FOTO| Patru licee calificate în finala concursului ”Alba Iulia, Cealaltă Capitală”. Întrebările și răspunsurile din semifinală

 • Semifinala concursului pe teme de istorie ”Alba Iulia, Cealaltă Capitală” s-a desfășurat luni, 6 aprilie, de la ora 9.00, în Sala Unirii.

semifinale concurs Cealalta Capitala25Patru licee s-au calificat în finală: este vorba despre Liceul de Arte ”Regina Maria” (13 puncte), Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” (9 puncte), Seminarul Teologic Ortodox ”Simion Ștefan” (8 puncte) și Colegiul Tehnic ”Apulum” din Alba Iulia (8 puncte).

Popularul concurs a ajuns în acest an la a IV-a ediție și a adunat, în semifinale, 5 echipe, Colegiul Militar Liceal ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia a renunțat pe ultima sută de metri din motive obiective. Pe lângă cele menționate mai sus, în semifinale a participat și o echipă a Liceului cu Program Sportiv, însă cele 3 puncte obținute semifinale concurs Cealalta Capitala31nu i-a facilitat calificarea în finală.

ELIT

În semifinale, elevii au trebuit să răspundă la un set de 20 de întrebări. Echipele au fost formate din câte 4 elevi, iar timpul acordat a fost 30 de minute, deci, un minut și jumătate pentru fiecare întrebare. La corectarea testelor a asistat câte un reprezentant de la fiecare echipă.

Întrebările și răspunsurile din semifinale:

 1. În urmă cu un veac, actuala stradă Mihai Viteazul purta denumirea de “Ferencz”. La ce personalitate făcea referire acest nume?

R: Împăratul Franz Josepf

 1. Care este denumirea bastionului aflat între bastioanele Eugeniu și Trinitarienilor?

R: Ștefan

 1. În ce locuri din Alba Iulia pot fi văzute reprezentări statuare ale lui Ladislau I, rege al Ungariei (1077-1095)?

R: pe fațada Catedralei Romano-Catolice și în interiorul acesteia.

 1. În ce gară a fost împușcat Ion Arion, martirul Unirii, înmormântat în Cimitirul Maieri din Alba Iulia?

R: Teiuș

 1. Enumerați 7 din personajele mitologiei greco-romane (incluzând zei, oameni, monștri, animale mitice) reprezentate pe Poarta I a cetății.

R: Hercule, Leul din Nemeea, Perseu, Meduza, Anchise, Enea, Anteu, Marte, Venus

 1. Completați spațiul lipsă întocmai cum apare în inscripția de pe frontispiciul Sălii Unirii: “Anno Domini ….. Calendis Decembris”.

R: MDCCCCXVIII

 1. În a câta luna a anului 1785 au fost aduși la Alba Iulia Horea și Cloșca?

R: prima

 1. Numiți cel puțin 4 din cei 5 împărați romani care au statui de bronz la Muzeul Principia din Piața Cetății Alba Iulia.

R: Traian, Hadrian, Marcus Aurelius, Septimius Severus, Caracalla

 1. Cine este primul (de la stânga la dreapta) pictat în galeria personalităților culturii din Sala Unirii?

R: Gheorghe Lazăr

 1. Poarta a treia a cetății: Ce ființă mitologică apare reprezentată pe biga în care se află Eugeniu de Savoia?

R: grifonul

 1. Ce hotel din Alba Iulia a fost inaugurat în anul 1972?

R: Transilvania

 1. Ce monument din cetate a fost inaugurat oficial la data de 28 noiembrie 1968?

R: Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul

 1. În timpul cărui principe al Transilvaniei (1608-1613) încep să apară la Alba Iulia primele emisiuni monetare cu sigla orașului?

R: Gabriel Bathory

 1. Cine a întemeiat Biblioteca Batthyaneum?

R: Episcopul romano-catolic Ignatius Batthyani (1741-1798)

 1. Ce monument de la Alba Iulia este o replică mai mică a monumentului Victoriei din Timişoara?

R: Monumentul Lossenau

 1. Care sunt cuvintele inscpripției de pe placa de marmură aflată la baza obeliscului Horea, Cloșca și Crișan, pe fațada estică?

R: Smerită închinare lui Horea, Cloșca și Crișan.

 1. Ce clădire din Alba Iulia a fost descrisă în termeni deosebiți de călătorul turc Evliya Çelebi în anul 1662?

R: Palatul Principilor

 1. La construcția cărei clădiri din Alba Iulia a lucrat cioplitorul în piatră Iohannes de Saint-Dié?

R: Catedrala romano-catolică

 1. Când va avea loc a treia ediție a Festivalului Roman Apulum?

R: 2-3 mai 2015

 1. La ce etaj al Muzeului Național al Unirii se află lapidariul?

R: parter

semifinale concurs Cealalta Capitala47Finala concursului va fi organizată vineri, 10 aprilie, de la ora 10.00, în sala de evenimente ”Ballroom” Alba Mall. Premiile sunt în valoare de 12.000 lei și sunt oferite de Primăria Municipiului Alba Iulia.

În finală, elevii se vor confrunta cu 40 de întrebări, formulate de istoricii Liviu Zgârciu și Tudor Roșu de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Scopul concursului este de a crește interesul elevilor pentru istoria orașului Alba Iulia, dar și de a promova patrimoniul cultural și istoric al orașului.

Concursul este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.

Câștigătorii de anul trecut au fost elevii Seminarului Teologic Ortodox “Simion Ştefan” Alba Iulia.

Concursul este organizat anual cu ocazia activităților educative extracurriculare și extrașcolare, din cadrul “Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”.

[Gallery not found]

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| Sensul giratoriu de acces la autostrada A10 Sebes – Turda de la nodul rutier Alba Iulia Nord va fi reconfigurat

Sensul giratoriu de acces la autostrada A10 Sebes – Turda de la nodul rutier Alba Iulia Nord va fi reconfigurat… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro