Sport
FOTO, LIVE-TEXT, UTA „Bătrâna Doamnă” 2 – AFC Unirea Alba Iulia 0-2 (0-0) | „Alb-negrii” au câștigat derby-ul supraviețuirii și rămân în Liga a 3-a
Duel pentru supravieţuirea în Liga a 3-a, la Şiria, de la ora 18.00, între UTA „Bătrâna Doamnă” 2 şi AFC Unirea 1924 Alba Iulia, două formaţii “cu ştreangul de gât”, ce încearcă să-şi dea lovitura decisivă, în cursa pentru evitarea retrogradării din eşalonul terţ.
„Alb-negrii” au câștigat cu scorul de 2-0 (0-0), goluri marcate de Selagea (56, penalty), G. Toma (76), retrogradându-și adversar și salvându-se în acelaşi timp
Chiar diferența de joc nu a fost mare între UTA II și Unirea Alba Iulia, victoria oaspeților nu poate fi contestată. Pe lângă cele două goluri, favorizate de reșelile personale ale lui Coadă și Mureșan, „alb-negrii” au mai avut alte trei-patru ocazii de gol, pe când „roș-albii” nu au fost la fel de periculoși. Era și greu, din moment ce jumătate de echipă a lipsit, fiind angrenată, în turul semifinalei cu Dinamo, la Under 19 Elite.
*Adorian Himcinschi: „Suntem salvaţi, dedicăm victoria familiei Ţălnar”
„În proporţie covârşitoare suntem salvaţi. Am realizat o victorie muncită, într-o partidă în care am avut o presiune suplimentară, cu contracandidată, un meci cu foarte multe implicaţii. Important este că am învins şi am reuşit să ne salvăm. Felicit jucătorii, au dat dovadă de maturitate, au jucat ceea ce trebuia şi am obţinut menţinerea în eşalonul terţ. Dedicăm victoria familiei Ţălnar, greu încercată în aceste zile„, a spus Adorian Himcinschi.
La final, Dan Oprescu a susținut pentru sportarad.ro, că diferența s-a făcut la capitolul erori. „Adversarii nu au fost mai buni, dar au făcut greșeli, sau, dacă au făcut, nu au fost decisive. În schimb, noi am gafat impardonabil la ambele lor goluri și aceasta a fost practic diferența, așa s-a scris istoria. Chiar dacă suntem pe ultimul loc, țin să reamintesc că, în afară de Ripensia, care ne-a fost net superioară, cu ceilalți adversari am jucat de la egal în acest campionat. În general, am pierdut multe puncte datorită erorilor personale, de altfel explicabile având în vedere tinerețea și lipsa lor de experiență. Azi, nu am avut multe ocazii dar am fost mulțumit per ansamblu. Poate, mă așteptam mai mult de la cei mai experimentați. În plus, astăzi au debutat în Liga 3-a Curta, Laza și Alex Bodri și nu au făcut-o rău, având în vedere vârsta lor fragedă”, a spus tehnicianul, care conduce destinele UTA-ei II, alături de Cristi Păcurar, Adi Ungur și Vasile Sin.
Unirea Alba Iulia și-a atins scopul cu ocazia vizitei la Șiria. „Alb-negrii” s-au întrebuințat atât cât a trebuit pentru cele trei puncte, ce-i duce la 5 puncte de locul 13, primul retrogradabil din seria a IV-a a Ligii a 3-a. „Indiferent de ce jucători a aliniat, UTA este puternică, are o academie bună, cu tineri de perspectivă. Totuși, astăzi, am fost echipa mai bună și am obținut victoria ce ne salvează în proporție mare de la retrogradare. Din vară, sperăm să primim un sprijin mai consistent din partea comunității, în așa fel încât Unirea Alba Iulia să redevină o forță în liga a treia sau chiar a doua”, a explicat Adorian Himcinschi, tehnicianul grupării din Cetatea Unirii.
“Lanterna roşie”, UTA “Bătrâna Doamnă” 2, are şase eşecuri la rând şi numai două puncte în ultimele 8 jocuri, iar “alb-negrii”, situaţi pe antepenultima poziţie, la patru puncte distanţă, sunt fără victorie de 5 întâlniri (un singur punct adjudecat) şi cu trei înfrângeri succesive.
Mai multe detalii despre acest joc, cu ajutorul colegilor de la sportarad.ro, în linkul de mai jos:
Livetext, ora 18.00 : UTA II – Unirea Alba Iulia
Miza este una imensă pentru ambele contracandidate, singurele din serie obligate să foloseasă 8 jucători sub 21 de ani, arădenii aflându-se în faţa unui meci capital.
UTA II: Mureșan – Zdrențan, Savin, Coadă, Revesz – Al. Bodri, Dobrean – Ghergar, Prună, Vasile – Covaci. Pe bancă: Mara – Dan, Laza, Curta. Antrenori: Dan Oprescu, Adi Ungur și Vasile Sin
Unirea: Suciu – Morar, Scrob, G. Toma, A. Matei – Giurgiu, Selagea – Ștef, Lăsconi, Culda – An. David. Pe bancă: Petric – M. Oprea, Schiau, Onacă, Davidaș, Joldeș, Tat. Antrenor: Adorian Himcinschi
Arbitri: Cristian Vieru – Emeric Tocai, Adrian Epure ( toți din Sibiu)
Observatori FRF: Constantin Făniță, Florin Mierea ( ambii din Timișoara)
Min. 67 Ocazie Unirea
Matei a pătruns pe stânga, a pasat în centru, în 10 metri, de unde Tat a reluat mult peste poartă, cu latul
Min. 64 Galben UTA II
Dobrean a intrat tare la Giurgiu și e avertizat
Min. 63 Schimbare la UTA II
A intrat Curta în locul lui Covaci
Min. 60 Galben Unirea
Culda intră prin alunecare la Revesz și e avertizat
Min. 56 GOL Unirea!
La o minge lungă aruncată în atac, Coadă îl lasă pe Lăsconi să-i ia fața, apoi îl faultează la 15 metri lateral dreapta, în careu. Penalty! Selagea a executat la semiînălțime în stânga lui Mureșan și e 0-1
Min. 54
Utiștii s-au văzut mai ult în atac în acest debut de repriză, fiind periculoasă prin două centrări în fața porții , ce au rămas – însă – fără rezultat
Min. 46
Meciul s-a reluat la Șiria, cu Tat în locul lui David la Alba Iulia
Min. 45 Final de repriză
Se aude ultimul fluier al reprizei, scorul e 0-0
Min. 39 Ocazie Unirea
Matei a pătruns pe stânga în careu, a trimis un șut centrare din unghi, care lovește bara de la colțul lung
Min. 35
Unirea e cu fundașii la mijlocul terenului, dar UTA II e bine așezată în defensivă și încearcă contraatacuri, ce – însă – se sting din fașă
Min. 25
Meci confuz la Șiria, cu multe pase greșite, cu o ușoară dominare teritorială din partea oaspeților
Min. 13 Ocazie Unirea
Giurgiu a tras puternic, cu pământul, de la 20 de metri, Mureșan respinge cu greu în lateral
Min. 12
Selagea a executat o lovitură liberă de la 23 de metri la 1 metru de vinclul porții alba-iuliene
Min. 10
Ritmul e bun la Șiria, însă construcția celor două echipe e îngreunată de terenul îmbibat de apă
Min. 5 Ocazie UTA
Coadă a tras de la 25 de metri din cădere, mingea a trecut de puțin pe lângă stâlpul din stânga lui Suciu
Min. 2 Ocazie Unirea
Selagea a executat un corner de pe stânga, Toma a reluat cu capul puțin pe lângă vinclul din dreapta lui Mureșan
Min. 1 Start de meci
A început meciul de la Șiria cu gazdele în roșu complet și vizitatorii în alb-negru
sursa: sportarad.ro
[nggallery id=3939]

Sport
Handbalista Teodora Damian, la Campionatele Mondiale de junioare | Vară încărcată pentru “diamantul” din Războieni-Cetate
Talentata handbalistă Teodora Damian, originară din Războieni-Cetate, a făcut parte din lotul României la recenta ediție a Campionatelor Mondiale de junioare, competiție de anvergură disputată în Macedonia de Nord, la care reprezentativa noastră a terminat abia pe poziția a 14-a.
Legitimată la Liceul Teoretic “Liviu Rebreanu” Turda, jucătoarea ce va împlini 16 ani în 9 decembrie a fost cooptată în efectivul “tricolor” la o categoria de vârstă superioară. A fost o vară fierbinte și încărcată pentru Teo, ce a făcut naveta timp de două luni între două loturi reprezentative, cel de cadete (categoria sa de vârstă) și cel de juniori. Cu primul a reușit luna trecută să se claseze pe locul secund la Openul European din Suedia, Teodora Lavina Damian fiind golgeterul României, cu 41 de reușite (a treia în topul realizatoarelor turneului).
Revenind la Mondiale, România condusă de antrenorul Aurelian Roșca a jucat în Grupa E, unde a jucat în ordine cu: Guineea, scor 39-27 (19-13), Damian – două reușite; Slovenia, scor 35-25 (15-12), Damian – două goluri; și Olanda, scor 29-29 (16-14). Junioarele noastre au terminat grupa neînvinse, pe locul secund și s-a calificat în grupele principale cu un punct. Primul meci pierdut s-a înregistrat cu Coreea de Nord, 31-33 (16-17), meci în care Damian a punctat în 3 rânduri. Cu Germania, partidă devenită decisivă, a fost un nou eșec, 27-28 (12-12), ratându-se calificarea în sferturile de finală (Damian a înscris o singură dată). Înfrângerea la limită a dus România pe ultimul loc și în turneul pentru locurile 13-16, departe de obiectivul fixat de FRH, o clasare între primele 6. Au mai urmat partidele cu Iran, succes 38-30 (12-13), Teodora Damian a punctat o dată, și în meciul pentru locurile 13-14, duelul pierdut cu Portugalia (ce învinsese Brazilia), scor 32-35 (20-17), cu două reușite ale Teodorei.
Sport
Ana Rodean și Mihaela Acatrinei (CS Unirea Alba Iulia), la Campionatele Europene de atletism, în 16 august
Mărșăluitoarele Ana Rodean (38 de ani) și Mihaela Acatrinei (27 de ani), ambele legitimate la CS Unirea Alba Iulia, au parte săptămâna viitoare de ultima provocare majoră a unui an extrem de încărcat: Campionatele Europene de atletism.
A 25-a ediție a Campionatului European de atletism se va desfășura între 15 și 21 august pe Stadionul Olimpc din München. Este a doua oară când Münchenul va găzdui un asemenea aveniment, prima dată în 2002, iar Campionatul European de Atletism face parte din a doua ediție a Campionatelor Europene Polisportive. Cursa de 35 kilometri marș este prevăzută în dimineața zilei de marți, 16 august, la nici 3 săptămâni distanță de proba similară din cadrul Campionatelor Mondiale de atletism din USA, în 22 iulie, la Eugene/Oregon, unde Ana Rodean a terminat pe poziția a 26-a (rezultatul 3:01.29, SB, al doilea timp din carieră) iar colega sa de club a abandonat, din motive medicale, la kilometrul 28.
“În ranking-ul continental Ana este pe locul 20, iar Mihaela pe poziția a 23-a, însă nu ne putem propune obiective mărețe. Fetele vor da totul, fără a ne planifica poziții în clasament. Nu și-au revenit încă după Campionatul Mondial, refacerea durează aproximativ 3 săptămâni la un asemenea nivel. Noi, în ultimele luni nu am putut face antrenamente de acumulare, cu multitudinea de competiții majore”, a spus antrenorul Gabriel Avram (CS Unirea Alba Iulia), inclus în delegația oficială a României ce cuprinde un lot de 31 de atleți.
Cu Mondiale și Europene, 2022 este cel mai încărcat an din ultimele decenii la nivelul particiărilor internaționale, fiind numeroase competiții de anvergură pentru cele două sportive albaiuliene. În martie, la Campionatul Mondial de marș pe echipe, din Muscat (Oman), Rodean a abandonat din motive medicale, iar Acatrinei a încheiat pe locul 30 pe distanța de 20 kilometri. În aprilie, la Atena, la Campionatele Balcanice, Ana Rodean a câștigat medalia de aur, cu rezultatul 3:05.40, în proba de 35 kilometri, iar Mihaela a devenit vicecampioană balcanică în proba “scurtă”. Spre finele aceleiași luni, în Slovacia, la puternicul Grand Prix de la Dudince, disputat concomitent cu Campionatele Naționale ale României, Rodean a luat al doilea titlu național (cu timpul 3:01.56, în respectiva cursă realizând calificarea la Mondiale și Mihaela Acatrinei, locul secund cu 3:08.38).
La fel ca la Mondiale, și la Europene Mihaela Acatrinei se regăsește în postura de debutantă, în vreme ce Ana Rodean bifează a doua participare: precedenta, la Berlin, în 2018, locul 19, cu cel mai bun timp al cariere pe 20 kilometri (o oră 33 de minute și 39 secunde).
“Este cel mai greu sezon de când mă ocup de marș. Infernal, de-a dreptul, cu 3 campionate naționale și alte 4 curse internaționale de obiectiv. Cel mai bun rezultat al unei eleve de ale mele a fost în 1993, la Europenele de Sală, de la Paris, unde Norica Câmpean a închieat pe locul al 9-lea la 3000 de metri”, a conchis Gabriel Avram.
Reputatul antrenor activează de peste 36 de ani, a contribuit la prezența atletelor din Alba la Jocurile Olimpice, începând din 1996, (Norica Câmpean, Ana Maria Groza și Ana Rodean) și în 2021 a fost desemnat al 7-lea an la rând antrenorul anului în Alba (Ia 21-a oară în ultimii 28 de ani). (H.D.M.)
Sport
Decizie istorică: Unirea Alba Iulia a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia! Un nou început pentru clubul fanion al Albei!
AFC Unirea 1924 Alba Iulia a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia, în urma votului în unanimitate al aleșilor locali în cadrul unei Ședințe extraordinare a Consiliului local, mutarea fiind făcută prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia.
„Acest vot, pentru istoria fotbalului albaiulian reprezintă un omagiu adus generațiilor de fotbaliști alb-negri, la un club aproape centenar. Din păcate, mulți nu mai sunt printre noi să se bucure, ultimul plecat fiind nea Nică Smadea„, a concluzionat Gabriel Pleșa.
“Unirea nu moare” a fost sloganul ultimului an în fotbalul din Cetatea Marii Uniri, iar prin decizia din 9 august, dezideratul s-a înfăptuit, iar simbolul fotbalistic al Albei a fost salvat de la dispariție. Practic decizia primăriei albaiuliene așază activitatea fotBalistică alături de celelalte divizionare terțe din Alba, Metalurgistul Cugir și CS Ocna Mureș în prezent, Performanța Ighiu și Industria Galda, în trecut, susținute din fonduri publice.
Un moment istoric, de cotitură, pentru formația din Cetatea Marii Uniri, ce s-a chinuit în anonimat în ultimii ani, la limita subzistenței, din cauza lipsei resurselor financiare sigure, “alb-negrii’ trăind eminamente grație transferurilor lui Nicolae Stanciu. Din 2009, pe când promova în ultima dată în Liga 1, Unirea Alba Iulia nu s-a mai aflat sub tutela autorităților locale, și doar în ultimii doi ani s-au primit sporadic fonduri dinspre primărie. Concret, pe termen scurt, CS Municipal Unirea Alba Iulia va evolua în ediția viitoare a Ligii 3 (în loc de AFC Unirea 1924 Alba Iulia, ce și-a cesionat dreptul de participare), iar în următorii ani tot ce ține de istorie (brand, palmares, culori) o să treacă la CSM Unirea Alba Iulia. Un club care peste doi ani, în 2024, va aniversa Centenarul și speră să promoveze în al doilea eșalon, și-a găsit, în sfârșit matca, iar Alba Iulia încearcă prin această decizie ce salvează o echipă în colaps, să depășească momentele critice, să spargă mediocritatea și să revină în prim-plan.
*Buget de 500.000 de lei
Bugetul estimat se cifrează la aproximativ 500.000 de lei pentru acest campionat, din fonduri publice (urmează să fie votat în sedința din 30 august), la care se va adăuga și aportul sponsorilor privați. Jucătorii vor trece la CSM Unirea Alba Iulia, va fi adus un nou antrenor și se speră în renașterea echipei-simbol a Albei.
“Unirea este un brand al orașului, o echipă ce a avut o istorie zbucuimată în ultimii ani. Ca și alte primării avem obligația să ducem mai departe activitatea unei asemenea echipe aproape centenare. Îl susțin cu tărie și sufletește și legal, acest proiect. Avem o strategie pe termen mediu și lung. E nevoie de un management serios și nu ascund faptul că vom avea alături și parteneri privați, cu care am discutat și în zilele acestea”, a punctat primarul Gabriel Pleșa.
*Datorii și depunctare
Problemele arzătoare ale unei situații complexe, respectiv depunctarea de 20 de puncte (ce se speră să fie redusă până la startul sezonului, chiar spre zero) și datoriile către jucători, au fost abordate în discuțiile despre preluarea echipei. Banii care vor veni din China în contul transferului lui Nicolae Stanciu vor fi dirijați tot spre achitarea restanțelor vechilor echipieri, cuvântul de ordine fiind o stabilizare a clubului pe termen scurt, până la finele acestui an.
“Cu siguranță nu vor fi bani publici dirijați spre plata datoriilor”, a conchis Pleșa.
“Există posibilitatea ca depunctarea să fie redusă, să primim o hotărâre favorabilă din partea FRF până la startul sezonului”, a punctat Mihai Dăscălescu. La CSM Unirea Alba Iulia, secția de fotbal, vor fi 2-3 posturi noi, în organigramă, tocmai pentru a se ocupa de echipa de seniori din Liga 3.
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
10 august: Ziua internațională a leneviei
-
Actualitateacum 24 de ore
VIDEO| Cum a primit un șofer AER în loc de combustibil la benzinărie: „Furt pe faţă! Cică am băgat 300 de litri…de aer”
-
Actualitateacum 23 de ore
Noi funcții de confidențialitate pentru WhatsApp: Utilizatorii pot decide cine vede dacă sunt online
-
Actualitateacum 10 ore
Minivacanță de TREI zile în România: 15 august, Adormirea Maicii Domnului, zi liberă pentru angajați
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Rețea de canalizare pe mai multe străzi din Pianu de Sus: A fost solicitat avizul din partea APM Alba
-
Actualitateacum 12 ore
Pensionare anticipată 2022: Care sunt documentele necesare și care sunt pașii de urmat
-
Actualitateacum 14 ore
Daimler, grupul care deține fabricile de la Sebeș și Cugir, a cerut ajutor de stat de 185 milioane de lei pentru o noua investiție în România
-
Ştirea zileiacum 13 ore
FOTO UPDATE| INCENDIU la Șibot. O șură a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale