Ziarul Unirea

FOTO: la Arieșeni se antrenează cel mai exotic sportiv din istoria sporturilor de iarnă, un schior din Timoru de Est, prezent la Jocurile Olimpice

În această perioadă, la Arieșeni, în județul Alba, se antrenează Yohan Goutt Goncalves, primul sportiv participant la Jocurile Olimpice de Iarnă din istoria Timorului de Est! Schiorul a ajuns în România prin intermediul antrenorului său, conjudețeanul nostru Bogdan Gligor, care i-a fost alături la Jocurile Olimpice de anul trecut, din Coreea de Sud, unde Yohan a concurat în proba favorită, de slalom.

Exotica apariție în sporturile de iarnă a fost relatată într-un articol publicat de Gazeta Sporturilor, pe care îl redăm în cele ce urmează.  Conform sursei mai sus citate, Yohan Goutt Goncalves, în vârstă de 24 de ani, a făcut istorie în 2014. Atunci a devenit primul sportiv din istoria Timorului de Est care să participe la Jocurile Olimpice, atât de vară, cât și de iarnă, fără să primească un wild-card. Mai mult, a fost primul participant la JO de iarnă sub steagul țării care și-a recăpătat independența față de Indonezia în 2002.

ELIT

Născut la Suresnes, Franța, Goncalves are tată francez și mamă din Timorul de Est. Aceasta a fugit de criza care a ucis, din 1976 și până la recăpătarea independenței, circa 200.000 de persoane, considerată genocid de mulți specialiști.  Refugiată mai întâi în Australia, apoi la Paris, unde și-a cunoscut viitorul soț, mama lui Yohann l-a adus pe acesta de multe ori în copilărie în Australia și Timorul de Est pentru a-și vizita rudele rămase acolo. Iar ținta celui care era deja schior profesionist în Franța a fost să-și reprezinte țara de baștină la JO. A reușit, prin calificare, la JO 2014, apoi a repetat performanța în 2018, participând în probele de slalom.

*Bogdan Gligor, antrenor și coleg de pârtie

Cu Bogdan Gligor, unul dintre cei mai buni schiori români aflați încă în activitate, s-a cunoscut în Franța, iar conaționalul nostru, accidentat, a acceptat să-i fie antrenor la JO 2018 pentru proba lor preferată, slalom. Acum, cei doi se pregătesc la Arieșeni, cu Gligor revenit după accidentare. “Îi place mult la Arieșeni și România, în general”, a spus pentru Gazeta Sporturilor Bogdan Gligor. Cei doi vor participa, în următoarea perioadă, la 3 curse, două de Cupă Mondială (Kitzbuhel și Schladming) și la o cursă FIS în Italia, la Dobbiaco. Apoi, luna viitoare, cei doi vor pleca la Campionatele Mondiale din Åre, Suedia, care încep pe 5 februarie.

Timorul de Est, fostă colonie portugheză, e una dintre cele mai proaspete țări din lume, cu independența față de Indonezia declarată în 2002, însă în urma unei crize de 30 de ani care a ucis 200.000 persoane, fiind considerată genocid de specialiști. Are 15 limbi naționale, printre care Fataluku, Galoli, Habun, Idalaka și Kawaimina și o populație de 1,1 milioane de locuitori, conform Gazetei Sporturilor.

Sursa (text-foto): Gazeta Sporturilor

Dan HENEGAR