Exponatul lunii ianuarie, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, este un fragment de eşarfă tricoloră care a fost ataşată de unul dintre steagurile de luptă româneşti folosite în timpul Războiului de Independenţă al României (1877-1878).
CITEȘTE ȘI: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
După încheierea războiului, Alexandru Fărcăşanu a păstrat eşarfa drapelului, care după moartea sa a ajuns în posesia preotului Aurel Gligor, originar din Bistra, jud. Alba, preot-paroh la Mărtineşti (astăzi sat component al comunei Tureni din județul Cluj), în perioada interbelică. Acesta a împărţit-o în mai multe fragmente, unul dintre ele ajungând în patrimoniul muzeului din Sebeş, fiind donat, în anul 1961, de către prof. Ion Munteanu, directorul de atunci al Casei Pionierilor din localitate.
CITEȘTE ȘI: 24 ianuarie: Mica Unire şi ziua lui Badea Cârţan, un dac coborât de pe Columnă, zi cu dublă semnificație
Fragmentul de eşarfă a fost tăiat sub forma unui fanion, are culorile dispuse longitudinal, de la stînga la dreapta – roşu, galben şi albastru şi dimensiunile 25×14,5 cm, fiind fixat cu un şnur de mătase roşie, pe un document semnat de preotul Aurel Gligor, care-i atestă autenticitatea.