Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: – Pr .Dr. Viorel-Gheorghe Codrea: „Ziua Eroilor noştri este Ziua Recunoştinţei noastre”. 25 MAI sărbătorit la Cugir

Publicat

în

Cristos s-a înălțat!

Dragilor,

Cineva spunea ieri că ce repede a trecut un an și iar celebrăm Înălțarea Domnului și iar ne cinstim eroii… Am simțit în vocea respectivă, parcă, o oarecare oboseală a repetiției …

Elit - Gustul Desăvârșit

Când ne face cineva un bine, simțim acel imbold lăuntric de recunoștință față de acea persoană …

Dar când cineva face un bine întregii mele familii? Sau tuturor rudelor mele? Sau întregului oraș în care locuiesc? Sau întregii țări în care trăiesc? Cât de mare trebuie să fie acel imbold lăuntric de recunoștință față de persoana sau persoanele respective pentru binele făcut?

Cât de des ne arătăm recunoștința? Păi, cam de fiecare dată când ne întâlnim cu persoana sau persoanele respective, nu-i așa? Frecvența cu care (le) mulțumim binefăcătorilor noștri sau le arătăm recunoștința este, însă, și o alegere proprie… Frecvența cu care facem ca acest lucru să se vadă în realitate, în fapte …

Marea majoritate – dacă nu chiar toți dintre noi – trecem pe lângă Monumentul Eroilor Cugireni mult mai frecvent decât doar o dată pe an. Cei din partea de sus a orașului coboară în partea de jos pentru a merge la primărie, fisc, cumpărături sau merg în afara orașului și trec pe lângă acest Monument al Eroilor Cugireni… Cei din partea de jos a orașului urcă în partea de sus pentru a merge la piața săptămânală sau merg pe Râul Mare sau pe Râul Mic sau cutreieră (prin) munții Cugirului și trec pe lângă acest Monument al Eroilor Cugireni… Cu toate acestea nu ne oprim de fiecare dată ca să ne aducem omagiul nostru și să le mulțumim cu recunoștință eroilor noștri pentru jertfa și sacrificiul lor. Dar, măcar odată pe an, de ziua lor să facem acest lucru! Și nu oricum, ci împreună! Frate lângă frate!

Ne aducem și noi prinosul de recunoștință eroilor noștri în aceeași zi în care celebrăm Sărbătoarea Înălțării Domnului… Sperăm ca și ei să se fi învrednicit prin jerfa și sacrificiul lor de fi înălțați la cer de Mântuitorul și Domnul Nostru Isus Cristos!

Americanii au o Zi a Recunoștinței (Thanksgivingday). Este o zi a recunoștinței pentru toate roadele pământului și o pretrec, de regulă, împreună cu familia. Trudesc și se ostenesc un an întreg pentru roadele pământului! Iar la final de an, își aduc recunoștința pentru roadele pământului.

Și noi avem o zi a Recunoștinței pentru roadele pământului, pentru recoltele noastre! O zi a recoltei! Este Toamna Cugireană! (rugăciuni de mulțumire, slujbe religioase, festival, petreceri …)

Dar noi avem mai mult decât atât! Noi avem încă o zi a Recunoștinței! Este o zi a Recunoștinței pentru pământul în sine și nu doar pentru roadele lui! Eroii noștri au trudit și s-au ostenit ca să-l avem și să-l păstrăm. Și au făcut sacrificii incredibile și inimaginabile! Poveștile lor de sacrificiu și de eroism – a celor care sunt mai sunt azi printre noi, aici, de față – continuă să ne însuflețească și azi, chiar și după zeci de ani!

Dar, mai mult decât atât, pe lângă trudă și osteneală, unii dintre înaintașii noștri și-au dat și viața pentru acest pământ! Pentru ca să-l avem și să-l păstrăm peste generații și pentru generații și generații de acum încolo! Și aș mai vrea să nu uităm ceva: noi ne cinstim azi toți eroii, și pe cei ce au plecat dintre noi, dar și pe cei ce mai trăiesc încă și sunt printre noi! Să-i punem în mijlocul nostru și să le ascultăm povestirile de viață! O inimă de erou. Un suflet de erou. Un trup dăruit țării și nouă, celorlalți… Tuturor!…

Eroii noștri ne-au făcut un mare bine! Ne-au dăruit acest pământ! Ne-au dăruit o țară! Nouă, tuturor! Câtă recunoștință li se cuvine din partea noastră? Câtă recunoștință le acordăm?

Ziua Eroilor noștri este Ziua Recunoștinței noastre!!! Și noi să ne aducem prinosul de recunoștință pentru jerfa și sacrificiul eroilor noștri. An de an! Aici, la Monumentul Eroilor Cugireni! Împreună cu familia și în familia urmașilor eroilor noștri! Frate lângă frate!

Mereu reînnoiți în gânduri de mulțumire profundă și gratitudine perpetuă!

Pr.Dr. Viorel-Gheorghe Codrea

FOTO: Emanuel Codrea

[nggallery id=4055]

Salvează


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului

Publicat

în

VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului

Arhiepiscopia Alba Iuliei anunță evenimentul „Sărbătorile copilăriei” cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului – 1 Iunie. În acest an, organizatorii invită copiii din Alba Iulia și din împrejurimi să ia parte la acest eveniment special dedicat lor.

În vederea participării la „marea sărbătoare copilărească din Cetatea Marii Uniri”, copiii trebuie să fie familiarizați cu pașii de dans ai flashmob-ului realizat de voluntarii noștri, cu melodia și cu versurile cântecului copilăriei (atașament media). De asemenea, participanții vor purta un tricou de culoare albă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Invitația organizatorilor este adresată tuturor copiilor ce pot veni individual la eveniment alături de părinții lor, dar și claselor de elevi și grupurilor parohiale ce vor fi însoțite de profesori coordonatori sau de preoți. Copiii participanți vor fi întâmpinați în incinta complexului Catedralei Încoronării de către voluntarii proiectului, care îi vor coordona pe parcursul derulării evenimentului.

Devenit deja o tradiție pentru municipiul Alba Iulia, acest eveniment dedicat copiilor este organizat de către Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. În acest an, organizația a implicat în activități și tinerii voluntari ai Departamentului de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, ai Asociației Emanoil și ai ASCOR Alba Iulia.

Programul evenimentului „Sărbătorile copilăriei”

9:30 – Întâmpinarea copiilor de către voluntari în curtea Catedralei Încoronării
10:00 – Rugăciune arhierească pentru copii la Catedrala Încoronării
10:30 – Defilarea copiilor în sunet de fanfară pe un traseu prestabilit
11:30-12:00 – Flashmob „Dansul copilăriei”, pe esplanada dintre Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Ortodoxă
12:30 – Vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri, organizată de Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei
15:00 – Tir cu arcul și alte activități recreative organizate de Asociația Emanoil, în Parcul de Aventură „Dynamis” din Alba Iulia
17:00 – Program de animație socio-educativă pentru copii, organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) Alba Iulia

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 59 de ani, din Sebeș, reținut de polițiști: A provocat un accident în timp ce avea dreptul de a conduce suspendat

Publicat

în

Bărbat de 59 de ani, din Sebeș, reținut de polițiști: A provocat un accident în timp ce avea dreptul de a conduce suspendat

Un bărbat din Sebeș a fost reținut de polițiști după ce a condus un autoturism având dreptul de a conduce autovehicule suspendat. Acesta nu se află la prima abatere.

La data 17 mai 2022, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față un bărbat, de 59 de ani, din Sebeș, care este cercetat pentru conducere fără permis.

Elit - Gustul Desăvârșit

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 16 mai 2022, în jurul orei 23.00, cu toate că avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat, a condus un autoturism pe DN 14B și a intrat în coliziune cu un autovehicul, rezultând doar pagube materiale.

Bărbatul nu se află la prima abatere de acest fel, în perioada aprilie – mai 2022, acesta a mai fost depistat de polițiști de trei ori, în timp ce conducea un autoturism având permisul de conducere suspendat.

În cursul zilei de azi, 18 mai, reținutul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Peste 50 de sancțiuni și 4 permise de conducere reținute după o acţiune cu efective suplimentare a polițiștilor din Alba Iulia

Publicat

în

Peste 50 de sancțiuni și 4 permise de conducere reținute după o acţiune cu efective suplimentare a polițiștilor din Alba Iulia

Poliţia Municipiul Alba Iulia a organizat o acţiune cu efective suplimentare în municipiu şi pe raza localităţilor rurale arondate, cu scopul creşterii gradului de siguranţă publică. Au fost controlate 70 de autovehicule şi au fost aplicate 51 de sancțiuni contravenţionale. Poliţiştii au identificat 5 persoane bănuite se săvârșirea de infracțiuni.

Ieri, 17 mai 2022, Poliţia Municipiului Alba Iulia împreună cu Secţiile de Poliţie Rurală Galda de Jos şi Vinţu de Jos, au organizat o acţiune cu efective suplimentare, în municipiul Alba Iulia şi în localităţile rurale arondate municipiului.

La acţiune au participat, în total, 27 de poliţişti de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, care au fost sprijiniți de jandarmi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu ocazia acestei acţiunii au fost controlate 70 de autovehicule și 17 societăți comerciale și au fost constatate 51 de abateri de natură contravenţională, din care 4 la Legea 61/1991 privind liniştea şi ordinea publică şi 47 la OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Poliţiştii au reținut 4 permise de conducere și au identificat 5 persoane bănuite de comiterea de infracțiuni.

A fost efectuată o percheziție, iar o persoană, bănuită de furt, a fost reținută.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare