FOTO| Radu Ţâmpea (CSM Unirea Alba Iulia), prima mare surpriză a Campionatului Naţional de şah de la Sebeş: A obținut remiza împotriva principalului favorit al turneului Kirill Shevchenko, numărul 81 mondial
Radu Ţâmpea (CSM Unirea Alba Iulia), prima mare surpriză a Campionatului Naţional de şah de la Sebeş: A obținut remiza împotriva principalului favorit al turneului Kirill Shevchenko, numărul 81 mondial
Găzduite în premieră în judeţul Alba, Campionatele Naţionale individuale de şah clasic, open şi feminin, au debutat duminică la Hotelul Leul de Aur din Sebeş, o locaţie foarte apreciată de şahiştii români şi oficialii Federaţiei Române de Şah.
Festivitatea de deschidere a
fost onorată de prezenţa primarului municipiului Sebeş, Dorin Nistor, care a efectuat mutarea festivă la masa 1 a secţiunii open, în timp ce patronul Hotelului Leul de Aur, domnul Ioan Istrate, a efectuat prima mutare la masa 1 a secţiunii feminine. Aniversata zilei, marea maestră internaţională Mihaela Sandu, a primit un frumos buchet de flori din partea arbitrului principal al competiţiei, Dinu Ioan Nicula.
Din partea Federaţiei Române de Şah au participat la festivitatea de deschidere vicepreşedintele Alin Berescu, secretarul general Gabriel Grecescu, directorul de turneu George Necula şi Marius Ceteraş, un alt membru al Consiliului Director, marele maestru internaţional Tiberiu Georgescu, aflându-se în sala de joc, dar printre concurenţi.
Nivelul foarte ridicat al competiţiei a făcut sarcina favoriţilor principali la medalii mai dificilă, încă din prima rundă partidele fiind extrem de echilibrate. Spre bucuria gazdelor competiţiei, prima mare surpriză a fost furnizată chiar de un albaiulian, juniorul Radu Ţâmpea (16 ani) reuşind să obţină remiza cu piesele negre împotriva principalului favorit al turneului Kirill Shevchenko, numărul 81 mondial, mare maestru internaţional de origine ucrainiană, care din acest an reprezintă România.
Triplu medaliat la Balcaniada de juniori în 2022, Radu a făcut o partidă excelentă împotriva mult mai titratului său adversar, căruia nu i-a permis niciun moment să preia iniţiativa, partida încheindu-se cu şah etern dat de juniorul albaiulian.
O altă surpriză a fost furnizată de Andrei Negrean (11 ani), junior legitimat la Clubul Central de Şah Bucureşti, care în luna decembrie a jucat pentru CSM Unirea Alba Iulia la Campionatele Naţionale de şah rapid pe echipe, acesta învingându-l în runda inaugurală pe maestrul internaţional Lucian Filip, unul dintre finaliştii Grand Prix România 2022. Andrei este unul dintre cei mai talentaţi juniori români, recent fiind inclus în grupa de excelenţă care se va pregăti în anul 2023 cu renumitul antrenor indian Ramachandran Ramesh, considerat cel mai bun antrenor de copii din lume, într-un dintre cele mai ambiţioase proiecte ale Federaţiei Române de Şah de creştere a nivelului juniorilor români. Tatăl sau fiind originar din Cugir, Andrei şi-a câştigat numeroşi fani locali, fiind unul dintre favoriţii publicului la toate turneele pe care le joacă în judeţul Alba.
Cele două secţiuni ale Campionatelor Naţionale de şah clasic se desfăşoară pe parcursul a 9 runde în sistem elveţian, partidele urmând a se desfăşura luni, miercuri, joi şi vineri de la ora 15, marţi de la orele 9 şi 16, iar duminică de la ora 11.30. Marţi de la ora 16 se va da şi startul în Campionatul Naţional de Amatori, o competiţie la care pot participa doar jucători cu rating FIDE sub 2300.
La secţiunile open şi feminin ritmul de joc este de 90 de minute pentru fiecare jucător pentru primele 40 de mutări şi 15 minute pentru restul partidei, la fiecare mutare efectuată jucătorii primind suplimentar încă 30 de secunde, astfel că partidele mai echilibrate pot dura circa 4-5 ore. În secţiunea pentru amatori ritmul de joc este ceva mai rapid, jucătorii având câte 60 de minute timp de gândire, la care se adaugă 30 de secunde după fiecare mutare jucată, astfel că partidele foarte echilibrate durează circa 3 ore.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
22 decembrie 2024 | Târgul Producătorilor Locali la Zlatna: Produse tradiționale, prăjituri, obiecte de artizanat și decorațiuni de Crăciun
22 decembrie 2024 | Târgul Producătorilor Locali la Zlatna: Produse tradiționale, prăjituri, obiecte de artizanat și decorațiuni de Crăciun Târgul Producătorilor Locali de la Zlatna va avea loc în data de 22 Decembrie 2024, începând cu ora 12.00, în Centrul orașului. Citește și: 19 decembrie 2024 | Târgul de Crăciun organizat de LPS „Florin Fleșeriu” […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 7 ore
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
15 decembrie 1989: Ziua în care a început Revoluția!