Ştirea zilei
FOTO| Daniel Popa, absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, cadet la una dintre cele mai prestigioase academii a Statelor Unite ale Americii
FOTO| Daniel Popa, absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, cadet la una dintre cele mai prestigioase academii a Statelor Unite ale Americii
Daniel Popa, absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, își va continua pregătirea pentru viitoarea carieră de ofițer într-una dintre cele mai prestigioase academii a Statelor Unite ale Americii, Academia Militară Navală a SUA – The United States Naval Academy. După finalizarea studiilor în Statele Unite ale Americii, Daniel va reveni acasă, în România, unde își va începe cariera de ofițer.
În toți cei patru ani de liceu, Daniel s-a remarcat prin seriozitate, modestie, ambiție, muncă asiduă și implicare în diverse activități. Pregătirea serioasă și experiența acumulată i-au adus numeroase premii și distincții atât la olimpiadele și concursurile școlare, cât și la concursuri internaționale. În ultimul an de liceu, Daniel a deținut gradul onorific de plutonier major, al doilea ca importanță între gradele onorifice acordate elevilor din colegiile naționale militare. Pe parcursul celor patru ani petrecuți în Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Daniel s-a pregătit intens pentru viitoarea sa carieră militară, o carieră în care dorește să pună în practică pasiunea pentru relațiile internaționale și limbile străine, toate acestea pentru „a reprezenta la nivel înalt România oriunde pe glob”.
Acum, la finalul celor patru ani, Daniel recunoaște că parcursul în instituția în care s-a format, s-a maturizat și care l-a ajutat să devină tânărul care este astăzi, nu a fost unul ușor. „Acum la finalul clasei a XII-a, îmi dau seama că liceul militar a fost foarte greu, dar mă bucur că am făcut această alegere pentru că această instituție nu m-a format doar din punct de vedere academic, ci mai mult ca psihic și ca persoană, ca om. Cel mai mult mă bucur că m-am maturizat mult mai repede și am învățat foarte multe lucruri. De asemenea, sunt bucuros pentru oamenii pe i-am cunoscut și lecțiile pe care le-am învățat. În urma fiecărei activități, pe lângă rezultatele foarte bune, am avut de învățat câte ceva. Toate acestea ajung la un moment dat să conveargă într-un punct și să îmi dau seama că din fiecare activitate pe care am desfășurat-o am luat anumite lecții și voi încerca să aplic asta în viața mea și în cariera mea profesională în cadrul armatei. Da, toate aceste activități m-au ajutat foarte mult să mă dezvolt și cu siguranță mă vor ajuta și în viitor. Nu aș mai fi aceeași persoană dacă aș fi rămas în acești patru ani doar la nivelul de studiu la clasă și atât. Este foarte important să te implici și în alte activități, nu doar în cele prevăzute pentru toată lumea și să ieși din pătrățelul clasei. Eu personal îmi doresc mai mult de atât și știu că pot mai mult și vreau să ies din zona mea de confort”.
Vorbind despre o carieră în armată, Daniel simte că este vorba de mai mult decât un loc de muncă obișnuit. O carieră în armată presupune după Daniel să ai niște valori și principii de viață. De acasă a venit cu anumite valori, insuflate de familie, valori pe care a reușit să le valorifice în colegiul militar. „Eu mi-am păstrat foarte mult aceleași valori de acasă și aici, în colegiul militar, am putut să le pun în valoare cu oamenii care aveau aceleași interese ca și mine, disciplină, respect, perseverență. O carieră în armată presupune o anumită ținută morală, să ai un anumit caracter, să poți să respecți regulamentele, să fii disciplinat, să ai niște valori și principii de viață. Mi se pare că aici chiar poți să îți respecți valorile pe care le ai și să lupți pentru ceea ce îți dorești. Tot așa poți avea un parcurs în care poți să îți vezi rezultatele pe măsură ce înaintezi în grad, în experiență, în funcții. Ajungi să cunoști diverse persoane din toată țara, din alte sisteme de apărare, ai alte oportunități și te poți dezvolta pe orice latură. Eu personal îmi doresc să devin inginer, dar îmi place și partea de diplomație, comunicare și în sistemul militar chiar este posibil acest lucru”.
Nu i-a fost ușor să ajungă să fie admis la Academia Militară Navală a SUA. Procesul de selecție a însemnat o pregătire intensivă, atât din punct de vedere intelectual, cât și fizic, parcurgerea și promovarea mai multor examene și teste, dar în final, tot efortul depus a meritat. Succesul spune Daniel, nu este întotdeauna o linie dreaptă, important este să știi să profiți la maximum de oportunitățile care apar în viață.
„Succesul nu este o traiectorie dreaptă. Indiferent de alegerile pe care o să le fac în viitor, în viață în carieră, dacă nu ajung unde mi-am dorit, nu înseamnă că totul s-a terminat. Poți oricând să o iei și pe altă cale pentru că există oportunități. Știind că există oportunități, mi-a schimbat perspectiva. Trebuie să profiți la maxim de oportunități, atunci când se ivesc, nu trebuie să amâni momentul!”.
Daniel a luat decizia de a susține examen de admitere la prestigioasa academie a Forțelor Navale din SUA după ce s-a documentat foarte bine despre oportunitățile pe care le oferă această instituție și a ajuns la concluzia că ar fi cea mai bună alegere pentru el. „Am stat să compar ce îmi doresc eu în viață și am ajuns la concluzia că Forțele Navale ar fi cea mai bună alegere pentru mine. Consider că pot să îmi realizez acolo idealurile la o capacitate mult mai mare și să mă dezvolt pe toate planurile așa cum îmi doresc. Pentru mine succesul nu este doar profesional, este și personal, academic, ține și de sănătate, sport dar și de valori, adică o dezvoltare multilaterală. Rezonez foarte mult cu ceea ce oferă academia din SUA și cu mentalitatea care este acolo și cred că voi avea de câștigat pe termen lung cu această alegere”.
Aflat acum în fața unui noi provocări, Daniel are încredere că va reuși să facă o impresie bună în America, să își reprezinte cu cinste și onoare țara și să fie un model pentru colegii mai mici.
„Am un pic de rețineri, mi-e un pic teamă de necunoscut dar cred că este la fel ca și în clasa a IX-a când am fost admis la colegiul militar. Este același lucru, o să fie o experiență inedită, o aventură. Acum privesc spre viitor și o să fie greu, sunt conștient de asta, dar cred că nu am trecut degeaba toate aceste examene și probe, prin asta am demonstrat că sunt pregătit de ce o să urmeze. Cred că o să mă descurc și așa o să fie, pentru că îmi doresc să mă mențin și acolo la academie, să fac o impresie bună, să reprezint România prin activitatea pe care o desfășor. De asemenea, succesul meu va fi și exemplu pentru colegii mai mici că și ei pot reuși și că nimic nu este imposibil dacă îți dorești cu adevărat ceva!”.
Daniel Popa este al zecelea absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia care își va desăvârși pregătirea în domeniul militar în instituții de renume din Statele Unite ale Americii și primul la Academia Militară Navală a SUA: Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs (trei absolvenți) și Academia Militară „West Point” (șase absolvenți).
Te felicităm Daniel pentru această realizare deosebită și îți dorim mult succes în viitor și în obținerea de noi performanțe! Suntem mândri de tine!
Ştirea zilei
Definitivat 2024| Profesorii se pot înscrie până pe 13 octombrie. CALENDARUL complet
Definitivat 2024| Profesorii se pot înscrie până pe 13 octombrie. CALENDARUL complet
Conform Ministerului Educației, profesorii au posibilitatea să-și depună dosarele pentru examenul de definitivat din anul 2024 până la data de 13 octombrie. Acest lucru a devenit posibil odată cu semnarea ordinului de aprobare a Calendarului de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2023-2024.
Ministerul Educației a subliniat că, având în vedere intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, examenul de definitivat se va desfășura conform prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, cu toate modificările și completările ulterioare, până în anul școlar 2027-2028 inclusiv.
Calendarul examenului de definitivat pentru anul 2024 este următorul:
Până la data de 13 octombrie 2023: Profesorii se pot înscrie la unitățile de învățământ;
În perioada 16-27 octombrie 2023: Dosarele de înscriere vor fi transmise la inspectoratele școlare, iar candidații vor fi informați cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere;
Până la data de 31 mai 2024: Vor avea loc inspecții de specialitate, prima inspecție până la 9 februarie și a doua până la 31 mai;
În intervalul 3-14 iunie 2024: Candidații vor completa dosarele lor;
La data de 24 iulie 2024: Va avea loc susținerea probei scrise;
La data de 30 iulie 2024: Rezultatele inițiale vor fi afișate;
În zilele de 30-31 iulie 2024: Se va permite înregistrarea contestațiilor;
La data de 6 august 2024: Vor fi afișate rezultatele finale ale examenului de definitivat.
Ştirea zilei
FOTO: Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa
Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit miercuri 27 septembrie, 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa.
Citește și: FOTO: Trăieşte… într-un muzeu la Almaşu Mare, cu peste 10.000 de obiecte tradiţionale ale Apusenilor. Nea Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România
Nea Achim, din Almaşu Mare este un pasionat de tot ce îl înconjoară, lucruri autentice româneşti, care de-a lungul a trei decenii a reuşit să strângă peste 10.000 de obiecte, vechi de sute de ani. În casa sa, acum muzeu, stă la loc de cinste o colecţie vastă, ce cuprinde obiecte folosite în agricultură, minerit, în prelucrarea lemnului, a pietrei, colecţii numismatice, dar şi obiecte bisericeşti sau chiar vestimentare, precum portul popular. Toate au fost adunate din diverse locuri sau de la vecini, unele fiind salvate chiar şi de la fier vechi. Încă din stradă, casa-muzeu atrage toate privirile.
”Iubitor al folclorului și datinilor românești, Emilian Achim este un păstrător al tradiției autentice, fiind un exemplu de mare român.
A adunat la muzeul său din Almașu Mare peste 15.000 de obiecte care ilustrează viața oamenilor din Munții Apuseni. O adevărată comoară care va fi lăsată generațiilor următoare, pentru a vedea cum se trăia odinioară în aceste frumoase locuri.
Astăzi, de ziua sa, Emilian Achim a lansat două cărți: Stânca de Granit și Țara Moților – leagăn al neamului românesc, volume care ne arată cine suntem, care este identitatea noastră ca popor.
La mulți ani! Vă mulțumim pentru lucrurile extraordinare făcute pentru județul Alba!”, a scris președintele CJ Alba, Ion Dumitrel pe Facebook.
Ştirea zilei
Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist
Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist
Un bărbat din Alba a scăpat de un proces pentru infracțiunea de furt calificat, după ce procurorul a cerut renunțarea la urmărirea penală.
Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis cererea în data de 14 septembrie, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.
La data de 5.04.2022, în jurul orei 22.00 inculpatul, martorul şi cumpărătorul se aflau la locuinţa celui din urmă. inculpatul i-a propus proprietarului locuinței să îi vândă, cu suma de 100 de lei, 25 de litri de motorină, pe care nu o avea la momentul respectiv, dar, o va sustrage din rezervoarele autocamioanelor parcate la ieşirea spre localitatea Cistei, în cazul în care cel de-al doilea era de acord să o cumpere.
Bărbatul a acceptat propunerea şi astfel, la data de 6.04.2022, în jurul orei 3.00, pe timp de noapte, inculpatul, aflat în stare avansată de ebrietate, a desfăcut buşonul rezervorului de la autocamionul marca Volvo, aparţinând persoanei vătămate şi a sustras cantitatea de 25 litri de motorina.
Inculpatul a revenit la locuinţa cumpărătorului şi a introdus carburantul sustras în rezervorul autoturismului acestuia, marca BMW. Acesta a pornit motorul autoturismului, însă nu a fost mulţumit de modul în care funcţionează cu motorina sustrasă şi i-a comunicat inculpatului că nu o va cumpăra.
Inculpaţii au scos motorina din rezervor, au depozitat-o în acelaşi bidon, iar carburantul a rămas la locuinţa complicelui, urmând ca acesta să găsească un cumpărător.
La data de 6.04.2022, autorul furtului şi complicele acestuia au fost identificaţi de organele de poliţie. Ambii inculpaţi au recunoscut şi regretat comiterea faptelor, iar complicele a predat bidonul cu motorină.
Partea vătămată a arătat că valoarea prejudiciului este de 210,75 lei, însă nu mai doreşte continuarea cercetărilor în cauză şi nu se constituie parte civilă, întrucât i-a fost restituită întreaga cantitate de motorină sustrasă.
Decizia este definitivă.
-
Opinii - Comentariiacum o oră
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Bărbat din Alba, amenințat și tâlhărit de peste 1.000 de euro în Bistrița: Era cu o femeie într-o clădire dezafectată
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
AREST prelungit pentru tânărul care a provocat accidentul mortal de lângă Sântimbru: Trei tineri și-au pierdut viața loviți de șoferul beat
-
Curier Județeanacum 20 de ore
„Lovitură” la un magazin din Sebeș: Suspectul a furat telefoane, ceasuri și căști în valoare de peste 57.000 de lei
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Pensii 2023: Data la care intră pensiile pe card în luna octombrie. Noile tichete conțin și ajutoarele financiare pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei