Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO Eroul Ioan Istrate, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, sărbătorit de militari la împlinirea vârstei de 104 ani. Cum își amintește plecarea pe front

Publicat

în

În data de 25 octombrie, alături de sărbătorire Zilei Armatei României, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Filiala  “ REGELE FERDINAND-I ” din judeţul Alba, Consiliul Judeţean Alba împreună cu personalul Centrului Militar Judeţean Alba l-au sărbătorit  în localitatea Draşov jueţul Alba, cu ocazia  împlinirii a 104 ani de viaţă pe eroul, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, Slt.(Rtr) Ioan ISTRATE. La  această  activitate  au  participat: preşedintele  Consiliului  Judeţean  Alba, Ion  Dumitrel, vicepreşedintele  Consiliului  Judeţean  Alba, Florin  Roman, comandantul C.M.J. Alba, Colonel Adrian Agîrbiceanu, şeful Biroului Informare Recrutare/C.M.J. Alba, Lt.col. Cornel  Oltean, preotul  satului  Draşov, primarul  comunei  Şpring, Daniel  Rusu.

Ion Istrate03Slt. (Rtr) Ioan ISTRATE, ostaş de nădejde în slujba ţării şi neamului, a văzut lumina zilei în data ce 25 octombrie 1911 în localitatea Draşov, comuna Şpring din judeţul Alba, într-o familie de ţărani, buni gospodari şi buni români. A fost căsătorit timp de 76 de ani cu Ileana, care i-a dăruit 5 copii din care mai trăiesc 3 şi un număr de 8 nepoţi. De 53 de ani locuieşte cu nora pe care o consideră ca fiind propia fiică şi sprijinul bărâneţelor sale. La întrebarea referitoare la câţi ani are răspunde fără ezitare: „ Bată-i norocul, că tare-s mulţi! ….104…. şi de şase ani sunt văduv!”.

Despre plecara pe front îşi aduce aminte cu exactitate. La 11 septembrie 1941 împreună cu alţi consăteni a fost chemat sub arme în cadrul Regimentului 92 Infanterie „DECEBAL” cu sediul în garnizoana Orăştie, având gradul de sergent şi încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior „comandant tren de luptă”. I-a venit nespus de greu, avea 30 de ani şi o familie de întreţinut, dar gândul că totul se va termina repede l-a întărit. N-a fost să fie aşa!

Elit - Gustul Desăvârșit

Principala sa misiune a fost să asigure paza trenului de luptă care transporta muniţia, armamentul,  tehnica de luptă, efectivele regimentului la acţiunile duse de aceştia pe frontul de Est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau oraşul Odessa, precum şi la acţiunile duse începând cu luna martie1942 în Crimea, la Kerci sau a celor aproximativ  8 luni de asediu asupra oraşului Sevastopol, alături de trupele germane.

Slt. (Rtr) Ioan ISTRATE a avut şansa să facă parte dintr-o unitate de elită a Armatei Române- Regimentului 92 Infanterie „DECEBAL”  unitate ce a luat fiinţă în perioada februarie-martie a anului 1918, ca o necesitate a înfiinţării unităţilor militare româneşti pe teritoriul naţional în cadrul acţiunii de reorganizare militară, prin încadrarea periodică a foştilor militari combataţi în baza Ordinului de chemare nr.167 din 19 ianuarie 1919 şi Ordinului de mobilizare nr. 771 din 21 martie 1919 emis de Consiliul Dirigent, făcând parte din Divizia 18 Infanterie Sibiu şi care pe timpul desfăşurării celui de al doilea război mondial, a participat cu efective atât la desfăşurarea acţiunilor de luptă pe frontul de Est, unde a suferit pierderi importate de vieţi omeneştii şi tehnică militară, fiind de mai multe ori refacută şi organizată, cât şi pe frontul de Vest, unde a participat la  luptele pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei.

În luna acotombrie 1942 pe timpul unei misiuni de aprovizionare este rănit şi ca urmare a rănilor suferite în data de 20 ale aceleiaşi luni este demobilizat şi lăsat la vatră, întorcându-se în satul să natal, în sânul familiei. Se închină prin cea atrecut şi spune că a avut noroc.

Pentru faptele sale de vitejie, Slt.(Rtr) Ioan ISTRATE a fost decorat cu „Virtutea militară clasa a II-a”.

Despre cei 104 ani spune că „ Au trecut iute, ca vântul toamnei, au fost şi buni şi răi, cu bucurii şi cu necazuri, dar cel mai important lucru din viaţa mea a fost: familia – soţia, copii, nurorile, ginerii şi nepoţii! Am muncit pănă când trupul nu m-a mai ajutat şi parcă îmi spunea că mai trebuie să mă mai şi hodin … şi asta fac de vreo… patru ani!”.

La acest moment aniversar, îi urăm multă sănătate, fericire şi bucurii alături de cei dragi şi „La mulţi ani!”

LE DATORĂM ATÂT DE MULTE ACESTOR EROI,

SĂ NU-I IUTĂM ŞI SĂ-I CINSTIM ORI DE CÂTE ORI AVEM OCAZIA!

Comandantul Centrului Militar Judeţean Alba

Colonel, Adrian AGÎRBICEANU

(V.N.)

[nggallery id=1181]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Platformă cu o priveliște superbă asupra văii Mureșului, la Teiuș: Ce se va amenaja pentru vizitatori

Publicat

în

VIDEO| Platformă cu o priveliște superbă asupra văii Mureșului, la Teiuș: Ce se va amenaja pentru vizitatori

Primăria orașului Teiuș va amenaja o platformă cu o priveliste incântătoare asupra văii Mureșului, în zona ultimelor locuinte din Căpud.

„O panoramă superbă se deschide asupra văii Mureșului, a Teiușului în general, de platforma ce se amenajează, prin eforturi proprii în zona ultimelor locuințe din Căpud, în proximitatea bisericii reformate!

Elit - Gustul Desăvârșit

Deocamdată nivelăm platforma, o balastăm și în curând vom amenaja un chiosc pentru toti cei dornici să petreacă câteva minute într-un loc deosebit, cu o priveliște încântătoare, ce așteaptă să fie pus în valoare, în folosul concetățenilor noștri!”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii Colegiului „Mihai Viteazul” Alba Iulia, prezenți la „Spartachiadă”: Olimpiada sportului militar liceal. Ce rezultate au obținut la jocurile pe echipe și individual

Publicat

în

FOTO| Elevii Colegiului „Mihai Viteazul” Alba Iulia, prezenți la „Spartachiadă”: Olimpiada sportului militar liceal. Ce rezultate au obținut la jocurile pe echipe și individual

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au continuat să obțină rezultate bune atât la individual cât și la jocurile pe echipe, la probele din cadrul Olimpiadei sportului militar liceal, ce s-a desfășurat în ultimele zile la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza.

Atletism:

Elit - Gustul Desăvârșit

În proba de 200 m băieți, elevul caporal Samuel Armeanu s-a clasat pe locul II iar elevul sergent Ștefan Robu pe locul III.

În proba de 800 m băieți, elevul sergent major Ilie Popa a ajuns al doilea, același loc ocupând și în proba de 1.500 m.

La săritura în lungime băieți, elevul fruntaș Dragoș Iuga s-a clasat pe locul II.

Elevul fruntaș Tudor Creț s-a clasat pe locul II la tir, iar elevul caporal Sebastian Tomuș pe locul III la triatlon individual.

La tenis de masă, eleva sergent Andreea Parpală s-a clasat pe locul III.

La jocurile pe echipe disputate sâmbătă, duminică și luni am înregistrat victorii la volei fete/băieți, baschet și handbal.

Volei fete:

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova 2-1

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza 2-1

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța 2-0.

Băieți:

Baschet: Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova 48-19

Baschet:Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța 56-38

Baschet:Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza 60-28.

Handbal:Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza 26-20.

Volei:Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova 3-0

VoleiColegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța 3-0.

Felicitări tuturor! Au transmis reprezentanții Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

28-29 mai. Prima ediție a Festivalului Plutăritului la Ciugud: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș. Programul evenimentului

Publicat

în

28-29 mai. Prima ediție a Festivalului Plutăritului la Ciugud: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș. Programul evenimentului

Primăria Ciugud alături de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” promovează tradiția și istoria plutăritului, una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș. În perioada 28 – 29 mai se desfășoară prima ediția a Festivalului Plutăritului la Ciugud.

Programul Festivalului Plutăritului la Ciugud:

𝗦𝗮̂𝗺𝗯𝗮̆𝘁𝗮̆, 𝟮𝟴 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟮

Elit - Gustul Desăvârșit

• 10:00​ Deschiderea oficială și arborarea Drapelului României
(participă Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș)
• 10:30​ Reconstituirea istorică a „Drumului sării între Ciugud și Alba Iulia (portul antic Partoș)”
​*Ceremonialul de lansare a plutei pe râul Mureș
*Prezentarea proiectului de reconstituire a plutei tradiționale – Imre Szuhanek (Asociația Petro Aqua)
• 11:00 – 13:00​ Simpozionul științific „Plutăritul pe râul Mureș – istorie și tradiție”
*Cuvânt de deschidere – Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud
*„Portul roman de la Apullum și tradiții în navigația fluvială pe Mureș” – prof. Radu Ciobanu
*„Plutăritul – una dintre cele mai vechi îndeletniciri” – dr. Liviu Zgârciu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
*„Plutăritul, istorie, apă, natură. Realizări și perspective ecologice în viziunea Petro Aqua Petroșani” – Dorin Iancu (Petro Aqua Petroșani)
*„Cum protejăm, valorificăm și promovăm Râul Mureș?” – Dan Lungu (Primăria Comunei Ciugud)
• 11:00 – 17:00​ Ateliere și reconstituiri antice cu Garda Apulum (Legiunea XIII Gemina și Lupii Apoulonului)
*Ateliere de gastronomie antică cu specific pescăresc
*Ateliere de unelte antice folosite în pescuit
*Ateliere antice pentru copii și adulți: tras cu arcul, monetărie, fierărie, olărit, scriptoria
• 14:00 – 15:00​ Demonstrații gastronomice
Ciorbă de pește la ceaun, gătită după o rețetă antică – prezentare și degustare
• 16:00​ Spectacol folcloric „Tradiții populare din zona Bazinului Râului Mureș”
​Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal
​Roxana Reche / Nicolae Plută / Bianca Șușman / Maria Filimon / Cătălin Hașa / Dorina Narița / Floricica Moga / Leontina Fărcaș / Cristina Todor
Grupul vocal tradițional ,,Doina Mureșului” din Ciugud

𝗗𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮̆, 𝟮𝟵 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟮

• 11:00​ Demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș
• 12:00​ Ateliere pentru copii
*Atelier hand-made pentru realizarea de obiecte din materiale naturale, găsite în natură
*Atelier de artă
*Eco-atelierul: „Cum protejăm râul Mureș?”
• 14:00​ Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș” (sediul Primăriei Ciugud).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare