FOTO: Sărbătoarea Floriilor a adunat sute de credincioși în bisericile din Cugir. Cei mai mulți au vent la Biserica Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului”
Sute de credinciosi, mulți dintre ei îmbrăcați în haine tradiționale, au luat parte duminică la sărbătoarea Floriilor, eveniment ce se petrece cu o săptămână înaintea marelui praznic al Învierii Domnului.
Cei mai numeroși dinte ei (peste 400) au fost prezenți, la Biserica Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului”, unde au participat la Sfânta Liturghie sărșită cu acest prilej, de către preoții parohi Mircea Giurgea și Mihai Gălțeanu.
La finalul serviciului divin, credincioșii au plecat acasă cu ramuri de salcie sfințițe, care conform tradiției îi proteează de rău pe parcursul întregului an. Cu ele își împodobesc icoanele, ușile și ferestrele caselor. Creştinii serbează Floriile sau Duminica Stâlpărilor, care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de credincioşi care ţineau în mâini ramuri de măslin şi de finic.
Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din an şi deschide perioada sărbătorilor de Paşte. Cu o săptămână înainte de patimile sale, Iisus Hristos a intrat în Ierusalim pe un asin, înconjurat de cei 12 apostoli. Mulţimea, recunoscându-l ca pe adevăratul Mântuitor, l-a întâmpinat cu ramuri de finic şi cântări de bucurie. Iisus şi-a pregătit singur intrarea ca să fie recunoscut ca fiind Mesia, iar când l-au văzut, oamenii au început să strige: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului.”
Floriile deschid ciclul sărbătorilor de Paşte, care se încheie la Înălţarea Domnului. În ziua de Florii există obiceiul ca oamenii să meargă la Biserică având în mâini ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfinţite de către preot, obicei care aminteşte de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, când a fost întâmpinat de mulţime cu ramuri de măslin, crenguţe de palmier sau cu flori. Crenguţele de salcie vor fi împărţite credincioşilor ce au participat la slujba de Florii, care le vor duce acasă şi le vor pune la icoane, la geamuri, la uşi şi la porţi, pentru a le apăra casele de rele şi necazuri. Sărbătoarea de Florii înseamnă şi a doua “dezlegarea la peşte”, după cea de la Buna Vestire, pentru cei care ţin post.
Ziua de Florii reprezintă şi începutul ultimei săptămâni a Postului Paştelui sau Săptămâna Patimilor.Din seara de duminică, bisericile încep slujbele speciale ale Săptămânii Mari, numite denii. În aceste slujbe pot fi regăsite toate momentele remarcabile din viaţa Mântuitorului, de la intrarea acestuia în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi.(C.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Prima hidrocentrală românească, construită după revoluția din 1989, s-ar putea inaugura la toamnă
Prima hidrocentrală românească, construită după revoluția din 1989, s-ar putea inaugura la toamnă Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri că finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989 reprezintă una dintre priorităţile României și s-a declarat încrezător că anul acesta se va inaugura hidrocentrala Răstoliţa, prima terminată după mai bine de 34 de ani, conform agerpres. […]