Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Rețetă tradițională de SOCATĂ: Bunica Valica de la Șard, despre cum preparăm băutura copilăriei, răcoroasă și gustoasă. SIROPUL de SOC și ce efecte terapeutice are 

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rețetă tradițională de SOCATĂ: Bunica Valica de la Șard, despre cum preparăm băutura copilăriei, răcoroasă și gustoasă. SIROPUL de SOC și ce efecte terapeutice are

Socata, băutura copilăriei, indiferent de generație, este extrem de căutată în această perioadă. Socata vine, pe lângă gust, cu o sumedenie de beneficii asupra sănătății noastre.

Bunica Valica de la Șard, localitate aflată la doar câțiva kilometri de Alba Iulia, pregătește socată de când se știe. Pentru o rețetă ca pe vremea bunicii, răcăroasă și gustoasă, avem nevoie de flori de soc, culese la începutul înfloririi. Dacă sunt culese prea târziu, florile devin amare și socata nu va fi la fel de savuroasă.

Rețeta bunicii este cât se poate de simplă: aveți nevoie doar de florile de soc, zahăr și apă.

Socată, rețetă tradițională: Ingredinte

flori de soc mari – 12 bucăți
zahăr – 1 kg
lămâi mari – 3 bucăți
apă rece – 8 litri

Mod de preparare

Florile de soc, mari și înflorite, se spală bine, se curăță de păduchi sau musculițe și se așează în borcanul de 10 litri. Lămâile se spală, de asemenea, cu apă caldă în încercarea de a elimina stratul acela lucios. Dacă nu reușești, poți curăța lămâia de coajă.

O lămâie o tăiem felii, iar de la celălalte două putem să adăugăm doar sucul. În continuare, adăugăm apa, zahărul și drojdia. Amestecăm compoziția cu o lingură de lemn și lăsăm borcanul acoperit deoparte 3, 4 zile, amestecând din când în când.

Socata se servește rece de la frigider după ce este atent strecurată.

Specialiștii susțin că o cură cu socată, această băutură dulce-acrișoară, ajută organismul să lupte eficient împotriva răcelilor, a bronșitei și a bolilor de rinichi. Socata și-a dovedit eficiența și în combaterea obezității, insuficienței cardiace și a tulburărilor respiratorii.

De asemenea, dacă ești fan socată, atunci trebuie să înveți cum se face sirop de soc. Rețeta este la îndemâna oricui și rezultatul este mai aromat și mai sănătos decât orice vei găsi în magazine.

Cum se face sirop de soc

Spală bine cu apă rece minunatele flori de soc, astfel încât să elimini orice posibile impurități sau insecte.
Pune florile curățate într-o oală încăpătoare, iar peste ele adaugă coaja tăiată felii de la două lămâi și cei doi litri de apă.
Pune oala pe foc și așteaptă ca apa să dea în clocot. După ce începe să fiarbă, mai las-o pe foc încă 10 minute.
După ce s-a răcit, înlătura coaja de lămâie și lasă infuzia la frigider cel puțin 24 de ore.
După ce trece acest interval, separă florile de soc de lichid cu ajutorul unui tifon. Pune lichidul la fiert, împreună cu zahărul.
Lasă siropul de soc pe foc până începe să se închege. Opțional, poți adăuga zeamă de lămâie după gust în timpul acestui proces.
Când minunatul sirop de soc este gata, toarnă-l în sticle sterilizate. Pentru un plus de aromă, poți adăuga câte un bețișor de scorțișoară în fiecare sticlă. Acoperă sticlele cu prosoape până se răcesc. Mai apoi, le poți depozita în cămară sau în dulap.
Servește sirop de soc oricând ai poftă de ceva răcoritor, cu apă minerală sau plată direct de la frigider.

Sirop de soc – beneficii

Minunatul sirop de soc nu este doar gustos și aromat, el este adesea folosit și în scop terapeutic, având numeroase beneficii pentru sănătate.

Florile de soc sunt bogate în bioflavonoizi, substanțe cu efect antioxidant, anticancerigen, dar și antiinflamator și antiviral. De asemenea, florile de soc conțin și acizi clorogenici, unii dintre aceștia fiind eficienți în tratarea alergiilor, dar și în reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Florile de soc sunt bogate și în triterpenoizi, care au are o mulțime de efecte benefice asupra organismului, printre care efectul analgezic, antiinflamator, dar și anticancerigen.

Sirop de soc- eficient împotriva răcelii

Florile de șoc, fie că sunt consumate sub formă de ceai sau de suc, sunt eficiente în ameliorarea simptomelor specifice răcelii și în întărirrea sistemului imunitar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO VIDEO   | Bontea Adelina și Cornea Alexandru, Miss și Mister, la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia 2024

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO VIDEO   | Bontea Adelina și Cornea Alexandru, Miss și Mister, la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia 2024 Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia, eveniment mult așteptat de toată lumea, s-a desfășurat anul acesta în data de 13 decembrie la Casa de Cultură a Studenților din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea