Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Şah şi pictură la Hotelul Transilvania din Alba Iulia. Şahista Maria Yughina din Sankt Petersburg va picta miercuri un tablou cu tematică şahistă dedicat Centenarului Marii Uniri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Şi în acest an festivalul international de şah de la Alba Iulia îmbină latura sportivă cu alte activităţi culturale şi turistice. Miercuri dimineaţa cei 100 de participanţi la turneul aniversar pot opta între a vizita cetatea medievală Alba Carolina, într-un tur turistic oferit de organizatori, şi un eveniment cultural inedit. Şahista Maria Yughina, participantă la Openul Internaţional de Şah “România 100” va picta live un tablou cu tematică şahistă dedicat Centenarului Marii Uniri. 

Nascută în 1988 la Leningrad (ulterior Sankt Petersburg) și crescută în mediul capitalei culturale a Rusiei, Mariia Yughina și-a dezvoltat simțul pentru armonie și estetică printr-o pregătire multilaterală.

Medaliată cu argint în prima Ligă a campionatului Rusiei la șah la categoria sub 18 ani, deținătoare în prezent a titlului de maestră FIDE (acronim pentru Federația Internațională de Șah) și a centurii verzi în Capoeira, Mariia a absolvit facultatea de Administrație publică a Academiei Prezidențiale a Administrației Publice și Economice Naționale.

Talentul artistic al Mariiei s-a manifestat din vremea copilăriei și a adolescenței printr-o serie de premii în concursuri de pictură și grafică. fără să fi studiat cu maeștri din domeniu. Începând cu  primul an de facultate ea a studiat sistematic pictura cu Vladimir Bazhenov, membru al Uniunii Artiștilor din Rusia, intrând în contact și cu o serie de alți pictori renumiți din orașul natal și devenind la scurt timp membră a Asociației (Tovărășiei) Pictorilor din Sankt Petersburg. Destul de curând, picturile Mariiei au început să se bucure de succes în diferite galerii din Sankt Petersburg. Stilul artistic al Mariiei este multilateral, fiind influențat de o gama largă de picturi expuse la Ermitaj, muzeu pe care l-a vizitat cu regularitate pe parcursul anilor.

În prezent Mariia își împarte activitatea în principal între șah și pictură. Căsătorită din 2017 cu marele maestru la șah, multiplu campion național și medaliat olimpic, Mihail Marin, și stabilită la București, Mariia călătorește împreună cu soțul ei la numeroase turnee de șah din țară și de peste hotare și este căpitan al echipei feminine de șah din Arad la Superliga Romaniei.

Mariia a participat activ la Liturghiile Bisericii cu hramul Fecioarelor sfinte și Mironosițelor din Sankt Petersburg, la întâlnirile cu grupul tinerilor din parohie, manifestând tact, bunăvoință și modestie. A participat în mod regulat la expoziții de pictură religioasă.

În deschiderea evenimentului va avea loc vernisajul tablourilor expuse de Maria Yughina în holul Hotelului Transilvania pe durata turneului internaţional de şah. De-a lungul celor aproximativ două ore cât va dura realizarea tabloului, artist ava dialoga cu spectatorii pe marginea tabloului realizat şi a tehnicilor de pictură folosite.

[nggallery id=6401]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Peste 400 de persoane legitimate în Alba, prin intermediul aplicației eDAC, în 24 de ore: Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 400 de persoane legitimate în Alba, prin intermediul aplicației eDAC, în 24 de ore: Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor Joi, 25 aprilie 2024, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea