Rămâi conectat

Sport

FOTO. Politehnica Iași și CSM Baia Mare învingătoare în Cupa României la șah rapid pe echipe, la Alba Iulia. REZULTATELE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Organizata in premiera la Alba Iulia, Cupa Romaniei la sah rapid a oferit iubitorilor sportului mintii albaiulieni un spectacol total oferit de cele 22 de echipe participante, 18 in competitia masculina si 4 in cea feminina.

La feminin, asa cum era de asteptat, lupta s-a dat intre Politehnica Iasi, antrenata de Vlad Ungureanu, si CSM Bucuresti, condusa la Alba Iulia de tehnicianul spaniol Renier Castellanos. Desi pornea cu sansa a doua, echipa ieseana a reusit sa se impuna cu 2-1 in ambele meciuri jucate. La mesele 1 si 2 jucatoarele celor doua echipe, Irina Bulmaga si Camelia Ciobanu (Politehnica Iasi), respectiv Corina Peptan si Raluca Sgarcea (CSM Bucuresti), si-au impartit victoriile in cele doua meciuri, diferenta fiind facuta de evolutia de senzatie a Mirunei Lehaci (13 ani), care s-a impus in ambele meciuri impotriva mult mai experimentatei junioare Andreea Cosman. De notat ca Miruna a castigat toate cele 6 meciuri jucate la Alba Iulia, la finalul competitiei primind aplauze generoase din partea asistentei in momentul in care i-a fost inmanata in cadru festiv scrisoarea trimisa de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, in care era felicitata pentru obtinerea titlului de campioana mondiala scolara, obtinut la finalul lunii aprilie in competitia desfasurata la Iasi.

Intrecerea masculina a fost una marcata de prezenta unuia dintre cei mai buni sahisti din lume in ultimele doua decenii, Alexei Shirov (Letonia). Campion mondial de juniori sub 16 ani in 1988 la Timisoara si junior sub 20 de ani in 1990, marele maestru leton a devenit vicecampion mondial FIDE in 2000, cand a fost invins in finala disputata impotriva indianului Viswanathan Anand, fiind de asemenea finalist al Cupei Mondiale in 2007, cand a pierdut impotriva lui Gata Kamsky. In anul 1999 Alexei Shirov ar fi trebuit sa joace un meci pentru titlul mondial cu Gary Kasparov, dupa ce il invinsese pe Vladimir Kramnik cu 5,5 – 3,5, insa Kasparov a refuzat sa joace acel meci, punandu-si titlul in joc impotriva lui Vladimir Kramnik in 2000, ceea ce in cele din urma a dus la sciziunea sahului mondial in doua organizatii in urmatorii ani.

La Alba Iulia marele maestru international Alexei Shirov a condus spre castigarea cupei echipa CSM Baia Mare, din a carei componenta au mai facut parte marii maestri internationali Andrei Murariu si Tiberiu Georgescu, maestrul international Vlad Barnaure si juniorul Andrei Dolana. Echipa condusa de managerul Ioan Daniel Pop se afla la a cincea victorie consecutiva in Cupa Romaniei, performanta de la Alba Iulia fiind cu atat mai meritorie cu cat din echipa au lipsit doi titulari de drept, Dieter Nisipeanu si Levente Vajda, care in aceste zile participa la Openul International al Ungariei de la Zalakaros.

Pe locul secund s-a clasat cealalta mare favorita la castigarea trofeului, AEM Luxten Timisoara, condusa de antrenorul emerit Sergiu Grunberg, pentru care au evoluat marii maestri internationali Constantin Lupulescu, Mircea Parligras si Vladislav Nevednichy, maestrul international Mihai Grunberg si juniorul Radu Toma. O mica surpriza a fost obtinerea medaliilor de bronz de catre Vados Arad, o echipa construita de excelentul organizator Alin Campeanu si formata din Adrian Petrisor, Dan Bogdan, Balla Tamas si David Alexandru. Aradenii au depasit alte doua formatii cu pretentii la medalii, Medicina Timisoara si Politehnica Iasi, ultima avandu-l ca junior pe albaiulianul Mihnea Costachi. Merita remarcata si evolutia foarte buna a echipei Sah Club Cugir, clasata pe un excelent loc 6.

“Sincer nu ma asteptam ca nivelul competitiei sa fie atat de ridicat, fiindca la multe dintre editiile anterioare ale Cupei Romaniei unele dintre cluburile foarte puternice fie nu au participat, fie au aliniat echipe fara principalele vedete. De data aceasta, spre bucuria noastra a organizatorilor, lucrurile au stat diferit, la Alba Iulia fiind prezenti nu doar cei mai buni sahisti romani ai momentului, dar si sahisti de renume mondial. Partea si mai buna este ca toti participantii au fost incantati de conditiile excelente oferite de gazda noastra, Hotelul Transilvania, dar si de Cetatea Alba Carolina, asa ca este foarte probabil sa ii mai revedem in Alba Iulia si la alte turnee pe care le vom organiza in viitor, iar acest lucru va fi cu siguranta benefic nu doar pentru orasul nostru, dar mai ales pentru copii care studiaza sahul in Alba Iulia”, a spus Marius Ceteras, directorul tehnic al turneului.

[nggallery id=4002]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: Înotătorii LPS Alba Iulia la Naționale: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz

Dan HENEGAR

Publicat

în

Înotătorii LPS Alba Iulia la Campionatele Naționale de seniori, tineret și juniori: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz La Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, înotătorii de la LPS Alba Iulia au reușit rezultate de apreciat, fiind adjudecate 5 medalii, toate în probele juniorilor II. Astfel, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea