Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Păștenii – obicei unic în România la Vinerea (Cugir). Vezi cine sunt pășteni în acest an și programul sărbătorii!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Păștenii – un obicei inedit, specific zonei Cugirului, a fost sărbătorit astăzi la Cugir, iar joi, 2 mai, se vor bucura de el locuitorii din Vinerea.

Proiectul cultural “PĂŞTENII – cunoaşterea şi păstrarea moştenirii culturale din mediul rural” are ca obiectiv facilitarea organizării şi desfăşurări evenimentelor şi promovarea obiceiului cultural „Păştenii” din localitatea Vinerea, jud. Alba, în vederea păstrării şi perpetuării patrimoniului cultural si este finanţat de Administratia Fondului Cultural Naţional si Asociaţia Culturală CÂMPUL PÂINII, în parteneriat cu Primăria Oraşului Cugir.

 “Scenariul ritual de înnoire anuală a Lumii deschise de duminica Floriilor, închis de Duminica Tomii şi intersectat de noaptea Învierii Mântuitorului Iisus, este ilustrat în Vinerea, de obiceiul tradiţional PĂŞTENII.

Acesta este un obicei unic de întâmpinare a Învierii Domnului, originar din localitatea Vinerea, judetul Alba, în care, cei care împlinesc în anul respectiv vârsta de 60 de ani, devin „Păşteni”.

Ei se vor ocupa de pregătirea şi împărţirea „Paştilor” pentru întreaga comunitate.

În joia din Săptămâna Patimilor, în care „Paştile” se aduc la biserică pentru sfinţire, toţi „Păştenii” sunt îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare şi participă la o procesiune inconfundabila, care porneşte de la gazdă spre lăcaşul de cult”, se arată într-un comunicat remis presei de Asociaţia Culturală CÂMPUL PÂINII – localitatea Vinerea, judetul Alba,

La procesiunea de astăzi, în care cei de 60 de ani au devenit păștenii din acest an, au participat și lideri ai autorităților locale și județene – Ion Dumitrel, președinte Consiliul Județean Alba, Adrian Teban, primarul orașului Cugir, Florin Roman, vicepreședintele CJ Alba, Mihai Nicușor, administrator special la Uzina Mecanică şi Fabrica de Arme Cugir.

Program desfasurare obicei PAŞTENII localitatea Vinerea, judeţul Alba:

Duminica de Florii (28.04.2013), ora 15 – împodobirea cu verdeaţă a ciuberelor şi lumânărilor la casa gazdei – domnul Ilie Herlea;

Joia Paştilor (02.05.2013), ora 8 – procesiune „Băgarea Paştilor în Biserică”, localitatea Vinerea – manifestare traditională inedită si originară;

Vinerea Paştilor (03.05.2013), ora 18 – împodobirea Sfântului Mormânt, Slujba de Prohod a Domnului Iisus Hristos, ocolirea Bisericii, localitatea Vinerea.

Duminica Paştilor (05.05.2013), ora 3 – Slujba de Înviere a Domnului Iisus Hristos, Împărţitul Paştilor, localitatea Vinerea.

Duminica Tomii (12.05.2013) – petrecerea Păştenilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea