Ziarul Unirea

FOTO/ ,,Europa începe la Cugir”. Primarul Adrian Teban, membru CoR: ,,Este nevoie de dialog să aducem Europa mai aproape de cetățenii săi”

Sub titulatura „Europa începe la Cugir”, luni, 25 februarie, cetățenii au discutat despre viitorul Europei alături de primarul orașului Cugir, Adrian Teban, membru al Comitetului European al Regiunilor (CoR), Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE) și Florin Roman, deputat din partea Partidului Național Liberal (PNL), reprezentanți ai mediului local de afaceri.

Seria de dialoguri locale reprezintă angajamentul PPE la nivel local și regional în reconectarea cu cetățenii și consolidarea încrederii acestora în Uniunea Europeană. Familia PPE urmărește să aducă Europa mai aproape de cetățeni în două moduri: prin a face auzită vocea cetățenilor de către liderii europeni și prin restabilirea încrederii în proprietatea UE în orașele și regiunile acesteia”.

ELIT

Totodată, ”misiunea vizează să asigure că viziunile și așteptările cetățenilor sunt luate în considerare în programul PPE pentru alegerile din 2019, în prioritățile PPE Spitzenkandidat și în următorul mandat politic al instituțiilor UE”. Un summit al liderilor locali și regionali, cu participarea candidatului PPE pentru președinția Comisiei Europene, va reprezenta puctul culminant al angajamentului și va fi organizat în România în perioada 14-15 martie, chiar înainte de alegerile europene din mai 2019.

Dezbaterea a fost deschisa de Cvartetul de coarde „Augustin Bena” al Județului Alba care a interpretat inclusiv Imnul Europei și a fost moderată de jurnalistul Dan cărbunaru. ,,Este nevoie de dialog, să aducem Europa mai aproape de cetățenii săi, având în vedere că vin alegerile europene. Prin aceste dialoguri trebuie să vedem avantajele și dezavantajele care vin această construcție european. Aceste dialoguri își doresc să apropie Europa de cetățenii săi, aceste niveluri administrative să fie mai aproape de cetățeni. Asta urmărim: să informăm, să discutăm cu oamenii. Vedeți că populismul care se dezvoltă în multe țări europene este și un rezultat al dezinformării”, a precizat Adrian Teban, primarul orașului Cugir, membru al Comitetului European al Regiunilor (CoR) în cadrul evenimentului”.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL), purtător de cuvânt al celei mai importante familii politice europene din ultimii ani, Partidul Popular European (PPE), a vorbit despre importanța primelor șase luni ale anului 2019 pentru România și despre integrarea europeană de la nivel local. În acest context, eurodeputatul liberal l-a felicitat pe Primarul Cugirului, Adrian Teban, pentru munca sa de reprezentarea a vocii cetățenilor și aleșilor locali la Bruxelles, în cadrul Comitetului European al Regiunilor.

Vorbind despre primele șase luni ale acestui an, Siefried Mureșan a atras atenția asupra importanței de a purta dialoguri cu cetățenii în marja deținerii Președinției Consiliului UE de către România, precum și în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din mai. Potrivit acestuia, lunile care au mai rămas până la scrutinul care va decide viitorul Europei în următorii ani, sunt esențiale din trei motive: Președinția Consiliului UE ne oferă ocazia de a influența marile teme europene aflate în discuție; Președinția Consiliului UE poate pune teme românești pe agenda europeană, cum ar fi ,,apropierea Republicii Moldova de UE prin implicarea mai activă a acesteia în sprijinirea forțelor pro-europene cu fonduri de investiții, dar și politica ora actuală.;  Președinția Consiliului UE poate promova în cele șase luni de mandat România.

La rândul său, deputatul PNL Florin Roman a făcut apel la tineri, cerându-le să se implice în viața comunității, spunându-le acestora că viitorul depinde de ei. ”Generațiile viitoare trebuie să înțeleagă că democrația, libertatea, europenismul nu se obțin prin pasivitate, lipsă de implicare. Voi, dragi tineri, vă jucați cu viitorul”, a precizat acesta în cadrul evenimentului.  Florin Roman a mai spus că în politică ”este foarte important să fii serios Este foarte importat să fim serioși, să ne facem treaba acolo unde suntem”.

Traian Muntean, fost expert al Comisiei Europene, actualmente profesor emerit în Franța, a vorbit despre importanța fondurilor europene pentru dezvoltarea României în contextul dialogului local. Traian Muntean, care locuiește în Franța de peste 50 de ani și este, în prezent, profesor universitar la două universități din această țară, a vorbit despre colaborarea cu România la nivel universitar, dar și cu Ministerul Educației și Cercetării și Academia Română, cărora le-a furnizat de-a lungul anilor din expertiza sa academică și tehnică dobândită prin activitatea de cercetare și ca funcționar în cadrul Comisiei Europene.

Acesta amintește că fondurile europene au ajutat România dinaintea aderării la UE, în 2007, și face referire în special la avansul tehnologic de care au beneficiat instituțiile de învățământ superior prin proiecte la care a avut ocazia să participe chiar el. ,,Am reușit să introduc în universitățile din România, prin intermediul banilor europeni, chiar înaintea aderării la UE, tehnologia informatică care acum a ajuns la standarde foarte înalte.”

Potrivit acestuia, ,,fondurile europene trebuie atrase prin proiecte de anvergură”, dar sugerează că la momentul actual România nu dispune de expertiza necesară accesării de fonduri europene semnificative. ,,Cred că este nevoie de pregătire pentru atragerea fondurilor europene, pentru a scrie proiecte care să fie acceptate”, a spus acesta. De asemenea, Traian Muntean este de părere că ,,proiectele trebuie să plece de la nivel local.

  (C.P.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

CIORNĂ – SONDAJ | Comasarea voluntară prin absorbție a U.A.T-ului Alba Iulia și a U.A.T-ului Ciugud. Ce declară actualii primari

Prezentul sondaj dorește să determine opinia cetățenilor din U.A.T – ul Alba Iulia și din U.A.T – ul Ciugud cu… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

Gore 26 februarie 2019 at 21:16

Cind va fi racordat Cugirul la autostrada europeana, atunci va incepe Europa…din Cugir…

Comentariile sunt oprite