Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Prima întâlnire regională organizată de ADR Centru privind modul de implementare al Axei Prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Foto-3Peste 70 de specialiști au participat marți, 19 iulie 2016, la prima întâlnire de lucru organizată la nivel regional de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, la Hotel Parc din Alba Iulia, pentru dezbaterea modului de implementare al Axei Prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic prin POR 2014-2020, la nivelul Regiunii Centru. Prin intermediul acestei Axe Prioritare se vor finanța activitățile specifice pentru dezvoltarea entităților de inovare şi transfer tehnologic, implicit și a centrelor de competență, în concordanţă cu Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (SNCDI) şi a documentelor regionale de specializare inteligentă.

În cadrul acestei întâlniri de lucru au fost prezenți reprezentanții administrației publice locale, de la nivel județean și municipal, ai universităților, dar și ai structurilor de inovare și transfer tehnologic (ITT) acreditate, sau care vor fi acreditate până la finalizarea proiectelor, ai parcurilor științifice și tehnologice acreditate conform legislației în vigoare, cât și cele care se vor înființa. Inclusiv IMM-urile care ar putea dezvolta parteneriate cu ITT au fost reprezentate la întâlnirea de la Alba Iulia, alături de experții ADR Centru. Pentru Prioritatea de Investiții 1.1 din cadrul POR 2014-2020, Regiunea Centru dispune de o alocare financiară de 29,10 milioane euro, din care 24,26 milioane euro din FEDR și 4,84 milioane euro contribuție națională.

Programul Operațional Regional 2014-2020, acordă sprijin, prin intermediul acestei Axe Prioritare, pentru investiții în:

  • crearea şi dezvoltarea infrastructurilor de inovare și transfer tehnologic (ITT), inclusiv parcuri științifice și tehnologice, respectiv construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea cu echipamente și software necesare;
  • achiziționarea de servicii tehnologice specifice, inclusiv consultanță specializată în afaceri;
  • investiţii pentru IMM în vederea implementării unui rezultat al cercetării – inovării în parteneriat cu un ITT.

În cadrul întâlnirii de lucru au fost discutate aspecte referitoare la modul de implementare al acestei Axe Prioritare, identificarea și analizarea posibilelor intenții de proiecte de la nivel regional, precum și aspecte referitoare la planul de lucru și modul de elaborare al Concept Note-ului regional. Atașat acestui material regăsiți prezentările susținute de experții ADR Centru în cadrul întâlnirii de lucru din 19 iulie.

Implementarea acestei Axe Prioritare se va realiza prin parcurgerea mai multor etape, una dintre cele mai importante fiind elaborarea de către ADR Centru a Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare și Inovare Regională pentru Specializare Inteligentă (Concept Note-ul Regional). Acest document va fi realizat printr-un larg parteneriat cu actorii relevanţi ai autorităților publice locale, ai mediului academic, institutelor de cercetare, entităţilor de transfer tehnologic, mediului de afaceri etc., o mare parte dintre aceștia prezenți la seminarul de azi. Astfel, în cel mai scurt timp, la nivel regional va fi creat un Consorțiu Regional de Inovare (CRI), care va fi o structură consultativă, fără personalitate juridică, coordonat de ADR Centru și care va avea rol atât în avizarea Concept Note-ului, realizarea portofoliului de proiecte aferent, cât și în monitorizarea strategiei de specializare inteligentă. În urma actualizării Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, Concept Note-ul regional va reflecta, în rezumat, prevederile acesteia, respectiv va fundamenta domeniile de specializare inteligentă, în sensul orientării acestora către sectoare economice clare și către anumite tipuri de servicii.

Ulterior, structura partenerială care va elabora Concept Note-ul (CRI) va realiza o prioritizare a proiectelor conform informațiilor din scrisorile de intenţii, colectate la nivel regional. La nivel național se va realiza corelarea și coordonarea tipurilor de intervenții previzionate la nivel regional, urmând ca, în final să aibă loc depunerea cererilor de finanţare de către ITT, prin procedura standard de depunere a POR 2014-2020, la nivel regional. Alocarea fondurilor în cadrul contractelor de finanțare cu ITT va fi realizată în mod etapizat, în funcție de atingerea țintelor intermediare a indicatorilor propuși în cadrul proiectului.

[nggallery id=2432]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Modernizarea infrastructurii educaționale în comuna Valea Lungă: Licitația de peste 300.000 de lei, lansată în SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Modernizarea infrastructurii educaționale în comuna Valea Lungă: Licitația de peste 300.000 de lei, lansată în SEAP Administrația comunei Valea Lungă, a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, licitația care prevedere modernizarea infrastructurii educaționale a comunei. Citește și: Supraveghere video în comuna Daia Română: Licitația de peste 300.000 de lei, lansată în SEAP Comuna Valea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea