FOTO|Cum au sărbătorit cugirenii Ziua Internațională a Romilor: dansuri tradiționale țigănești, premii pentru elevi și activități sportive

ziua romilor SARBATORITA la cugir06Cu prilejul „Zilei Internaționale a Romilor”, în curtea Școlii Gimnaziale ”Singidava” Cugir (localul nou de pe strada ”Ghe. Asachi”) a avut loc vineri, o manifestare cultural artistică și sportivă organizată de Primăria Cugir, Casa de Cultură, Serviciul Public de Asistență Socială și Partida Rromilor Cugir.

Evenimentul a fost susținut de prestația deosebită a elevilor de etnie rromă ai  Școlii gimnaziale ”Singidava” Cugir, pregătiți de prof. Florica Adam, Elena Botezan, Cristian Roman reprezentantul SPAS pentru problemele rromilor și mediatorul școlar Gabriela Pienar, de grupul de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir ( psiholog Atena Muntean), precum și de atractivul  program sportiv coordonat de prof. Traian Avram, Ioan Bașca și Elena Botezan.

ziua romilor SARBATORITA la cugir16După evoluția unor frumoase dansuri tradiționale țigănești cu un repertoriu specific etniei rrome, directorul Casei de Cultură, profesoara Rodica Florea a oferit din partea primăriei premii constând în rechizite, cărți și broșuri, elevilor cu rezultate bune la învățătură,  celor care frecventează școala și au o situație material precară, iar artiștilor le-a oferit  dulciuri și fructe.De asemenea, toți copiii au primit din partea orgaizatorilor diploma de participare.

Programul s-a încheiat prin meciurile de fotbal susținute de copii și adulți, precum și printr-un meci de tenis cu piciorul.

ziua romilor SARBATORITA la cugir12Ziua Internațională a Rromilor se sărbătorește în fiecare an la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca un astfel de eveniment a luat naștere la Londra, în anul 1971, la primul congres internațional al rromilor. Atunci s-a luat decizia ca 8 aprilie să devină „Ziua Internațională a Romilor”.

Tot atunci a fost adoptat, ca imn internațional al rromilor, cântecul „Gelem, gelem”, al cântăreței Olivera Vuco, cunoscut din filmul iugoslav „Am întâlnit țigani fericiți”.

(C.P.)€™.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...