Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO: Sala Unirii din Alba Iulia a găzduit vernisajul „Din înţelepciunea populară de acum un veac”. Sfaturi de acum 120 de ani

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sala Unirii din Alba Iulia a găzduit, sâmbătă, de la ora 10.00, vernisajul expoziţiei   „Din înţelepciunea populară de acum un veac”.  În cadrul vernisajului cei prezenţi au putut descoperi sfaturi şi poveţe privind viaţa cotidiană, apărute între anii 1891-1892 în periodicul „Unirea”, tipărit la Blaj. 

Cu începere de la ora 10.00 în Sala Unirii din Alba Iulia a avut loc simpozionul natural de etnografie şi folclor, „Cultura tradiţională în era globalizării”, la care au participat scriitori, cercetători, folclorişti şi etnografi. În contextul în care tehnologia câştigă teren, cultura, tradiţiile şi istoria sunt uitate, cel puţin aceasta este părerea celor prezenţi la simpozion şi de aceea au de gând să creeze cât mai multe evenimente culturale pentru a comemora evenimentele istorice petrecute în spaţiul românesc. Pentru a nu se uita tradiţia şi cultura a fost creat Târgul Meşterilor Populari în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia care va reuni în oraşul nostru în fiecare an, la sfârşitul verii, meşteri din toată lumea.

În partea a doua a simpozionului, Dana Zecheru, directorul Direcţiei Arhivelor din Alba ne-a prezentat câteva sfaturi şi poveţe din viaţa cotidiană apărute în periodicul „Unirea” tipărit la Blaj, între anii 1891 – 1892. În acest ziar, pe lângă probleme economice, politice şi sociale era o rubrică cu sfaturi care învăţa oamenii cum să se gospodărească şi cum să se descurce de la muncile câmpului până la cele mai banale probleme. Aceste rubrici par acum amuzante după modul în care au fost create şi mai ales dialectul folosit la acea vreme. În cadrul expoziţiei pot fi citite sfaturi de agricultură, creşterea animalelor, pomicultură, apicultură şi sfaturi pentru gospodine, de acum 120 de ani. După acestea a urmat prezentarea simpozionului pe secţiuni.

Evenimentul face parte din Festivalul „Lada de Zestre”, inclus în cea de-a doua ediţie a Târgului Meşterilor Populari de la Alba Iulia.

Expoziţia va putea fi vizitată, gratuit, până pe 5 septembrie 2013.

Evenimentul este organizat de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale,  Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba şi Asociaţia Arhiviştilor „Ioan Pleşa”.

[nggallery id=107]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea