Cultură Educație
FOTO: Elevii Şcolii Gimnaziale ,,Nicodim Ganea” Bistra şi-au ales un ,,Primar pentru o zi”
Printr-un parteneriat între Primăria Bistra, Şcoala Gimnazială ,,Nicodim Ganea” din localitate, O.N.G.-ul ”Eco Tur Bistra” şi S.C. Cris Promotion Alba Iulia, elevii bistreni şi-au ales recent ,,Primarul pentru o zi”, evenimentul ajungând astfel în acest an la cea de-a şaptea ediţie.
Pentru început, în luna aprilie, în cadrul ,,Săptămânii Altfel”, elevii au fost invitaţi la Primăria Bistra unde li s-a prezentat modul de funcţionare a compartimentelor din cadrul acestei instituţii și li s-au pus la dispoziţie documente privind administraţia publică locală pe înţelesul tuturor. Prin urmare au avut loc discuţii deschise pe cazuri concrete, s-au primit sfaturi de la copii care și-au prezentat viziunea despre ce ar trebui făcut în comună, iar din luna aprilie şi până la 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului, materialele primite au fost discutate în cadrul orelor de educaţie civică, acţiunea finalizându-se cu alegerea ,,Primarului pentru o zi”.
În acest an, pentru această funcţie onorifică au candidat 4 fete: Mihaela Macarie Ancău, Maria Natalia Muntea, Maria Raluca Ţimonea şi Claudia Alina Marc, la acest proiect care are scopul de a învăţa copiii cum se votează şi ce înseamnă să fii cetăţean activ şi responsabil participând elevii claselor a VII-a şi a VIII-a. Fiecare candidat la funcţia de primar şi-a prezentat în faţa tuturor programul electoral, printre promisiunile electorale regăsindu-se: crearea de locuri de muncă pentru ca tinerii să nu mai plece din comună, păstrarea tradiţiilor, înfiinţarea unei echipe de majorete care să susţină echipa locală de fotbal, sprijinirea investitorilor și a sportului, amenajarea locurilor de joacă, dotarea şcolilor cu aparatură performantă, organizarea de excursii, amenajarea unui bazin de înot, piste de biciclete, înfiinţarea unei şcoli de dans, asfaltarea drumurilor, accesarea de fonduri europene, dar şi păstrarea unei comune curate şi sănătoase.
După prezentarea programelor electorale, elevii au trecut la vot, ei scriind pe un bileţel numele primarului preferat, pe care l-au depus în urna special amenajată. Ulterior, o comisie formată din 5 elevi, ajutată de cadrele didactice şi de primarul comunei Bistra – Traian Gligor, proaspăt reales în funcţie – au desigilat urna şi au numărat voturile. Astfel, Mihaela Macarie Ancău a întrunit un procent de 5,97% din totalul voturilor, Maria Raluca Ţimonea – 11,94%, Maria Natalia Muntea – 25,37%, iar ,,Primarul pentru o zi” a fost aleasă eleva Claudia Alina Marc cu un procent de 56,71%.
,,De obicei, alegerea ,,Primarului pentru o zi” din rândul elevilor avea loc de Ziua Internațională a Copilului, dar în acest an am preferat ca evenimentul să se desfăşoare după trecerea campaniei electorale şi a alegerilor locale. În primarul elevilor voi avea un sprijin constant în activităţile şi acţiunile pe care le voi desfăşura în comuna noastră.” – a declarat Traian Gligor, primarul comunei Bistra pentru viitorii 4 ani.
La final, toţi candidaţii la funcţia de primar au primit diplome. Ei au deschis şi câte o sticlă de şampanie fără alcool primită cadou de la primarul comunei, pe care au împărţit-o cu votanţii pentru a sărbători evenimentul. Edilul le-a adus copiilor dulciuri, propunerea acestuia fiind ca anul viitor, pe lângă ,,Primarul pentru o zi” să fie ales şi un Consiliu Local al elevilor.
Ovidiu CULDA

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO| Hoanca Apei – Peştera superbă din Munţii Apuseni, capcană şi cimitir pentru urşi
-
Ştirea zileiacum 11 ore
FOTO| SÂNGE pentru Radu: Un tânăr din Alba are nevoie de donatori de sânge, după un accident GRAV pe DN1
-
Actualitateacum 13 ore
VIDEO| Luați, mâncați: TONE de carne expirată de trei ani de zile pe litoral, ridicate de ANPC
-
Actualitateacum 6 ore
UPDATE FOTO| INCENDIU în localitatea Bistra – Valea Dobrii: Un bărbat are ARSURI de gradul 3. O casă este SCRUM
-
Actualitateacum 17 ore
Cum a scăpat de dosarul penal fostul șef al Poliției Locale Alba Iulia, surprins cu alcoolemie de 5,68 grame la mie?
-
Ştirea zileiacum 8 ore
PETIȚIE a unui polițist pentru majorarea drastică a pedepselor pentru șoferii care încalcă legea: „Opriți moartea pe șosele!”
-
Sportacum 18 ore
Lucian Oțoiu (CS Unirea) – argint, Sorin Cazacu (CSU Alba Iulia) – bronz la Europenele de Powerlifting, împins din culcat
-
Actualitateacum 17 ore
Un bărbat din Alba, marele „CAMPION” din acest weekend la infracțiuni: A fost prins beat și fără permis în timp ce conducea un tractor neînmatriculat
-
Actualitateacum 17 ore
SCUTUL PĂDURII în Alba: PESTE 100 de sancțiuni date și 53 de metri cubi de material lemnos confiscați de polițiști
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
ANGAJĂRI la STAT: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 7 august 2022. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Ştirea zileiacum 6 ore
ALERTĂ METEO: COD GALBEN de furtuni în județul Alba până la ora 22:00
-
Actualitateacum 15 ore
7 august 2022, COVID-19 în Alba. 117 de noi infectări și nici un deces, în ultimele 24 de ore, în județ