Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Școala Altfel la Grădinița cu Program Prelungit ”Dumbrava minunată” din Alba Iulia: Ce activități i-au așteptat pe cei mici

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Școala Altfel la Grădinița cu Program Prelungit ”Dumbrava minunată” din Alba Iulia: Ce activități i-au așteptat pe cei mici

În perioada 6- 10 noiembrie 2023, Grădinița cu Program Prelungit ”Dumbrava minunată” din Alba Iulia a desfășurat Programul Școala Altfel.

În concordanță cu prioritățile stabilite de Ministerul Educației, dar nelimitându-se doar la acestea, activitățile desfășurate au fost variate și i-au încântat pe copii.

În prima zi a săptămânii, preșcolarii au învățat despre stilul de viață sănătos bazat pe o alimentație bogată în fructe și legume și pe băuturile naturale, sucuri de fructe, siropuri, precum și combinațiile dintre acestea. Invitații noștri speciali, doamna nutriționist Morariu Alina și domul Hada Iulian le- au vorbit copiilor despre sănătatea din farurie și din pahar și au exersat împreună tehnici de preparare a unor meniuri sănătoase și a unor cocktail-uri bazate pe fructe și lichide sănătoase- alternativa naturală la sucurile carbogazoase.

A doua zi a fost dedicată antrenării imaginației și curiozitatății preșcolarilor, contribuind la dezvoltarea lor emoțională, prin intermediul unui interesant spectacol de magie susținut de magicianul Lorenzo Cristian, care a încântat preșcolarii prin apariția spectaculoasă a uni iepuraș, a unui porumbel, a mingiuțelor, dar și a altor trucuri misterioase.

Sub egida, „Împreună pentru o viață mai bună, lipsită de incidente neplăcute” reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba, au au venit în vizită la grădinița noastră, în cea de-a treia zi a Școlii Altfel și au prezentat preșcolarilor ținuta și echipamentul lor, cât și activitățile desfășurate de către aceștia, de prevenire a infracționalității juvenile. Preșcolarii au avut ocazia să urce în mașina jandarmilor, să observe instrumentele de lucru ale acestora și să se joace cu cățelușul special antrenat.

Prietenii noștri, pompierii din cadrul ISU Alba, ambulanțierii Serviciului Județean de Ambulanță Alba și Crucea Roșie Alba ne-au primit în cea de a patra zi a săptămânii, la o activitate prin care au făcut cunoscute preșcolarilor mașinile speciale, utilajele și instrumentarul de lucru folosite în situații de urgență. Copiii s-au urcat în mașinile speciale și au aflat multe informații despre meseria de pompier, ambulanțier și voluntar Crucea Roșie, dar și despre măsurile de protecție și prim ajutor în cazul situațiilor de urgență. Copiii au fost deosebit de încantați fiindcă au putut să exploreze uneltele și instrumentele folosite in cazul situațiilor de urgență.

În ultima zi a programului Școala Altfel, grădinița noastră a desfășurat activități împreună cu partenerii noștri din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Alba- Departamentul Siguranță școlară și studenții Erasmus din cadrul Universității “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Perspectiva interculturală, ce urmărește învățarea prin colaborare, comunicare și prevenirea marginalizării unor copii, a fost urmărită în cadrul activităților realizate împreună cu studenții Erasmus de la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, din țări ca Turcia, Ucraina, Kazahstan. Aceștia au desfășurat împreună cu preșcolarii activități de cunoaștere a însemnelor naționale ale fiecărei țări, au realizat lucrări colective ,,Călătorie în jurul lumii”, copii au decupat, au pictat, au confecționat și asamblat stegulețe au cântat, au dansat și au participat la jocuri de mișcare.
Recunoașterea Bullying-ului și a modului de reacție în astfel de situații este un deziderat pe care grădinița noastră împreună cu partenerii noștri de la IPJ l-au urmărit în activitățile pe care le-au realizat.

Săptămâna aceasta a cuprins și alte activități interesante, precum: vizita la Secția de Arheologie de la Palatul Apor și Museikon, unde preșcolarii au observat exponatele, au fost introduși în lumea istoriei și au participat la diverse ateliere; vizita la Biserica Ortodoxă din vecinătatea grădiniței și la Biserica Ortodoxă din Micești, ce ne reamintește de importanța Lui Dumnezeu în viețile noastre; întâlnirea cu veterinarul și cățelul lui, care ne-a învățat cum să avem grijă de animale; vizită la Laboratorul de cofetărie Corina, unde preșcolarii au fost introduși în tainele patiseriei BIO; vizită la Cabinetul Stomatologic unde medicul stomatolog ne învață cum să ne menținem sănătatea dinților și igiena orală; activități de însușire a unor comportamente pozitive și de dezvoltare emoțională împreună cu doamnele logoped și consilier ale grădiniței noastre și, nu în ultimul rând, realizarea de lucrări artistice prin intermediul tehnicilor de artă tranzientă, în colaborare cu Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia.

Activităților sportive și de mișcare în aer liber le-au fost acordate momente speciale în programul zilnic și în această săptămână, astfel, nelipsite au fost plimbările prin parc, traseele sportive realizate în curtea grădiniței, activitățile de mișcare realizate cu ajutorul aparaturii sportive din dotarea grădiniței, dar și activitățile distractive și de mișcare la spațiul de joacă Galaxya Copiilor din Alba Iulia.
Mulțumim partenerilor noștri care ne-au fost alături și de această dată, la desfășurarea acestor acțiuni frumoase și interesante.

Director, Aurora Vârtei
Responsabil imagine, Alina Petcu- Nicola


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare