Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| Se lucrează și sâmbăta la Spitalul din Zlatna. Stadiul lucrărilor la clădirea construită în urmă cu aproape 3 secole

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Se lucrează și sâmbăta la Spitalul din Zlatna. Stadiul lucrărilor la clădirea construită în urmă cu aproape 3 secole

Lucrările la Spitalul din orașul Zlatna se află în plină desfășurare, muncitorii fiind prezenți pe șantier inclusiv sâmbăta. Clădirea va fi reabilitată și modernizată printr-o investiție de peste 10 milioane de lei.

Necesitatea realizării proiectului rezidă din starea degradată în care se afla clădirea, în special din punct de vedere al pierderilor de energie înregistrate, acestea traducându-se în cheltuieli ridicate cu asigurarea unui minim de confort necesar.

Pornind de la ideea că edificiul obiect al proiectului a fost ridicat în 1731, e de la sine înțeleasă slaba calitate a construcției și gradul de deteriorare în care se află. De-a lungul timpului clădirea a mai suportat lucrări de reparații, dar cu precădere din punct de vedere structural și nu în ceea ce privește reabilitarea termica în vederea efcientizării energetice și reducerii consumurilor.

Se propun următoarele intervenții la clădire în vederea realizării lucrărilor propuse:

  • Se va îndepărta integral placa de pe sol;
  • Se vor desface pereții executați ulterior fără rol structural, la care se constată deficiențe de fundare;
  • Se vor consolida fundațiile pereților structurali prin realizarea de centuri din beton armat;
  • Se vor realiza fundații noi pentru pereții propuși cu grosimea mai mare de 15 cm;
  • Se va realiza o nouă placă pe sol, din beton armat;
  • Injectarea fisurilor existente în pereți cu rășini epoxidice ;
  • Cămășuirea armată locală a colțurilor și intersecțiilor structurale ale clădirii;
  • Se vor corecta închiderile golurilor executate necorespunzător prin prevederea de bare de armătură în asize;
  • Se va repara zidăria în zonele unde aceasta prezintă degradări / deficiențe de execuție ;
  • Se vor trata suprafețele afectate de acțiunea sărurilor din teren cu soluții care să neutralizeze efectul acestora;
  • Refacerea planșeului în colțul nord-vestic, prin îndesirea grinzilor metalic existente și realizarea unui planșeu mixt oțel-beton;
  • Realizarea unui planșeu din beton armat peste CT;
  • Realizarea unor compartimentări din gips carton sau zidărie de BCA / blocuri ceramice;
  • Se va desface șarpanta și planșeul peste etaj;
  • Realizarea unui nou planșeu în soluție ușoară (lemn, grinzi metalice și lemn etc);
  • Se va realiza o nouă șarpantă și o nouă învelitoare;
  • Se vor realiza lucrări de izolare termică a fațadei – partea opacă, inclusiv termo- hidroizolarea planșeelor peste ultimul nivel;
  • Se va realiza reabilitarea trotuarelor perimetrele de protecție conform normelor în vigoare, cu panta spre exterior;
  • Amplasarea unui lift de serviciu în zona bucătăriei și amplasarea unui lift în vederea asigurării accesului persoanelor la etajul clădirii.

Impactul renovării energetice a clădirii Spitalului Zlatna se traduce printr-o serie de beneficii:

Beneficii economice:

Este cunoscut faptul ca îmbunătățirea eficienței energetice si reducerea consumurilor, pe termen mediu si lung se traduc în economii la bugetul public, economii care pot fi folosite pentru acoperirea unor altor nevoi si probleme de ordin public. Se estimează ca, urmare a implementării proiectului, economiile financiare se vor ridica la o valoare de peste 180.000 lei.

De asemenea, prin acțiunile de reabilitare termica va creste valoarea economica a clădirii obiect al investiției. Din lipsa resurselor financiare, s-a preferat orientarea pe acțiuni cu rezultate pe termen scurt si cu un impact imediat pentru societate, iar investițiile în reabilitarea clădirilor fiind percepute ca investiții de lunga durata, cu toate ca au un impact imediat în creșterea gradului de confort si îmbunătățirea calității vieții-pentru asigurarea carora, în prezent, se utilizează un consum excesiv de energie.

Beneficii de mediu:

Unul din principalele argumente în favoarea importanței eficientizarii clădirilor din punct de vedere energetic vizeaza scăderea consumului de energie, reducerea impactului asupra mediului, din punct de vedere al emisiilor de CO2, gazelor cu efect de sera, respectiv reducerea risipei de resurse. Clădirile reprezintă cea mai mare sursa de emisii de CO2, având o contribuție semnificativa la schimbările climatice. Se estimează ca beneficiile aduse asupra mediului prin renovarea energetica a clădirilor ar putea fi de ordinul a 10% din economiile de costuri energetice.
Beneficii sociale si medicale:

Clădirile care dispun de o încălzire mai eficienta oferă beneficii pentru sanatate, având mai puține zone reci si curenți de aer, mai puțin condens, temperatura fiind constanta si uniforma în interiorul clădirii, deci o predispoziție redusa la mucegai, asigurând o calitate mai ridicata a aerului din interior.

În aceste condiții, renovarea energetica a clădirilor reprezintă o alternativa viabila pentru modernizarea sustenabila a fondului construit, capabila sa aduca beneficii relevante sectorului public. Intervențiile la nivelul clădirii prin lucrări de renovare energetica vor conduce automat la creșterea eficienței energetice si reducerea consumurilor.

Necesitatea investițiilor asupra clădirii vine si în contextul în care asupra edificiului obiect al proiectului nu au mai fost realizate lucrări de reabilitare, nici din punct de vedere structural, dar nici din punct de vedere termic. Pe de alta parte, este necesara asigurarea unui grad de confort celor ce beneficiază de serviciile puse la dispoziție în cadrul clădirii spitalului, cu respectarea standardelor de igiena, ținând cont de faptul ca în cârdul clădirii se prestează servicii medicale, unde este imperios necesar asigurarea unui cadru adecvat de desfășurare a activității.

Clădirea spitalului este situata în centrul orașului Zlatna, iar reabilitarea acestuia va contribui la îmbunătățirea imaginii urbanistice a comunității. Urmare a derulării investiției se va înregistra un consum redus de energie termica pentru încălzirea clădirii si asigurarea unui confort necesar pe tot parcursul anului, scăderea costurilor generate cu asigurarea încălzirii si nu în cele din urma, reducerea emisiilor poluante.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

22 mai: A patra ediție a Târgului de job-uri la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Consiliere și orientare în carieră pentru studenți

Bogdan Ilea

Publicat

în

22 mai: A patra ediție a Târgului de job-uri la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Consiliere și orientare în carieră pentru studenți Universitatea „1 Decembrie 1918” organizează a patra ediție a Târgului de job-uri alături de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba. Studenții vor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea