Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Dezbateri la Alba Iulia și Sibiu pentru elaborarea Concept Note-ului Regiunii Centru: Cum se poate dezvolta regiunea prin industriile creative, sectorul IT și cel agroalimentar

Publicat

în

Discutii practice despre problemele si solutiile de imbunatatire a trei domenii cu impact major in dezvoltarea celor sase judete din Regiunea Centru, au fost abordate pe parcursul a doua zile in cadrul sesiunilor de dezbateri organizate de catre ADR Centru. Idei de proiecte pentru industriile creative si pentru dezvoltarea sectorului IT au fost dezbatute in 28 septembrie 2016 la Sibiu, iar la Alba Iulia, in 29 septembrie 2016, s-a discutat despre problemele din sectorul agroalimentar si proiecte necesare pentru rezolvarea lor. 

adr-centru-intalnire06A treia saptamana de dezbateri pentru elaborarea documentului de planificare Concept Note Regional, a reunit reprezentantii autoritatilor publice locale, ai mediului de afaceri, asociatii din domeniile abordate, dar si reprezentantii mediului universitar din cele sase judete ale Regiunii Centru.

Solutiile si propunerile rezultate in cadrul sesiunilor de dezbateri din aceasta saptamana, dar si in celelalte deja desfasurate sau in cele ce vor mai avea loc, vor fi preluate in Concept Note-ul regional. Aceste intalniri sunt foarte utile si ne-am bucura daca prezenta reprezentantilor mediului de afaceri ar fi mai mare, deoarece ei se lovesc de obicei de bariere institutionale, ei ajung la consumatorul final si ei au contact cu alti parteneri de afaceri. De aceea, problemele ridicate de investitori, dar si solutiile propuse, ne-ar ajuta enorm de mult in elaborarea unui document cat mai practic si aplicabil, care, pe termen lung are mai multe sanse a fi realizat, avand o componenta majoritar pragmatica. In acelasi timp si mediul universitar are un rol foarte important in cadrul intalnirilor, deoarece ei vin cu propuneri de proiecte inovative sau solutii identificate prin cercetare si dezvoltare. Iar reprezentantii autoritatilor publice locale dorim sa vina in intampinarea tuturor celorlalti prin preluarea si adaptarea ideilor discutate la nevoile cetatenilor, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primaria municipiului Sibiu a fost gazda sesiunii de dezbateri cu reprezentantii grupului tematic constituit pentru elaborarea documentului de planificare Concept Note Regional, din 28 septembrie 2016, in domeniul Sectorului IT si al Industriilor creative. Locatia sibiana a fost selectata pe baza experientei din zona, in ceea ce priveste evenimentele cu impact in domeniul cultural, dar si datorita potentialului economic din domeniul IT, sectoare de activitate a caror dezvoltare sunt prioritati la nivelul Regiunii Centru. Circa 30 de participanti au discutat despre cum se poate dezvolta o economie bazata pe cunoastere, care sunt solutiile practice ce pot fi aplicate de catre mediul de afaceri in sectorul IT si ce tipuri de proiecte cu componente de inovare, cercetare si dezvoltare pot obtine finantare. Accesarea de fonduri europene nerambursabile si sursele de finantare disponibile, derulate atat prin Programul Operational Regional, cat si direct de la Comisia Europeana, pentru dezvoltarea inteligenta si durabila a sectorului TIC si a industriilor creative, au fost subiecte prezentate celor din grupul de lucru. In urma lucrului pe grupuri, digitalizarea si securizarea informatiilor, crearea unei baze de date, intermedierea transferului tehnologic, crearea unui portal electronic de informatii regional, educatie antreprenoriala, banca de inovatii si idei, centru de transfer tehnologic 3D, proiecte de co-creatie in domeniul artelor spectacolului si activitati intense de promovare a informatiilor disponibile, au fost cateva idei colectate pentru a fi preluate in Concept Note.

Intalnirea de lucru din 29 septembrie 2016, ce a avut loc la sediul ADR Centru de la Alba Iulia, a reunit circa 20 de participanti din diverse domenii ale sectorului agroalimentar. In cadrul  acestei sesiuni s-au adus in discutie solutii de sustinere a sectorului agroalimentar, nevoi si metode pentru dezvoltare, promovare si extindere a afacerilor la nivel european in acest domeniu. Focus Group-ul constituit pentru discutii practice a reunit reprezentantii mediului de afaceri din sectorul agroalimentar, ai mediului universitar, ai clusterelor si ai autoritatilor publice locale din Regiunea Centru. Cu o suprafata agricola de peste 55% din suprafata totala a regiunii, sectorul agroalimentar din Regiunea Centru este unul din domeniile de specializare inteligenta regionale care necesita abordari punctuale despre modul in care Uniunea Europeana sustine investitiile din domeniu pentru cresterea numarului locurilor de munca. Ca urmare a discutiilor pe tematica dezvoltarii sectorului agroalimentar a reiesit necesitatea incurajarii crescatorilor de animale sa dezvolte linii de productie cu marci proprii, importanta certificarii produselor obtinute in fermele mici, necesitatea formarii profesionale a micilor fermieri, dar si organizarea de evenimente de promovare si vizite la ferme pentru a consolida gradul de cunoastere si incredere in produsele locale.

[nggallery id=2739]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend. Recomandări pentru participanți

Publicat

în

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend. Recomandări pentru participanți

În perioada 5-7 august 2022, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean “Avram Iancu” Alba vor acționa alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea și menținerea climatului de ordine și siguranță publică la manifestările care vor avea loc pe raza județului Alba.

Vor fi în atenție manifestări cultural-artistice, tradiționale și religioase precum : „Truk Tuning Art – TTA 2022” (paradă de camioane), zilnic începând cu ora 18.00, în Cetatea Alba Carolina; „Roșia Montană ALIVE” (festival de muzica, film și teatru), zilnic începând cu ora 15.00 în comuna Roșia Montană;

„Zilele Comunității Maghiare din Unirea” – în localitatea Unirea; „Descoperă Rowmania”, concurs de vâslit, începând cu ora 09.30, zona podului peste Mureș; „Poezii pe șase roți”, interval orar 16.00 – 22.00, Strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Jandarmeria Alba recomandă participanților la aceste manifestări să respecte măsurile dispuse de organizatori și forțele de ordine, să adopte un comportament civilizat, să nu se implice în conflicte de orice natură, iar dacă observă persoane care manifestă un comportament antisocial să se adreseze celei mai apropiate patrule de ordine publică.

Dacă vă aflați într-o situație dificilă sau dacă sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor sibieni sau apelați numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Dotări noi pentru serviciul de administrare a domeniului public din Șibot: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Dotări noi pentru serviciul de administrare a domeniului public din Șibot: Licitația, lansată în SEAP

Primăria comunei Șibot a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziționarea unui tractor dotat cu remorcă și mașină de tăiat tufișuri și gard viu.

Valoarea totală estimată a contractului este între 388.900 lei, fără TVA.

Comuna Șibot și-a propus pe termen scurt și mediu creșterea calității serviciilor furnizate către cetățeni fapt care implică printre multe acțiuni ți activități și dotarea serviciilor publice cu echipamente și utilaje specifice pentru gestionarea domeniului public al localităților. Prezenta achiziție reprezintă o etapă importantă spre creșterea calității serviciilor publice la nivelul comunei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Achiziționarea unui tractor dotat cu remorcă și mașină de tăiat tufișuri și gard viu are loc în contextul dorinței comunei Șibot de a îmbunătății serviciile publice furnizate către cetățeni. Comuna Șibot nu deține în acest moment un utilaj performant care să poată fi folosit de serviciile publice în vederea unor activități și munci curente pentru administrarea și îmbunătățirea spațiilor publice.

De multe ori spațiile verzi din domeniul public rămân neamenajate corespunzător deoarece primăria nu deține utilaje capabile să actioneze rapid atunci când o nevoie este identificată. Achiziționarea tractorului și a echipamentelor specifice va duce la îmbunătățirea serviciilor publice prin asigurarea administrării optime a spațiului ce reprezintă domeniul public al comunei.

Prezenta achiziție se înscrie într-o inițiativă pe termen lung a comunei Șibot de a moderniza și de a eficientiza activitatea unității administrativ teritoriale. Pe viitor comuna are în obiective digitalizarea serviciilor publice și specializarea și instruirea permanentă a personalului aflat în slujba cetățeanului.

Produse solicitate

  • TRACTOR 1 BUC
  • REMORCĂ 1 BUC
  • MAȘINA DE TĂIAT TUFIȘURI ȘI GARD VIU RETROPURTATĂ 1 BUC


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Firmă arsă la buzunare pentru ca nu a astupat gropile pe o stradă din Alba Iulia. Viceprimarul Popescu: „Cine greșește, plătește”

Publicat

în

Firmă arsă la buzunare pentru ca nu a astupat gropile pe o stradă din Alba Iulia. Viceprimarul Popescu: „Cine greșește, plătește”

O firmă a fost amendată în decembrie anul trecut de polițiștii locali din Alba Iulia pentru neîndeplinirea obligației de a readuce la stadiul inițial un drum pe care s-au efectuat lucrări.

„Firmele care nu respectă legea și care le provoacă albaiulienilor disconfort vor continua să fie amendate! Le reamintesc prestatorilor de utilități care derulează lucrări în municipiul Alba Iulia că au obligația de a lăsa drumurile la stadiul inițial. Mai pe românește, așa cum le-au găsit.

Azi, o instanță de fond a dat dreptate Primăriei municipiului în cazul unei amenzi de 20.000 de lei. Amenda a fost aplicată anul trecut unei firme de către Biroul Disciplina în Construcții, din cadrul Poliției Locale. Motivul: neîndeplinirea obligației de a readuce la stadiul inițial un drum pe care s-au efectuat lucrări.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ora actuală, la nivelul municipiului, cu precădere în cartierul Cetate, există mai multe “șantiere” care au legătură cu utilitățile publice. Așadar, anunț executanții să respecte obligațiile care le revin.

Există o vorbă care spune că „Numai cine nu muncește nu greșește”. Eu o prefer, ca viceprimar, pe aceea că „Cine greșește, plătește”. Mai ales când vine vorba de lege și de albaiulieni”, a scris viceprimarul Emil Antoniu Popescu pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare