Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Povestea fântânii arteziene cu delfin din curtea Spitalului Orășenesc Cugir: Ce semnificație are și cum s-a ales modelul

FURDUI Alexandru

Publicat

în

FOTO| Povestea fântânii arteziene cu delfin din curtea Spitalului Orășenesc Cugir: Ce semnificație are și cum s-a ales modelul

În curtea Spitalului Orășenesc Cugir se află o fântână arteziană cu un design mai putin obișnuit, piesa centrală a acesteia fiind reprezentată de un delfin așezat deasupra unui glob. Povestea acestei fântâni ne-o spune Karlheinz Ludwig, cel care a fost pentru mulți ani medic în cadrul spitalului.

„În anul 1953, grație inițiativei doctorului Ioan Dobocan senior și cu sprijinul Uzinei Mecanice Cugir, a luat naștere Spitalul Orășenesc Cugir. Pentru întreaga sa activitate, acestuia i s-a decernat titlul de Cetățean de Onoare al orașului Cugir.

Inițial au fost înființate secțiile chirurgie și medicină internă într-o clădire care avea destinația unui cămin muncitoresc. La acestea s-au adăugat între anii 1955 – 1957 Policlinica și un al doilea corp de clădire destinat secțiilor maternitate și pediatrie.

Spațiul dintre clădirile așezate în forma literei U se preta pentru amenajarea unui mic parc în centrul căruia s-a decis amplasarea unei fântâni arteziene. Piesa centrală a acesteia era reprezentată de un delfin așezat deasupra unui glob”, spune Karlheinz Ludwig.

De ce s-a ales acest model și ce semnificație are delfinul?

„În curtea multor spitale din lume sunt amplasate statui sau fresce reprezentând figuri biblice cum ar fi statuia Domnului Isus Hristos sau al Fecioarei Maria, ocrotitori a celor aflați în suferință. În România anilor 50, sub ocupație sovietică și atee, amplasarea unor astfel de monumente era de neconceput și interzisă. Erau acceptate mai ales statui sau simboluri comuniste de tipul secerei și ciocanul, stelei sovietice și altele.

Pentru a evita asemenea grozăvii, domnul doctor și constructorii au optat pentru modelul delfin. Delfinul simboliza printre altele prietenie, mișcare și bucurie, noțiuni mult promovate mai ales după Festivalul Internațional al Tineretului și Studenților din anul 1953.

Cu bună știință sau din întâmplare, prin alegerea delfinului autorii au plasat în curtea spitalului de fapt un simbol important al creștinității.

În simbolistica creștină delfinul este considerat simbolul învierii Mântuitorului Isus Hristos, salvatorul sufletelor.

Rolul de salvator al delfinilor apare și în mitologia antică greacă, delfinii fiind considerați prietenii oamenilor care încearcă să-i salveze atunci când se îneacă.

Acesta este și rolul personalului medico-sanitar: să salveze oamenii, să le amelioreze suferința și să le redea speranța”, povestește Karlheinz Ludwig.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea