Dușa, Coordonator al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba a prezentat obiectivele generale și obiectivele specifice ale strategiei naționale antidrog și modul de atingere a țintelor stabilite în planul de acțiune.
Reducerea cererii de droguri constă într-o paletă de acțiuni complementare, ce include prevenirea (contextuală, universală, selectivă și indicată), depistarea și intervenția timpurie. Aceste intervenții vor contribui la creșterea gradului de reziliență a societății la impactul și consecințele negative ale fenomenului drogurilor. Măsurile și intervențiile propuse pe linia reducerii ofertei de droguri vor contribui la perturbarea piețelor, tradiționale și online, ale drogurilor ilicite, dezmembrarea grupărilor infracționale organizate implicate în traficul și producția de droguri, asigurarea respectării legii, reducerea violenței asociate cu piețele drogurilor ilicite și intensificarea schimbului de date și informații operative.
În cadrul ședinței colegiului prefectural, prin Hotărârea nr.10/2022 a fost adoptat ”Planul de acțiuni în domeniul drogurilor la nivelul județului Alba – 2022-2026”, prin vot unanim.
La punctul Diverse de pe ordinea de zi Domnul Nicolae Albu, Prefectul Județului Alba a adus în atenția membrilor colegiului unele probleme de actualitate cum ar fi: Legea învățământului aflată în consultare publică, situația privind stingerea focarelor de incendiu din Munții Apuseni, stadiul lucrărilor la drumurile publice afectate de inundații.
Prefectul Nicolae Albu, a felicitat instituțiile publice implicate în gestionarea situațiilor de urgență și activitățile de prevenire desfășurate în comisii mixte. A invitat conducătorii instituțiilor publice să inițieze propuneri de îmbunătățire a cadrului normativ în vederea eficientizării activităților din domeniul specific de activitate.
La finalul ședinței a fost adoptată Hotărârea nr.11/2022 a Colegiului Prefectural al Județului Alba privind stabilirea datei și a tematicii ședinței următoare. Se stabilește ca dată de desfășurare a următoarei ședințe 30 august 2022, iar ordinea de zi va fi:
– Informare privind lucrările de cadastru și publicitate imobiliară în județul Alba – Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară;
– Raport de activitate al Gărzii Forestiere Județene Alba;
– Informare privind activitatea Direcției Silvice Alba;
– Diverse.
Actualitate
Mai mulți români au acces la Internet 4G și 5G decât sunt conectați la rețeaua de apă curentă
Mai mulți români au acces la Internet 4G și 5G decât sunt conectați la rețeaua de apă curentă
Populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a fost de 14.277.262 persoane la sfârșitul anului 2022, în timp ce peste 16 milioane de persoane aveau acces la Internet 4G și 5G.
Populaţia conectată la sistemul public de alimentare cu apă a reprezentat 74,9% din populaţia rezidentă a României în anul 2022, se menţionează într-un comunicat remis vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.
Populaţia neconectată la sistemul public de alimentare cu apă a fost de 4.771.913 persoane în 2022, în scădere faţă de cele 4.946.254 de persoane neconectate în 2021.
În anul 2022, ponderea cea mai mare a populaţiei conectate la sistemul public de alimentare cu apă s-a înregistrat în regiunea Bucureşti Ilfov (94,1%), urmată de regiunea Sud-Est (89,5%).
Gradul cel mai redus de racordare s-a înregistrat în regiunea Nord-Est (50,7%), urmată de regiunea Sud-Vest Oltenia (63,4%).
În ceea ce priveşte distribuţia apei, în anul 2022 volumul de apă distribuită a fost de 1,937 miliarde metri cubi, cu circa 540,53 milioane metri cubi mai mult decât în anul 2021. Creşterea cea mai importantă s-a înregistrat în agricultură, volumul de apă distribuită fiind cu 464,17 milioane metri mai mare.
Cele mai mari cantităţi de apă distribuită s-au înregistrat în bazinele hidrografice Buzău-Ialomiţa (31,4%), respectiv Argeş-Vedea (16,1%).
Actualitate
Vouchere pentru cadre didactice 2023: Ce pot cumpăra profesorii cu cei 1.500 de lei de la stat
Vouchere pentru cadre didactice 2023: Ce pot cumpăra profesorii cu cei 1.500 de lei de la stat
Cadrele didactice şi didactice auxiliare urmează să primească suma de 1.500 de lei, începand cu luna octombrie 2023, într-o singură tranşa anuala, timp de 4 ani, pana în anul scolar 2026-2027.
Prima de carieră didactică are o valoare de 1500 de lei net și reprezintă o măsură care susține dezvoltarea profesională continuă a personalului didactic în vederea creșterii calității și echității sistemului educațional. Acest ajutor va fi acordat anual, într-o singură tranșă, până în anul 2027.
De prima de carieră didactică beneficiază:
- cadrele didactice și didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat;
- cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar;
- personalul didactic auxiliar, din sistemul de învățământ universitar.
Pentru a beneficia de acești bani trebuie să fii în activitate în anul școlar 2023-2024. Aceasta este singura condiție.
Bunurile și serviciile care pot fi achizționate cu sumele de bani din prima de carieră didactică sunt stabilite de art. (3) al OUG privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar precum și primă de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat suportate din fonduri externe nerambursabile.
Cum pot fi folosiţi cei 1500 de lei:
- 450 de lei, 30% din sumă, pot fi cheltuiți pentru orice fel de nevoi, fără justficare pe bază de factură;
- pentru plata unor cursuri de formare profesională oferite de CCD-uri sau de către formatori autorizați, etc. Teoretic, cu acești bani se pot plăti și cursurile de masterat sau doctorat;
- cumpărarea de echipamente IT care pot fi folosite în scop didactic. Exemple: telefoane mobile, tablete, laptop-uri, computere (PC-uri), imprimante, proiectoare, monitoare, televizoare inteligente, etc.;
- în scopul achiziționării de soft educațional, abonamente pe platformele educaționale, materiale didactice, echipamente și materiale pentru activități etc.;
- cărți în format tradițional și în format electronic, cărți de lucru, jocuri educaționale etc.
Cadrele didactice care primesc acesti bani nu ii pot folosi in alte scopuri decat cele prevazute de Ordonanta de urgenta. Prin urmare, constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
a) utilizarea suportului electronic al masurii de sustinere a activitatii didactice in alt scop decat cel prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
b) solicitarea si/sau furnizarea de numerar in schimbul masurii de sustinere a activitatii didactice pe suport electronic sau pentru fractiuni din aceasta;
c) refuzul nejustificat al unitatilor afiliate de a accepta masura de sustinere a activitatii didactice emisa pe suport electronic. Refuzul este justificat daca exista suspiciuni rezonabile privind autenticitatea masurii de sustinere a activitatii didactice pe suport electronic, identitatea dintre titularul masurii de sustinere a activitatii didactice pe suport electronic si beneficiarul acesteia;
d) emiterea pe suport electronic a masurii de sustinere a activitatii didactice de catre alte entitati decat cele cu care Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a incheiat contractul de achizitie publica;
e) comercializarea suportului electronic al masurii de sustinere a activitatii didactice contra unei fractiuni de pret sau a altor bunuri/servicii decat cele stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta.
Contraventiile prevazute anterior se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) intre 1,5 si 2 puncte-amenda, faptele prevazute la literele a) si c);
b) intre 3 si 4 puncte-amenda, fapta prevazuta la litera b);c) intre 14 si 20 de puncte-amenda, faptele prevazute la literele d) si e).
Sursa: dailybusiness.ro
Actualitate
Un bărbat din Alba s-a ales cu dosar PENAL, după ce a fost oprit în trafic, de polițiști: Ce au descoperit oamenii legii
Un bărbat din Alba s-a ales cu dosar PENAL, după ce a fost oprit în trafic, de polițiști: Ce au descoperit oamenii legii
Un bărbat din Alba s-a ales cu dosar penal după ce polițiștii l-au prins cu permisul suspendat, la volanul unei mașini.
La data de 28 septembrie 2023, în jurul orei 20.30, polițiștii rutieri din Sebeș au depistat un bărbat de 40 de ani, din municipiul Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Răchita, având permisul de conducere suspendat.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
29 septembrie: Ziua Mondială a Inimii. Bolile cardiovasculare, cauza principala de deces si dizabilitate la nivel mondial
-
Sportacum 24 de ore
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO| O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii
-
Actualitateacum 18 ore
Aeroporturile din România, tot mai scumpe, iar serviciile din ce în ce mai proaste! Călător: „Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”
-
Actualitateacum 23 de ore
Gafă în Guvern: Salariul minim se va majora cu 181 de lei, nu cu 83 de lei, cum calculase ministrul Finanțelor