Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Proiectul „Pro-Acces” al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: în orașul Teiuș, circa 100 de elevi ai Liceului Teoretic, convinși „să prindă trenul” spre facultăți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liceul Teoretic din Teiuș a primit marți, 21 noiembrie 2017, vizita echipei proiectului integrat de facilitare a accesului elevilor din liceele aflate în mediile defavorizate la învățământul superior și dezvoltarea echității la nivel instituțional „Pro-Acces”, derulat de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB).

Membrii echipei conduse de directorul proiectului „Pro-Acces”, conf. univ. dr. Lucian Marina, președintele Senatului UAB, au fost însoțiți pe parcursul activității de prof. Marius Pintea – directorul liceului teiușean și de prof. Octavian Rusu – director adjunct, dar și de câțiva profesori, iar la seminarul de informare, orientare și consiliere în carieră și campania de promovare a ofertei educaționale a UAB au luat parte 48 de liceeni din clasa a XII-a și 50 de elevi din clasa a XI-a. Bineînțeles, nu putea lipsi simpatica mascotă a universității, care s-a antrenat în discuții cu elevii, creându-le bună dispoziție.

„Au avut loc dezbateri deschise și cordiale despre vocații, talente, cariera dorită, despre oportunități de studiu în învățământul superior și, în mod deosebit, despre importanța continuării studiilor în România”, ne-a declarat conf. univ. dr. Diana Câmpan, membru în echipa de proiect. Astfel, cei aproape 100 de elevi au aflat că pot alege din multitudinea de programe de studii de licență, indiferent dacă frecventează cursurile liceale la profilul Real sau Uman, instituția de învățământ superior albaiuliană având o ofertă educațională bogată și diversificată.

În plus, absolvenții universității își pot continua studiile la masterat sau doctorat tot la universitatea din Alba Iulia și, cel mai important, au fost informați despre oportunitățile de angajare pe piața muncii.

Liceenii teiușeni au fost încântați de descrierile făcute de către membrii echipei proiectului „Pro-Acces” sălilor de cursuri, amfiteatrelor, laboratoarelor și bibliotecii, precum  și de condițiile hoteliere oferite în cele 4 cămine studențești sau de bunătățile gătite la restaurantul-cantină din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

În cadrul proiectului „Pro-Acces”, doi dintre elevii din ultimul an de studiu de la Liceul Teoretic Teiuș beneficiază de premii de facilitare a înscrierii la facultate de 150 de lei, fiecare, iar participanții din clasele a XI-a și a XII-a cu rezultate bune la concursul de eseuri motivaționale au fost recompensați cu premii de susținere de 300 de lei, fiecare. De asemenea, 6 elevi vor avea prilejul să viziteze sâmbătă, 25 noiembrie, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și municipiul (alături de alți aproape 80 de elevi din județele Alba și Hunedoara), după ce alți 6 colegi de-ai lor s-au întors, recent, din excursia de documentare, de două zile, efectuată la București, conform proiectului. Elevii au primit rucsacuri cu sigla UAB și logo-ul proiectului, cuprinzând un portofoliu cu caiete studențești, pixuri, brățări personalizate și „Ghidul Pro-Acces”.

Proiectul „Pro-Acces” este finanțat cu suma de 254.000 de lei de Ministerul Educaţiei Naţionale, în baza contractului CNFIS-FDI-2017-0040, Axa I: Creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirii accesului la învățământul superior. Proiectul „Pro-Acces” are ca principal obiectiv facilitarea accesului elevilor liceelor din mediul rural sau din orașe sub 10.000 de locuitori la învățământul superior și dezvoltarea planurilor de la nivel instituțional privind accesul echitabil la studii. Pentru derularea activităților proiectului în județul Alba, universitatea albaiuliană beneficiază de sprijinul inspectorului școlar general Marcela Dărămuș și al inspectorului școlar Ramona Cucea, Inspectoratul Școlar Județean Alba fiind partener în proiect, iar „Ghidul Pro-Acces” poate fi accesat aici!

[nggallery id=4900]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea