Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| România, acord de cooperare cu Turcia: Raed Arafat a semnat Scrisoarea de Intenție privind domeniul gestionării dezastrelor și a  situațiilor de urgență

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| România, acord de cooperare cu Turcia: Raed Arafat a semnat Scrisoarea de Intenție privind domeniul gestionării dezastrelor și a  situațiilor de urgență

În data de 31 martie 2022, în marja celei de – a XXVII-a sesiuni a Comisiei Mixte interguvernamentale de cooperare economică și tehnică România – Republic Turcia (JEC), la Istanbul, a avut loc întrevederea bilaterală între domnul secretar de stat dr. Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență și domnii guvernatori, İsmail ÇATAKLI, Secretar de stat, și Yunus SEZER, șef al Autorității pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Republica Turcia.

Întâlnirea a oferit ocazia pentru a continua dialogul constructiv inițiat cu ocazia întâlnirii de la București pe 16 martie 2022.

Ambele părți au reliefat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale în domeniul afacerilor interne care reprezintă un model de bune practici în ansamblul relațiilor de cooperare româno-turce. Între România și Turcia nu există doar o relație de vecinătate ci și o prietenie strânsă, semnarea în 2011 a Parteneriatului Strategic dintre statele noastre reprezentând un moment esențial în relația noastră bilaterală.

Totodată au subliniat importanța diversificării cooperării în domeniul protecției civile, un domeniul extrem de important în arhitectura de securitate din România și Turcia.

Partea turcă consideră foarte importantă aproprierea dintre România și Turcia, precum și adaptarea parteneriatelor existente având în vedere actualul context regional. Crizele din ultimii doi ani au demonstrat importanța colaborării comune și realizarea schimburilor de experiență care să ne ajute să fim pregătiți și pentru crizele ce vor urma.

Ambele părți au condamnat conflictul din Ucraina și au evidențiat abordările similare centrate pe acordarea de ajutor umanitar consistent pentru persoanele afectate de războiul din această țară.

Șeful DSU a prezentat părții turce sistemul dezvoltat în parteneriat cu societatea civilă, în vederea gestionării cât mai eficiente a situației generate de persoanele venite din Ucraina din cauza conflictului.

Sistemul instituit are în vedere și gestionarea situației în care agresiunile nu se vor opri și un nou aflux de refugiați, persoane mult mai vulnerabile vor necesita un sprijin substanțial, inclusiv medical.

Ambele părți au reliefat că Semnarea Scrisorii de Intenție privind cooperarea în domeniul gestionării dezastrelor și a situațiilor de urgență în cadrul sesiunii plenare a JEC este un moment important pentru întărirea cadrului de cooperare și o soluție benefică pentru ambele părți, în perspectiva intensificării proiectelor bilaterale.

În finalul discuțiilor părțile s-au asigurat de sprijinul reciproc, mai ales având în vedere faptul ca ambele state se confrontă cu riscuri similare, precum cel seismic și au decis realizarea de exerciții comune pentru a-și îmbunătăți capacitățile de reacție la crize.

Totodată, șeful DSU a adresat AFAD invitația de a realiza o vizită de lucru la București pentru a realiza un schimb de experiență în ceea ce privește răspunsul la dezastre.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Mesajul Casei Regale a României, la comemorarea a șase ani de la trecerea în neființă a Regelui Mihai: „A lăsat o urmă de neşters în sufletele românilor”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesajul Casei Regale a României, la comemorarea a șase ani de la trecerea în neființă a Regelui Mihai Marţi, 5 decembrie, se împlinesc şase ani de la moartea Regelui Mihai. „A lăsat o urmă de neşters în sufletele românilor şi în devenirea Naţiunii noastre”, susţine Casa Regală a României „Acum şase ani, în ziua de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare