Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Fotografii de colecție pentru elevii Colegiului HCC din Alba Iulia, la vizita președintelui Klaus Iohannis

Ziarul Unirea

Publicat

în

O parte dintre elevii Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” și-au făcut fotografii de colecție, cu șeful statului, în prima zi de școală, la finalul vizitei festivității de deschidere, la care a participat și Klaus Iohannis. 

Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia este o unitate de învăţământ înfiinţată în urmă cu un secol, imediat după Marea Unire.

Ideea înfiinţării acestui liceu a prins contur după conferinţa profesorilor români din 2 decembrie 1918 şi s-a consolidat după 3 ianuarie 1919, când Consiliul Dirigent a hotărât preluarea şcolilor, cu întregul lor inventar, prin delegaţii desemnaţi de către prefecţii judeţelor, se menţionează în istoricul colegiului, postat pe site-ul unităţii şcolare.

Deschiderea oficială a cursurilor a avut loc la 3 februarie 1919, şcoala primind denumirea simbolică de Liceul de Stat „Mihai Viteazul”.

Citește și Discursul lui Iohannis la colegiul HCC din Alba Iulia: A fi dascăl înseamnă a avea o responsabilitate uriașă pentru viitor, chiar dacă autoritățile statului nu apreciază încă la adevărata sa valoare această profesie fundamentală

Liceul, care era unul de băieţi, a funcţionat iniţial în localul fostei Şcoli Civile de Stat Maghiare. După ce Parlamentul României a votat alocarea sumei de 25 milioane de lei pentru ridicarea unui nou edificiu, pe un teren donat de către o familie din Alba Iulia, lucrările au debutat în aprilie 1923, însă finalizarea construcţiei s-a realizat abia în 1940, potrivit Agerpres.

Din 1960, liceul a primit denumirea de „Horea, Cloşca şi Crişan”, iar din 1999, i s-a atribuit denumirea de Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”. Acesta este considerat o unitate etalon a învăţământului din Alba.

[nggallery id=6093]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea