Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO | O echipă din Alba Iulia, locul II la faza națională a competiției de canotcă, 10+1, în cadrul Festivalului Ivan Patzaichin, din Tulcea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO | O echipă din Alba Iulia, locul II la faza națională a competiției de canotcă, 10+1, în cadrul Festivalului Ivan Patzaichin, din Tulcea

Festivalul Ivan Patzaichin se desfășoară în perioada 8-12 septembrie, în Tulcea, ocazie cu care va avea loc și inaugurarea memorialului dedicat marelui campion, continuând cu lansarea traseului „Delta lui Ivan”, parcurs de către caravana „Apelor Unite ale României”, între Tulcea și Mila 23.

În cadrul fazei naționale a competiției de canotcă 10+1, o echipă din Municipiul Alba Iulia a obținut locul II.

Ansamblul arhitectural “Ivan Patzaichin”, realizat de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea pe o idee propusă de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, este amplasat pe Faleza Ivan Patzaichin, în capătul spre Sulina.

Construit prin efortul colaborativ a cinci artiști – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh – în conformitate cu viziunea curatorială a lui Teodor Frolu (partenerul lui Ivan Patzaichin în proiectele derulate de acesta în ultima decadă a vieții), memorialul va deveni un important reper arhitectural și artistic al orașului, oferind șansa unui interesant dialog urbanistic cu monumentul Eroilor din Războiul pentru Independență.

Memorialul reprezintă nu doar un omagiu adus marelui dispărut, ci marchează și locul de plecare către Deltă a ambarcațiunilor cu vâsle, o propunere alternativă de turism responsabil.

Un astfel de traseu, ce poate fi parcurs de orice turist pasionat de activități în natură vâslind 3 zile este cel între Tulcea și Mila 23, traseul „Delta lui Ivan”, în lungime de cca 54 km pe apă (29 de mile marine).

Pentru inaugurare, o caravană de peste 30 de caiace, canotci și alte bărci cu vâsle, cu cca 100 de persoane, va pleca în dimineața zilei de 10 septembrie, de la pontonul din fața Ansamblului Memorial, urmând să acosteze pe 12 septembrie la Mila 23, la Muzeului Ivan Patzaichin – centru de inovare comunitară aflat în construcție.

Festivalul face parte din Apele Unite ale României – un proiect de democratizare a accesului la apă, de educare pentru tineri și adulți cu privire la importanța apei pentru comunități, de încurajare a locuitorilor să participe la protejarea apelor și de stabilire a unei rețele de entități interesate de păstrarea și valorificare patrimoniului hidrografic. Proiectul Apele Unite ale României – democratizarea accesului la apă beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Organizat pentru prima dată în 2011 sub numele de RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, Festivalul a luat numele de Ivan Patzaichin la ediția din 2022 și este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Consiliul local Roșia Montană a aprobat protocolul care va sta la baza realizării unui nou Plan Urbanistic General

Unirea Ziarul

Publicat

în

Consiliul local Roșia Montană a aprobat protocolul care va sta la baza realizării unui nou Plan Urbanistic General Consiliul local al comunei Roșia Montană a aprobat în ședința din 18 aprilie 2024 încheierea unui protocol de colaborare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Institutul Național al Patrimoniului (INP) și Consiliul Județean Alba. Hotărârea are […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea