Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Proiectele REGIO din Cugir, aduc aproape 25 milioane euro pentru creșterea calității vieții în oraș: 900 de elevi si copii vor beneficia de rezultatele acestor proiecte

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dintre toate proiectele europene derulate în orașul Cugir, județul Alba, investițiile realizate de administrația publica locala în dezvoltarea sistemului de educație depășesc 20 milioane lei, din care cea mai mare parte vă proveni din surse nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Practic, în urma semnării recent a proiectului „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructura educațională pentru învățământul general obligatoriu la Scoală Gimnaziala nr.3 Cugir”, vor fi reabilitate, pe lângă aceasta unitate de învățământ, încă 3 grădinițe, numărul de elevi și copii care vor beneficia de rezultatele acestor proiecte fiind de peste 900. Cererea de finanțare pentru Scoală gimnaziala nr. 3 are o valoare totala de peste 15,3 milioane lei, finanțarea fiind acordata prin Prioritatea de investiții 10.1, dedicata educației și formarii, în Programul REGIO 2014-2020, gestionat la nivel regional de ADR Centru.

Peste 730 de elevi și zeci de cadre didactice și auxiliare de la Scoală Gimnaziala nr. 3 din Cugir vor beneficia, începând cu anul 2024, de rezultatele acestui proiect, care își propune creșterea rătei de absolvire a învățământului obligatoriu la aceasta Scoală, prin îmbunătățirea calității infrastructurii educaționale și dotarea acesteia.

Orașul Cugir investește fonduri europene REGIO în reabilitarea a trei unități de învățământ preșcolar din cadrul Scolii Gimnaziale „Iosif Pervain” și de la Scoală Gimnaziala „Singidava”, că și în cazul acestui proiect, prin modernizarea infrastructurii de educație, inclusiv prin achiziționarea de dotări. Toate aceste cereri de finanțare depuse de administrația publica locala se bazează pe prevederile obiectivului specific al acestei axe de finanțare, respectiv „Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului”, pe apelul dedicat învățământului ante-preșcolar și preșcolar.

Investițiile din proiectul de la „Scoală 3” prevăd reabilitarea termica a anvelopantei, cu reconformarea structurala a șarpantei, modernizarea instalațiilor utilitare, modernizarea finisajelor interioare și exterioare, modernizarea tâmplăriilor interioare și exterioare, echiparea clădirilor cu instalații necesare pentru securitatea la incendiu și, mai ales, echiparea clădirilor cu mobilier necesar unei bune desfășurări a activității de învățământ.

„De-a lungul timpului, am vorbit permanent cu cetățenii despre prioritățile noastre de dezvoltare. Nu suntem la prima sau primele accesări de fonduri europene, prin Programul REGIO. Am utilizat peste 20 milioane lei, în programul din perioada 2007-2015, pentru reabilitarea străzilor, pentru unitățile de învățământ, precum și pentru modernizarea ambulatoriului spitalului. De aceasta data, prin toate proiectele finanțate și coordonate de ADR Centru, atragem aproximativ 25 milioane euro sume nerambursabile, în timp ce valoarea totala a proiectelor noastre este de peste 130 milioane lei.

Investim în domeniul social și al utilizării eficiente a energiei și a resurselor, reabilitam străzi și vrem să oferim condiții de trai tot mai bune pentru cetățeni. Până la urma, asta dovedește faptul că și în orașele medii sau mici se utilizează eficient pârghia parteneriatului și rezultatele sunt vizibile pentru comunitate. De departe, cel mai important proiect al nostru este cel de reducere a emisiilor de carbon în oraș, pe baza Planului de Mobilitate Urbana Durabila, prin care vom reabilita străzi și vom achiziționă mijloace de transport nepoluante, inclusiv biciclete.

Avem în derulare contractele pentru reabilitarea termica a Maternității Spitalului și pentru achiziția de noi dotări la Ambulatoriul spitalului, pentru eficientizarea sistemului de iluminat public, precum și pentru realizarea unui centru social pentru vârstnici. În urma cu ceva vreme spuneam că toate contractele de dezvoltare din oraș vor depăși valoarea de 100 milioane lei și vedem acum că aceasta valoare este mai mare, drept pentru care acum ne concentram să finalizam aceste proiecte și să îmbunătățim calitatea vieții cetățenilor din oraș”, a declarat domnul Adrian Teban, primarul din Cugir.

Resursele financiare necesare proiectului „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructura educațională pentru învățământul general obligatoriu la Scoală Gimnaziala nr.3 Cugir” sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritara 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale – Prioritatea de investiții: 10.1 – Investiții în educație și formare, inclusiv în formare profesionala, asigura dobândirea de competente și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. Proiectul fi definitivat până în 31 decembrie 2023, valoarea totala cererii de finanțare fiind de 15.318.314,35 lei, din care suma nerambursabila reprezintă peste 3,22 milioane euro (15.011.948,06 lei), diferență fiind reprezentata de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

„Acest proiect completează inițiativele administrației locale cugirene, care implementează în total șapte proiecte REGIO, foarte importante pentru comunitate. Concret, fară aceste resurse europene, investițiile de care a beneficiat orașul Cugir în infrastructura, în domeniul sănătății, în educație și în domeniul social nu ar fi putut fi realizate. Acum multe străzi din oraș sunt complet modernizate, ambulatoriul spitalului este reabilitat și vă fi curând dotat cu echipamente moderne. Astfel, folosind resursele locale, Cugirul este singurul oraș din județ și printre putinele din tara care a reușit să construiască propria sosea de centura, ocolind localitatea periurbana Vinerea. Acesta este rolul fondurilor europene: să degreveze edilii de investiții, pentru că fondurile locale să poată fi folosite pentru diverse investiții locale de dezvoltare. Este important și faptul că finanțările pentru educație și sănătate vor convinge populația că se folosesc bani europeni pentru creșterea calității vieții.

Pentru Cugir, grupul tintă al proiectelor de investiții în scoli și grădinițe este reprezentant de întreagă comunitate, care vă beneficia de servicii educaționale de calitate, iar oamenii nu vor avea tendință de a migra spre alte centre urbane. La nivel regional, prin Axa Prioritara 10 susținem multe investiții de acest gen, la grădinițe și scoli, la licee profesionale și universități, valoarea totala a proiectelor pe care le-am contractat și pe care le vom mai contracta urmând să depășească 800 milioane lei,” a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea