Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Dacii și romanii pregătesc două lupte istorice, pe Dealul Măgulice din Ighiu, la Festivalul Cetăților Dacice

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Festivalul Cetatilor Dacice07Încă de la primele ore ale dimineții au început pregătirile de luptă pe Dealul Măgulice din Ighiu. Daci și romani, din România, Bulgaria și Polonia și-au instalat corturile, iar până la ora 16.00, când va avea loc prima bătălie își schițează planurile de atac.

Unii dintre ei aruncă priviri în ”curtea” vecinului sau chiar au ajuns să spioneze planurile de atac. Romanii s-au arătat foarte vigilenți și nu umblă neînarmați. Când un dac s-a apropiat de cortul romanului, cel din urmă a scos sabia din teacă pentru a-și proteja odraslele.

Femeile pregătesc mâncarea la ceaun, turiștii și localnicii fiind invitați să servească o cafea dacică și o masă romană. Încălzirea se face la fel ca și acum 1900 de ani, la flăcările focului. După cum am putut vedea romanii au femei frumoase și cochete în timp ce ale dacilor s-au arătat mai muncitoare.

Festivalul Cetatilor Dacice11În premieră în România peste 150 de reenactori pregătesc o luptă pe timp de noapte care va fi luminată doar de flăcările focului. Terra Dacica Aeterna, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum & Lupii Apoulonului, PRO Antica Leg XIIII GMV, Legio I Italica & Cohors Thracum, Lupii Daciei & Cohors III Campestris și arcașii grupului Sarmis din București vor fi protagoniștii unui spectacol de calitate și a unei lecții de istorie pe viu.

Festivalul Cetăților Dacice se organizează la Ighiu deoarece feciorii din sat au fost câștigătorii ultimei ediții. Cu această ocazie Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii organizează lupte între daci și romani pe dealul Măgulice, de unde există o priveliște de desprinsă din filme, locul perfect pentru un astfel de eveniment.

Programul de astăzi, 21 iunie

Ighiu, biserica reformată

Ora 16:00 Târg de meșteșuguri dacice. Standuri cu vin din zona Ighiului

Ighiu, centrul satului

Ora 16:00 Bătălii între daci și romani

Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 19:00 Concert Poarta 3, Zadar, Blackstar Band, CARGO

Ighiu, centrul satului

Ora 22:00 Bătălii de noapte între daci și romani

Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 23:00 Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor

Ighiu, pe Dealul Măgulice

[nggallery id=1981]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea