Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO: Elevii Şcolii Gimnaziale ,,Nicodim Ganea” Bistra şi-au ales un ,,Primar pentru o zi”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Printr-un parteneriat între Primăria Bistra, Şcoala Gimnazială ,,Nicodim Ganea” din localitate, O.N.G.-ul ”Eco Tur Bistra” şi S.C. Cris Promotion Alba Iulia, elevii bistreni şi-au ales recent ,,Primarul pentru o zi”, evenimentul ajungând astfel în acest an la cea de-a şaptea ediţie.

bistra002Pentru început, în luna aprilie, în cadrul ,,Săptămânii Altfel”, elevii au fost invitaţi la Primăria Bistra unde li s-a prezentat modul de funcţionare a compartimentelor din cadrul acestei instituţii și li s-au pus la dispoziţie documente privind administraţia publică locală pe înţelesul tuturor. Prin urmare au avut loc discuţii deschise pe cazuri concrete, s-au primit sfaturi de la copii care și-au prezentat viziunea despre ce ar trebui făcut în comună, iar din luna aprilie şi până la 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului, materialele primite au fost discutate în cadrul orelor de educaţie civică, acţiunea finalizându-se cu alegerea ,,Primarului pentru o zi”.

În acest an, pentru această funcţie onorifică au candidat 4 fete: Mihaela Macarie Ancău, Maria Natalia Muntea, Maria Raluca Ţimonea şi Claudia Alina Marc, la acest proiect care are scopul de a învăţa copiii cum se votează şi ce înseamnă să fii cetăţean activ şi responsabil participând elevii claselor a VII-a şi a VIII-a. Fiecare candidat la funcţia de primar şi-a prezentat în faţa tuturor programul electoral, printre promisiunile electorale regăsindu-se: crearea de locuri de muncă pentru ca tinerii să nu mai plece din comună, păstrarea tradiţiilor, înfiinţarea unei echipe de majorete care să susţină echipa locală de fotbal, sprijinirea investitorilor și a sportului, amenajarea locurilor de joacă, dotarea şcolilor cu aparatură performantă, organizarea de excursii, amenajarea unui bazin de înot, piste de biciclete, înfiinţarea unei şcoli de dans, asfaltarea drumurilor, accesarea de fonduri europene, dar şi păstrarea unei comune curate şi sănătoase.

bistra001

După prezentarea programelor electorale, elevii au trecut la vot, ei scriind pe un bileţel numele primarului preferat, pe care l-au depus în urna special amenajată. Ulterior, o comisie formată din 5 elevi, ajutată de cadrele didactice şi de primarul comunei Bistra – Traian Gligor, proaspăt reales în funcţie – au desigilat urna şi au numărat voturile. Astfel, Mihaela Macarie Ancău a întrunit un procent de 5,97% din totalul voturilor, Maria Raluca Ţimonea – 11,94%, Maria Natalia Muntea – 25,37%, iar ,,Primarul pentru o zi” a fost aleasă eleva Claudia Alina Marc cu un procent de 56,71%.

,,De obicei, alegerea ,,Primarului pentru o zi” din rândul elevilor avea loc de Ziua Internațională a Copilului, dar în acest an am preferat ca evenimentul să se desfăşoare după trecerea campaniei electorale şi a alegerilor locale. În primarul elevilor voi avea un sprijin constant în activităţile şi acţiunile pe care le voi desfăşura în comuna noastră.” – a declarat Traian Gligor, primarul comunei Bistra pentru viitorii 4 ani.

La final, toţi candidaţii la funcţia de primar au primit diplome. Ei au deschis şi câte o sticlă de şampanie fără alcool primită cadou de la primarul comunei, pe care au împărţit-o cu votanţii pentru a sărbători evenimentul. Edilul le-a adus copiilor dulciuri, propunerea acestuia fiind ca anul viitor, pe lângă ,,Primarul pentru o zi” să fie ales şi un Consiliu Local al elevilor.

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea