Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO Eroul Ioan Istrate, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, sărbătorit de militari la împlinirea vârstei de 104 ani. Cum își amintește plecarea pe front

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În data de 25 octombrie, alături de sărbătorire Zilei Armatei României, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Filiala  “ REGELE FERDINAND-I ” din judeţul Alba, Consiliul Judeţean Alba împreună cu personalul Centrului Militar Judeţean Alba l-au sărbătorit  în localitatea Draşov jueţul Alba, cu ocazia  împlinirii a 104 ani de viaţă pe eroul, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, Slt.(Rtr) Ioan ISTRATE. La  această  activitate  au  participat: preşedintele  Consiliului  Judeţean  Alba, Ion  Dumitrel, vicepreşedintele  Consiliului  Judeţean  Alba, Florin  Roman, comandantul C.M.J. Alba, Colonel Adrian Agîrbiceanu, şeful Biroului Informare Recrutare/C.M.J. Alba, Lt.col. Cornel  Oltean, preotul  satului  Draşov, primarul  comunei  Şpring, Daniel  Rusu.

Ion Istrate03Slt. (Rtr) Ioan ISTRATE, ostaş de nădejde în slujba ţării şi neamului, a văzut lumina zilei în data ce 25 octombrie 1911 în localitatea Draşov, comuna Şpring din judeţul Alba, într-o familie de ţărani, buni gospodari şi buni români. A fost căsătorit timp de 76 de ani cu Ileana, care i-a dăruit 5 copii din care mai trăiesc 3 şi un număr de 8 nepoţi. De 53 de ani locuieşte cu nora pe care o consideră ca fiind propia fiică şi sprijinul bărâneţelor sale. La întrebarea referitoare la câţi ani are răspunde fără ezitare: „ Bată-i norocul, că tare-s mulţi! ….104…. şi de şase ani sunt văduv!”.

Despre plecara pe front îşi aduce aminte cu exactitate. La 11 septembrie 1941 împreună cu alţi consăteni a fost chemat sub arme în cadrul Regimentului 92 Infanterie „DECEBAL” cu sediul în garnizoana Orăştie, având gradul de sergent şi încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior „comandant tren de luptă”. I-a venit nespus de greu, avea 30 de ani şi o familie de întreţinut, dar gândul că totul se va termina repede l-a întărit. N-a fost să fie aşa!

Principala sa misiune a fost să asigure paza trenului de luptă care transporta muniţia, armamentul,  tehnica de luptă, efectivele regimentului la acţiunile duse de aceştia pe frontul de Est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau oraşul Odessa, precum şi la acţiunile duse începând cu luna martie1942 în Crimea, la Kerci sau a celor aproximativ  8 luni de asediu asupra oraşului Sevastopol, alături de trupele germane.

Slt. (Rtr) Ioan ISTRATE a avut şansa să facă parte dintr-o unitate de elită a Armatei Române- Regimentului 92 Infanterie „DECEBAL”  unitate ce a luat fiinţă în perioada februarie-martie a anului 1918, ca o necesitate a înfiinţării unităţilor militare româneşti pe teritoriul naţional în cadrul acţiunii de reorganizare militară, prin încadrarea periodică a foştilor militari combataţi în baza Ordinului de chemare nr.167 din 19 ianuarie 1919 şi Ordinului de mobilizare nr. 771 din 21 martie 1919 emis de Consiliul Dirigent, făcând parte din Divizia 18 Infanterie Sibiu şi care pe timpul desfăşurării celui de al doilea război mondial, a participat cu efective atât la desfăşurarea acţiunilor de luptă pe frontul de Est, unde a suferit pierderi importate de vieţi omeneştii şi tehnică militară, fiind de mai multe ori refacută şi organizată, cât şi pe frontul de Vest, unde a participat la  luptele pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei.

În luna acotombrie 1942 pe timpul unei misiuni de aprovizionare este rănit şi ca urmare a rănilor suferite în data de 20 ale aceleiaşi luni este demobilizat şi lăsat la vatră, întorcându-se în satul să natal, în sânul familiei. Se închină prin cea atrecut şi spune că a avut noroc.

Pentru faptele sale de vitejie, Slt.(Rtr) Ioan ISTRATE a fost decorat cu „Virtutea militară clasa a II-a”.

Despre cei 104 ani spune că „ Au trecut iute, ca vântul toamnei, au fost şi buni şi răi, cu bucurii şi cu necazuri, dar cel mai important lucru din viaţa mea a fost: familia – soţia, copii, nurorile, ginerii şi nepoţii! Am muncit pănă când trupul nu m-a mai ajutat şi parcă îmi spunea că mai trebuie să mă mai şi hodin … şi asta fac de vreo… patru ani!”.

La acest moment aniversar, îi urăm multă sănătate, fericire şi bucurii alături de cei dragi şi „La mulţi ani!”

LE DATORĂM ATÂT DE MULTE ACESTOR EROI,

SĂ NU-I IUTĂM ŞI SĂ-I CINSTIM ORI DE CÂTE ORI AVEM OCAZIA!

Comandantul Centrului Militar Judeţean Alba

Colonel, Adrian AGÎRBICEANU

(V.N.)

[nggallery id=1181]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului Primăria municipiului Aiud organizează în data de 15 mai 2024 evenimentul „Ziua Familiei”, în cadrul căruia vor fi sărbătorite familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie în anul 2024. Citește și: Ziua Familiei, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea