Ştirea zilei
FOTO| Momentul în care „au dispărut” butoaiele pentru cenușă de la Abrud. Primar: „Se va face o plângere la poliție în acest sens”
După ce o pubelă a ars în weekend, pentru că cineva a turnat jar în ea, primăria orașului Abrud a montat butoaie pentru ca oamenii să arunce cenușa în siguranță. Imaginile surprinse de o cameră de supraveghere în care se vede cum butoaiele „au dispărut” au fost postate pe facebook de către primarul orașului Abrud, Albu Cristian Alexandru.
„În urma incendiului provocat de jarul aruncat în pubela, am încercat să găsim o soluție imediată, pentru a evita astfel de situații. Ieri am pus butoaie în care cetățenii să arunce cenușă, dar, din nefericire, în mai puțin de o ora au dispărut.
Desi puțin neclare, am ales să fac publice pozele care surprind momentul în care butoaiele „au dispărut”. Se va face o plângere și la politie în acest sens, se vor face demersurile necesare, dar scopul mesajului este de a face, din nou, apel la responsabilitate.
Este nevoie de implicarea tuturor pentru a face din orașul nostru un oraș civilizat, un oraș pe care ni-l dorim cu toții.
Vă rugam să semnalați și dvs astfel de situații, daca vă loviți de ele. Trebuie să luam cu toții atitudine și, împreună, să găsim soluții eficiente și în beneficiul comunității noastre”, a scris primarul orașului Abrud, Albu Cristian Alexandru pe facebook.
Ştirea zilei
Tânăr de 23 de ani, din Sebeș, cercetat de polițiști: Ar fi condus sub influența substanțelor psihoactive
Un tânăr de 23 de ani, din Sebeș, este cercetat de polițiști după ce ar fi condus sub influența substanțelor psihoactive.
La data de 23 septembrie 2023, în jurul orei 20.40, în timp ce acționau pe strada Mihail Kogălniceanu din municipiul Sebeș, polițiștii rutieri din Sebeș au oprit, pentru control, un autoturism care era condus de un tânăr de 23 de ani, din Sebeș.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Ştirea zilei
Un tânăr din Alba Iulia a prădat un magazin din oraș, în două nopți și a sustras mai multe bunuri: A fost reținut pentru furt calificat
Un tânăr din Alba Iulia a prădat un magazin din oraș, în două nopți și a sustras mai multe bunuri. A fost reținut de polițiști pentru furt calificat.
La data de 22 septembrie 2023, polițiștii de investigații criminale din carul Poliției Municipiului Alba Iulia au identificat un tânăr de 26 de ani, din municipiul Alba Iulia, ca persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat.
În sarcina tânărului s-a reținut faptul că, în seara zilei de 12 septembrie 2023, ar fi pătruns, prin efracție, în interiorul unei societăți comerciale din Alba Iulia, iar din interiorul acesteia ar fi sustras un monitor, un telefon mobil și cheile de la garajul situat în spatele clădirii.
Ulterior, în seara zilei 17 septembrie, tânărul ar fi pătruns, din nou, în incinta aceleiași societăți comerciale, fără a sustrage bunuri.
Pentru documentarea activității sale infracționale, polițiștii i-au percheziționat domiciliul. Ulterior, acesta a fost reținut, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii sale activități infracționale.
Ştirea zilei
Reabilitarea căminului cultural din comuna Lupșa: Licitația de aproape UN MILION de lei, lansată în SEAP
Reabilitarea căminului cultural din comuna Lupșa: Licitația de aproape UN MILION de lei, lansată în SEAP
Primăria comunei Lupșa a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări de construcții clădiri pentru proiectul „Reabilitare clădire administrativă și socio-culturală în comuna Lupșa”. Valoarea totală estimată a investiției este de 951.346,56 de lei, fără TVA.
Dezvoltarea economico- sociala durabila a unei comunităţi depinde in mare măsură de nivelul echipării edilitare a acesteia, de asigurarea tuturor utilităţilor necesare desfăşurării in condiţii optime a activitatilor de comerţ si industrie si atragerii de noi membri in comunitate, potenţiali investitori sau consumatori, prin ridicarea standardului de viata.
În aceste condiţii, se impune ca o necesitate reală, realizarea investiţiei, care să asigure cerinţele şi nevoile de mediu, siguranţă şi confort din cadrul comunei.
Necesitatea lucrărilor propuse în prezentul proiect este în primul rând argumentată de faptul că în zonă nu există nici o cladire cu dublu rol , atat administrativ cat si unul socio cultural, care să răspundă nevoilor cetăţenilor.
Obiectivul principal al investiţiei este reducearea consumului energetic a clădirii şi reducerea emisiile de carbon prin reabilitarea termică a clădirii şi propunerea a unor noi sisteme de producere a energiei electrice şi a unui sistem de încălzire contemporan, sustenabil.
Accesul principal în clădire este la partea nordică a clădirii, pe faţada principală, dinspre şoseaua DN75. Holul, care primeşte utilizatorul, direcţionează printr-un glaswand amplu către sala multifuncţională. Acesta are un acces secundar din exterior printr-un pachet de trepte din beton. Din hol se accesează un alt hol mai mic, de unde se ajunge la grupul sanitar, repectiv spre un birou pentru administrarea clădirii. Biroul este conectat direct şi cu sala multifuncţională. Din holul principal se accesează spaţiul tehnic, unde se află instalaţiile termice şi de ventilare.
SOLUŢIILE TEHNICE PRIVIND LUCRĂRILE STRUCTURALE SI NESTRUCTURALE:
Consolidarea elementelor, subansamblurilor sau a ansamblului structural:
Pentru consolidarea planseului de lemn de peste parter şi a şarpantei de lemn, se impune examinarea vizuală a tuturor grinzilor şi schimbarea tuturor elementelor de planşeu degradate cu elemente noi având acelaşi secţiuni cu cele pe care le înlocuiesc. Prin prinderea grinzilor de lemn cu ancoră chimică de coronamentul peretelui existent şi montarea a două straturi de dulapi de răşinoase de 2,5 cm la ±45° la partea superioară a grinzilor de lemn ancorate se va obţine şi un efect de şaibă acceptabil la acest nivel.
Şarpanta clădirii va fi păstrată în configuraţia ei actuală şi va fi consolidată structural în punctele de degradare.
Se propune decaparea tencuielilor degradate şi refacerea acestora cu materiale compatibile cu cele existente, respirante, pe bază de var la elevaţii şi tencuieli de asanare, pe bază de var hidraulic la soclu. Paramentele, care sunt în stare bună de conservare, se păstrează. Având în vedere că, prin termoizolarea faţadelor se vor acoperi ancadramentele din tencuială a tâmplăriilor şi lesenele faţadei, acestea se vor reface pe suprafaţa exterioară a termoizolaţiei. Deasemenea cornişa existentă din lemn, se va reface la faţa exterioară a termoizolaţiei, conform modelului original.
Ferestrele existente se vor schimba cu ferestre cu tamplarie PVC, cu 2+2 cercevele suprapuse, cele inferioare cu câte 3 ochiuri, cu geamuri termo-fonoizolante cu 3 foi de sticlă.
Uşile exterioare şi interioare se vor schimba de asemnea. Cele exterioare vor fi din tâmplarie PVC, cu geamuri termo-fonoizolante cu 3 foi de sticlă, Uw,i = 0.85 W/m2K, cu model conform planşelor desenate şi a tabloului de tâmplărie.
Uşile interioare ale salei multifuncţionale vor fi din tâmplărie PVC, iar celelalte din MDF demolarea parţială a unor elemente structurale/ nestructurale, cu/fără modificarea.
Elemente structurale:
Se propune desfacerea planşeul peste subsol până la arcele din zidărie de cărămidă, care se vor păstra. Deasemenea se va desface tavanul din scândură de lemn de peste parter, însă grinzile de lemn se vor păstra. Se propune desfacerea scării din beton de la accesul pietonal secundar în clădire.
Elemente nestructurale:
Se vor desface straturile de uzură a pardoselilor existente şi umpluturile aferente, în vederea termoizolării clădirii faţă de pământ. Se propune curăţirea şi îndepărtarea molozului şi a umpluturilor de la nivelul podului, deasupra planşeelor de lemn de peste parter. Se va efectua o curăţenie şi igienizare generală în pod, cu ocazia căreia se va evacua molozul şi guano de pe elementele şarpantei.
introducerea unor elemente structurale/nestructurale suplimentare:
Elemente structurale:
Se propune refacerea planseului peste subsol în variantă de beton armat, cu rigiditate mare în plan orizontal, care să asigure efectul şaibă rigidă la acest nivel. Planşeul nou va fi alcătuit din centuri perimetrale, rezemate suplimentar prin dispunerea unor alveole de rezemare în pereţii subsolului, centuri peste arcele de zidărie păstrate şi placa de beton armat propriu-zisă.
Elemente nestructurale:
Se propune introducerea a unor pereţi nestructurali de compartimentare din gips-carton pe schelet metalic uşor pentru crearea gupurilor sanitare. Se propune un grup sanitar pentru bărbaţi şi unul pentru femei/ persoane cu dizabilităţi.
Învelitoarea existentă din ţiglă ceramică, care prezintă multiple degradări se va schimba în învelitoare nouă din ţiglă ceramică de bună calitate. Se vor schimba de asemenea şipcile.
În concluzie, pentru asigurarea nevoilor corespunzătoare în comuna Lupşa, judeţul Alba, este necesară şi oportună investiţia.
Din punctul de vedere al infrastructurii de mediu, România se situează încă mult sub media Uniunii Europene şi are de recuperat rămânerea în urmă, la majoritatea indicatorilor principali.
Principalele efecte comune după implementarea proiectului:
– cresterea calitatii serviciilor publice
– creşterea nivelului de trai, a gradului de confort şi civilizaţie a locuitorilor din zonă;
– creşterea atractivităţii zonei pentru implementarea de noi activităţi economice, cât şi pentru învestitorii autohtoni şi străini;
– ameliorarea calităţii mediului şi diminuarea surselor de poluare;
– asigurarea condiţiilor pentru dezvoltarea sectorului privat în mediu rural.
Prin realizarea acestei investiţii, se vor realiza următoarele deziderate:
– Imbunatatirea seervicilor publice prestat
– eficientizarea relatiei dintre cetatean si institutiile statului
– cresterea calitatii architectural ambientale a zonei
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO VIDEO| Tânăra artistă din Alba care a cucerit internetul! Sute de mii de ascultători pe Youtube și evenimente rezervate pentru următorii trei ani
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Un bărbat din Alba a vrut să păcălească aplicația SUMAL „inspectorul pădurii”: Cum a scăpat de urmărirea penală
-
Ştirea zileiacum 10 ore
UPDATE FOTO| ACCIDENT rutier la Tăuți: Un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani a intrat într-un cap de pod. O femeie de 73 de ani a ajuns la spital
-
Sportacum 24 de ore
FOTO: Industria Galda – Unirea Ungheni 1-3 (0-2) | Hat-trick Astafei, victorie lejeră a liderului!!!
-
Actualitateacum 22 de ore
Legea „2 Mai”: Traficanţii de droguri, direct la închisoare fără drept de apel. Șoferii prinși drogați la volan, pietoni timp de un deceniu
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
UPDATE FOTO| Tragedie în Alba Iulia: Un bărbat a decedat după ce s-a răsturnat cu un tractor, pe un drum forestier din Pâclișa