FOTO| Dotări noi la secția de Radiologie a Spitalului Orășenesc Cugir: Noul aparat Roentgen Digital, Scopie și Grafie, în valoare de peste 1.000.000 de lei

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Cugirenii care au nevoie de radiologii, beneficiază de acum înainte de cele mai performante investigații la Spitalul Orășenesc Cugir. Săptămâna aceasta a fost autorizată punerea în funcțiune a noului aparat Roentgen Digital, Scopie și Grafie, marca Apollo DRF.

Potrivit primarului Adrian Teban, acest aparat reprezintă o nouă reuşită a demersurilor de modernizarea a Laboratorului de radiologie și imagistică medicală din cadrul Spitalului Orăşenesc Cugir.

ELIT

„Achiziționarea și punerea în funcțiune a acestui aparat, se înscriu în șirul de acțiuni de diversificare a serviciilor furnizate pacienților prin intermediul Laboratorului de radiologie și imagistică medicală din cadrul Spitalului Orășenesc Cugir.

Dacă până în 2015, singurul aparat deținut în cadrul laboratorului era aparatul de radiologie vechi, începând cu anul 2016 s-au demarat investiții importante în acest domeniu, achizitionandu-se un aparat de ecografie 3 D de ultimă generație, un aparat CT fabricat în 2016 şi aparatul digital de radiologie cu două posture –scopie și grafie. Investiţiile vor continua în cursul anului 2021 cu achiziţionarea unui aparat RMN ultraperformant, pentru care administraţia locală a obținut finanțare din fonduri europene nerambursabile.”

Putem spune că de acum pacienții spitalului beneficiază de cele mai performante investigații radiologice, acurateţea imaginilor permiţând o precizie fără precedent în stabilirea diagnosticului.

Aparatul poate radiografia concomitent mai multe părţi ale corpului, fiind capabil ca dintr-o singură expunere să „descompună” imaginile care îi sunt necesare medicului sau medicilor de diferite specialităţi (de pildă, din aceeaşi radiografie se pot edifica şi pneumologul, şi ortopedul).

Aceasta investiție este extrem de importantă pentru pacienți, întrucât, pe de o parte investigațiile radiologice sunt indispensabile oricărui spital, iar pe de altă parte, în contextul actual al epidemiei de Covid protocolul de terapie prevede în mod obligatoriu ca fiecărui pacient suspect de infectare cu acest virus să i se facă cel putin o radiografie.

Investiția, în valoare de 1.099.999,11 a fost demarată la sfârșitul anului 2019, însă s-a finalizat acum datorită procedurilor de obținere autorizațiilor necesare dării în exploatare a noului aparat şi a procesului de punere în funcțiune a acestuia.

Din spusele Managerului, Florin Arion, procesul a fost unul laborios şi a implicat casarea aparatului vechi și eliberarea spațiului unde acesta urma să fie instalat, stabilirea unor circuite funcționale care să poată fi avizate de CNCAN, placarea pereților cu plăci de plumb care să protejeze împotriva radiațiilor, înlocuirea tâmplăriei PVC, montarea de uși placate cu plumb, precum și alte lucrări de consolidare și finisare, care au fost suportate din bugetul spitalului.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419