Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: ,,Poiana Pochia’’-Vinerea, locul unde iubitorii de natură se întâlnesc de peste o jumătate de veac

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Și anul acesta, zeci de vinereni și de cugireni,  și-au dat întâlnire, cu mic cu mare, la ,,Poiana Pochia” pentru a continua o tradiție ce dăinuie de peste o jumătate de secol.

La început de an ( pe 2 ianuarie), se adună într-un cadru  de o splendidă frumusețe aflat la aproape doua ore de mers pe jos, după ce treci de locurile cunoscute  ca ,,Valea Pleșii’’ și ,,Valea Ghișagului’’. Obiceiul, transformat cu timpul într-o adevărată sărbătoare,  vine din localitatea Vinerea, când, a doua zi de Anul Nou, feciorii și fetele se adunau în ,,Poiana Pochia” din localitate, unde lumea venea cu carele cu boi, cu săniile trase de cai, cu bunătăți de tot felul și unde avea loc un original spectacol folcloric din care nu lipseau dansurile și cântecele specifice zonei.

Și de această dată, întâlnirea de la ,,Poiana Pochia” a reunit iubitori de natură și drumeții, care au simțit nevoia să iasă din casă pentru a se recreea în mijlocul naturii si pentru a mai reduce din caloriile acumulate în timpul sărbatorilor de Craciun. Potrivit președintelui Societății Culturale ,,Vinereana”, Dorin David, evenimentul reprezintă  totodată, o recunoaștere adusă noului an, dar și naturii, printr-o întâlnire de recreere și de socializare în mijlocul acestor locuri atât de atractive.

Am aflat că printre înaintașii acestor frumoase inițiative s-au aflat: frații Ciucurel, Țiri – baci, Emil Muntean (senior), Filimon, frații Țimpea, Dorin David, Eml Borza, Nelu Mărginean (uliul), Traian Stroe, iar obiceiull este continuat astăzi de nume precum: Emil Nicolae Muntean (junior), Mircea Olaru, Dorin David, Ioan Cristea,  Nicolae Faur, Mircea Târlea, Romulus Micu, Ioan Ferchean, preoții parohi ai celor două biserici ortodoxe din Vinerea: Adrian Cebotari și Andrei Dănilă, de alți iubitori de drumeții și natură.

După cum am aflat, de la Dorin David, începând de anul viitor, la troița situată în acest loc, pe data de 2 ianuarie, se intenționează să aibă loc o slujbă de binecuvântare a Noului An, oficiată de cei doi preoți vinereni, alături de credincioșii prezenți.

  (C.P.)

[nggallery id=5086]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea