Ştirea zilei
FOTO| O femeie din Ucraina, diagnosticată cu cancer și refugiată într-un sat din Alba, își trăiește ultimele zile în România: ”Vreau să mor acasă, nu aici”
O femeie din Ucraina, diagnosticată cu cancer și refugiată într-un sat din Alba, își trăiește ultimele zile în România: ”Vreau să mor acasă, nu aici”
Tatiana Marchenko, în vârstă de aproximativ 50 de ani, este unul dintre cei 11 refugiați din orașul ucrainean Harkov, devenit teatru de război în urma invaziei rusești în Ucraina. Femeie simpatică, veselă și plină de energie, chiar dacă la această oră este țintuită la pat cu un picior în ghips și cu un cancer cu care se luptă de peste 7 ani, Tatiana ne-a demonstrat o sensibilitate deosebită, o dorinţă de viață extrem de puternică, însă amestecată cu un soi de resemnare, în așteptarea inevitabilului.
Din scurtul dialog pe care l-am avut cu ea ne-am dat seama că este o persoană extrem de puternică, care dă dovadă de curaj și perseverență, chiar dacă viața ei trece printr-o încercare pe care mulți dintre noi nu ne-am putea-o închipui și nici nu am suporta-o. Fiind mereu cu zâmbetul pe buze, gândind mereu pozitiv, Tatiana speră ca războiul se se termine și să se întoarcă acasă: „Sunt diagnosticată cu cancer, acum mai am și un picior în ghips. Sper să se termine odată acest război, să mă întorc acasă la mine, vreau să mor acasă, nu aici, în România”.
Când am întrebat-o dacă îi place în Rachiș, nu a stat mult pe gânduri și mi-a spus: „Îmi place fantastic de mult acest sat. Este frumos și beneficiază de un peisaj de basm. Problema este că lucrările la construcțiile acestea unde suntem cazați nu sunt finalizate, fapt pentru care pot să spun că locuim în niște condiții improprii. Recunosc că aici oamenii s-au gândit la renovarea unor construcții vechi, dar deocamdată nu au luat în considerare condițiile de cazare necesare celor care vor veni să stea aici. Chiar şi aşa, consider că noi, refugiații, nu ar trebui să strâmbăm din nas. Bine că avem un acoperiș deasupra capului și suntem departe de război. Oricum, de acum înainte, domnul Iulian, gazda noastră, va trebui să gândească cum va rezolva problemele pe care acum le-a descoperit”.
Tatiana a venit însoţită din Ucraina de 4 dintre caii ei, aceasta având o fermă în apropierea orașului Harkov. Iulian Docea, ajutat de unii dintre prietenii săi, a făcut mai multe drumuri pe ruta Rachiș-Harkov și retur pentru a aduce animalele Tatianei. Pentru că întotdeauna intervine și neprevăzutul, a avut loc un accident în urma căruia Tatiana s-a ales cu piciorul în ghips: „S-a întâmplat, asta este! Cel mai iubit și liniștit cal pe care-l am m-a călcat întâmplător pe picior și acum stau țintuită la pat cu un șoșon de ghips. Calul nu are vină”, ne-a mărturisit femeia.
„Sunt diagnosticată cu cancer de peste 7 ani. Am avut două operații în Ucraina. A treia nu am mai apucat să o fac acolo, pentru că înainte cu două zile de operație spitalul a fost bombardat. Îi mulțumesc din suflet lui Iulian Docea pentru că m-a adus aici împreună cu caii mei și mai ales pentru faptul că a găsit o clinică la Cluj unde m-am operat pentru a treia oară. Nu am ajuns la o clinică de stat, că nu se prea ocupă de cei ca noi, dar Iulian a găsit o clinică particulară care m-a primit și care mă tratează în continuare. Iulian mă duce din două în două săptămâni la Cluj să fac acea chimioterapie care-mi prelungește viața”, ne-a spus Tatiana. Potrivit femeii, medicii din Ucraina i-au dat de trăit doar două luni, însă se pare că mai există minuni care contrazic spusele specialiștilor: „Uite că au trecut 10 luni și nu am plecat acolo, sus. Chiar pot să spun că mă simt bine, ceea ce îmi dă speranțe”, ne-a mărturisit aceasta.
Iulian Docea, omul care se străduiește să readucă la viață satul în care și-a petrecut copilăria, gazdă a refugiaților din Ucraina, ne-a declarat: „Anul trecut, în luna mai, am cunoscut-o pe Tatiana și am adus-o la Rachiș din Harkov. Ea trebuia să fie operată de cancer, însă, din păcate, spitalul unde urma să fie tratată a fost bombardat înainte cu două zile de intervenția chirurgicală. Am făcut tot ce ne-a stat în putință și am reușit să programăm operația la Institutul de Oncologie, în Cluj. Aici, sub observația medicului, are parte de tratamente cu chimioterapie, specifice bolii ei. La această oră căutăm cu disperare o persoană care să poată să îi facă perfuzii, periodic, aici în sat, deoarece ne este destul de greu să o ducem și să o aducem de la Cluj”.
Tatiana ne-a mărturisit că îi este foarte dor de băiatul său, care a rămas să îngrijească ferma și ceilalți cai pe care i-a lăsat acolo. Înainte de a ne despărţi, am întrebat-o ce-și dorește cel mai mult, în afară de sănătate: „Am mai spus și repet: trebuie să se sfârșească războiul acesta. Abia aștept să merg acasă. Vreau să-mi văd băiatul, caii, prietenii și rudele. Nici nu știu care dintre ei sunt sănătoși. Știu că zilele mele sunt numărate, sunt conștientă că am să mor și vreau să îmi sfârşesc zilele acasă la mine. Chiar dacă aici este frumos, vreau acasă”, ne-a spus aceasta.
De 10 luni, Iulian Docea găzduiește în casele pe care le-a restaurat 11 ucraineni. Pe lângă cazare, acesta se ocupă și de aprovizionarea cu alimente și tot ceea ce este necesar astfel încât oamenilor și animalelor care s-au refugiat la el să nu le lipsească hrana. „În general, sunt mulțumit că am putut să le ofer acestor năpăstuiți adăpostul și hrana de care au nevoie. Acum, la noi, condițiile sunt ca la țară, nu ca la hotel. Știu că unii sunt nemulțumiți, dar deocamdată atât pot să le ofer. Singura problemă este că mulți dintre ei așteaptă să li se dea și nu fac nimic pentru a se gospodări. Au la dispoziție absolut totul pentru a se gospodări ca la ei acasă. Lucrul acesta mă cam supără, dar asta este situația”, ne-a declarat Iulian Docea.
Ştirea zilei
VIDEO| Declaraţie Unică 2023: GHID de completare pentru venituri din chirii sau activităţi independente. Termen de depunere
VIDEO| Declaraţie Unică 2023: GHID de completare pentru venituri din chirii sau activităţi independente. Termen de depunere
Termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023.
Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală vin cu informaţii utile pentru cei care trebuie să depună Declaraţia Unică.
Recomandăm ca Declaraţia Unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv:
– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV);
– pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată, informează ANAF.
Pentru completarea şi depunerea declarației unice contribuabilii pot solicita sprijin, astfel:
– apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor Call – center, la
numărul de telefon 031.403.91.60;
– prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spațiul Privat Virtual.
În plus, pe pagina de Facebook a ANAF și pe canalul de Youtube vor fi publicate materiale video referitoare la descărcarea, completarea și depunerea DU.
Sursa: dcbusiness.ro
Ştirea zilei
EXCLUSIV| Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB
Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB
Hotelul „Cetate” din Alba Iulia, una dintre cele mai emblematice clădiri din municipiu, și-ar putea găsi, după câteva luni de la anunțul scoaterii sale la vânzare pe un site de imobiliare, un cumpărător.
Noul proprietar al imobilului de 10 etaje și peste 100 de camere ar putea fi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Această informație vine în urma publicării unei hotărâri din cadrul Senatului universității, convocat la data de 21.03.2023, care aprobă începerea demersurilor legate de achiziția imobilului, precum și mandatarea Consiliului de Administrație a UAB pentru efectuarea acestor demersuri procedurale.
Contactați de ziarulunirea.ro, reprezentanții UAB au declarat că acest proiect se află încă în faza preliminară de discuții, mai multe detalii privind destinația finală a acestui imobil, dacă achiziția se va materializa, urmând să fie comunicate.
„Deocamdată e doar o intenție generală, la nivel de discuții”, a transmis pentru ziarulunirea.ro purtătorul de cuvânt al instituției, Prof. univ. dr. Diana Manuela Câmpan.
Una dintre cele mai reprezentative clădiri din municipiul Alba Iulia, hotelul „Cetate”, a fost scos la vânzare în urmă cu câteva luni.
CITEȘTE ȘI: Hotelul CETATE din Alba Iulia este scos la VÂNZARE: Cu ce sumă poate fi cumpărat
Suma cerută pentru acesta nu este de neglijat. Potrivit agenției care a publicat anunțul în mediul online, viitorul proprietar al acestuia va trebui să plătească 6.500.000 de euro.
Site-ul de imobiliare care a postat anunțul pentru această proprietate a oferit de asemenea și o serie de detalii referitoare la potențiala investiție din apropierea inimii orașului nostru.
Hotelul Cetate este situat în partea centrală a oraşului Alba Iulia, în imediata vecinătate a Parcului Municipal şi a Cetăţii Alba Carolina – Poarta Nr.4 a cetatii, precum şi a celor mai importante puncte de interes economic si social ale oraşului. Clădirea are o vechime de aproape 50 de ani.
Atractiv şi comod, ideal pentru turiştii aflaţi în tranzit, dar şi pentru cei interesaţi de cultura şi istoria oraşului Alba Iulia este alegerea ideală pentru cei care călătoresc pentru afaceri sau de plăcere şi care caută ospitalitatea autentică într-un cadru clasic, rafinat şi elegant.
Hotelul este amenajat în stil “Împăratul Romanilor”, dispune de recepţie, sală pentru servirea micului dejun, restaurant, lift, parcare proprie păzită. Hotelul dispune de unitati de cazare mobilate cu gust, dotate cu toate facilităţile, respectiv:5 apartamente,100 camere duble,8 camere single.
Restaurantul are o capacitate de 216 locuri, salonul de mic dejun 56 de locuri iar grădina de vara 56 de locuri. Suprafaţa totală de teren este de 3.181,51 mp,suprafaţa construită – amprenta la sol este de 2.442,15 mp. Suprafaţa utilă totală este: 7.125,07 mp, împărţită după modul de utilizare astfel:restaurant – 348 mp,salon mic dejun – 160 mp,recepție – 554,49 mp. Suprafață totală destinată camerelor este de 4650,10 mp aferentă celor 10 etaje ale hotelului iar anele au o suprafață de 1.412,48 mp. O proprietate excelentă, care datorită regimului de înălțime de P+10 etaje oferă turiștilor și o panorama deosebită asupra orașului.
Ştirea zilei
CRIMA din Alba Iulia. APELUL unui tânăr care l-a cunoscut pe ucigaș: „Tragedia asta putea fi prevenită!”
CRIMA din Alba Iulia. APELUL unui tânăr care l-a cunoscut pe ucigaș: „Tragedia asta putea fi prevenită!”
Opinia publicului este în acest moment împărțită asupra stării de sănătate psihică pe care tânărul din Alba, care și-a omorât propriul copil înainte de a-și pune capăt zilelor, le-a avut înainte de a-și duce teribila faptă la bun sfârșit.
CITEȘTE ȘI: Un bărbat și un copilaș de doar un an găsiți SPÂNZURAȚI într-un apartament din Alba Iulia
Un astfel de exemplu este prezentat de către un cunoscut de al tânărului, care și-a împărtășit sentimentele simțite față de acesta, în mediul online.
„Deși întotdeauna am avut o antipatie pentru el, cauzată de o invidie extraordinară, nu mă bucur deloc de vestea asta!
Bogdan era cel mai inteligent student de la facultatea de sociologie și la vremea când am fost colegi aveam chiar, puternice porniri de invidie față de el, și le am și manifestat, ne contraziceam non stop, acum chiar îmi pare rău. Încurajez pe oricine care are astfel de gânduri să consultă un medic psihiatru în regim de urgență! Asemenea gesturi au ca și bază o afecțiune psihiatrică natură depresivo-maniacală, care trebuia să fie cunoscută și tratată din timp.
CITEȘTE ȘI: CRIMA care a îngrozit Alba: Tăcere „de mormânt” în cazul bărbatului care i-a curmat viața propriului fiu de UN an, iar apoi s-a sinucis
Apel către Alba Iulieni: – în loc să bârfiți toată ziua persoane care doar în capul dumneavoastră ar avea probleme psihice, cel mai bine ar fi să vă focusați atenția pe cei care le au într-adevăr, pentru că uitați tragedia asta putea fi prevenită! Suicidul sau tentativa de suicid este cel mai clar semn al unei psihopatii care a prins deja rădăcini!”, a scris tânărul, în mediul online.
Potrivit informațiilor primite de la IPJ Alba, în noaptea de 25/26 martie 2023, în jurul orei 01,00, o femeie de 25 de ani, din Alba Iulia a sunat la 112, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu fiul său, în vârstă de un an, pe care-l lăsase în grija fostului său partener, un bărbat în vârstă de 27 de ani, din Alba Iulia, cu care ar fi avut un schimb de mesaje, fără ca din acestea să rezulte, în mod explicit, faptul că viața minorului ar fi în pericol.
Inițial, bărbatul a răspuns la telefon și a dat asigurări că fiul său este bine, exprimându-și disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află, iar ulterior nu a răspuns la telefon și nici la ușa apartamentului situat într-un bloc de pe strada Livezii din Alba Iulia, în care locuia cu chirie.
CITEȘTE ȘI: Avocat, în cazul copilului ucis de către tată: Polițiștii nu aveau nevoie de acordul proprietarului pentru a forța intrarea în apartament
Polițiștii l-au identificat pe proprietarul apartamentului, un bărbat din municipiul Turda, județul Cluj, care nu și-a dat acordul pentru forțarea ușii apartamentului și s-a deplasat la Alba Iulia pentru a deschide și a permite accesul polițiștilor în apartament.
Întrucât ușa de acces era blocată, din interior, s-a pătruns în apartament prin forțarea acesteia.
În interiorul acestuia, cei doi au fost găsiți decedați, spânzurați.
La fața locului s-a deplasat o echipă de cercetare complexă, formată din polițiști criminaliști și de investigații criminale, care efectuează cercetarea la fața locului, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment.
-
Opinii - Comentariiacum 16 minute
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 21 de minute
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
27 martie 1918, UNIREA Basarabiei cu România
-
Actualitateacum 33 de minute
Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online
-
Actualitateacum 12 ore
Cum îţi dai seama dacă produsele cumpărate conţin insecte. Ce trebuie să scrie pe etichetă
-
Ştirea zileiacum 5 ore
DEFINITIVAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME pe discipline, publicate de Ministerul Educației