Ştirea zilei
FOTO: Comuna din Alba unde oamenii sunt consultaţi într-un birou din Primărie. Nu au dispensar, iar medicul este de „împrumut”. Îi vizitează doar 4 ore pe săptămână
Cu toate că suntem în secolul XXI, există încă localităţi unde asistenţa medicală primară lipseşte cu desăvârşire. Localităţi care nu au nici medic, dar nici dispensar. De farmacie, ce să mai vorbim. Un astfel de caz găsim în judeţul Alba, în comuna Ceru Băcăinţi, un ţinut uitat parcă de…timp şi de autorităţi. Oamenii de aici au ajuns să fie trataţi într-un birou din primărie, iar medicul ajunge la consultaţii doar o dată la câteva zile. Şi asta cu ajutorul unui doctor de familie din Blandiana, care, suplimentar, de câţiva ani încoace, se deplasează kilometri întregi pentru a ajunge la pacienţi câte două ore, de două ori pe săptămână. Doamne fereşte ca vreun localnic să aibă nevoie urgent de vreun medicament, fiindcă cea mai apropiată farmacie se află la aproximativ 30 de kilometri distanţă.
Zeci de kilometri îi desparte de un spital pe oamenii din Ceru Băcăinţi, care nu au un dispensar al lor în comună. În cazul în care se îmbolnăvesc şi au nevoie de un consult, cele aproximativ 300 de suflete care îşi duc traiul aici sunt nevoite ori să aştepte zile la rând pentru a veni medicul, ori să apuce pe drumuri către alte comune sau oraşe. La ei în comună, au consult cu porţia, de două ori pe săptămână. Şi atunci, într-un birou, în primărie.
Un medic de familie din Blandiana, o localitate aflată la aproximativ 20 de kilometri de Ceru Băcăinţi, îi vizitează şi le aduce de multe ori şi medicamente chiar el. Este vorba despre medicul Dan Hălălai, om cu drag de aproape şi cu suflet mare, care deşi spune că îi este greu, s-a ataşat de ei şi încearcă, cu “minimul de dotări”, să rezolve cât se poate din problemele de sănătate ale localnicilor ori la primărie, ori în teren.
Oamenii s-au obişnuit deja cu gândul şi ştiu că medicul ajunge în fiecare zi de luni şi joi şi face consultaţii în intervalul orar 12.00 – 14.00. De multe ori, aceştia spun că preferă să se trateze ei cu leacuri băbeşti, acasă, şi că merg la medic doar în ultima clipă.
Până acum niciun medic nu s-a arătat interesat să se stabilească în comună. Accesul este greoi, iar numărul de pacienţi pe care un medic l-ar putea înscrie este prea mic.
Deşi autorităţile locale au făcut demersuri să obţină un spaţiu amenajat special, într-o şcoală veche, pentru ca pacienţii să poată fi consultaţi cum se cuvine, potrivit primarului Remus Florin Giurgiu, Ministerul nu le-a dat aprobare, fiind într-o unitate de învăţământ.
Adevărat, Ceru Băcăinţi este comuna cu cea mai mică densitate de populaţie din judeţ, chiar şi din ţară, şi majoritatea oamenilor sunt în vârstă, însă au şi ei dreptul la o viaţă civilizată. Însă cum să-l obţină? Se tot vorbeşte de comasarea comunelor, atât pentru reducerea cheltuielilor cu administraţia locală cât şi pentru a se forma comunităţi mai mari şi a atrage astfel fonduri europene. Aşa probabil ar ajunge şi aceşti săteni să aibă un dispensar numai al lor, străzi şi drumuri asfaltate şi multe altele.
Localitatea se află în partea sudică a Munţilor Metaliferi şi are în componenţă 10 sate, pe culmile versanţilor, iar drumul este greu accesibil. Iernile sunt grele aici, fapt pentru care, localnicii din unele cătune de pe munte nici nu se încumetă să coboare în centrul comunei. Vai şi amar de viaţa lor! Pe când se va îndura cineva de aceşti oameni?
[nggallery id=2503]

Ştirea zilei
FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan
FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan
Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.
„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.
Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.
Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.
Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.
Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba
Ştirea zilei
Înșelătorie cu „magnet” la Alba Iulia: Ce este metoda „șmen” și cum au fost păcăliți mai mulți cetățeni. Țepar notoriu, condamnat la închisoare
Înșelătorie cu „magnet” la Alba Iulia: Ce este metoda „șmen” și cum au fost păcăliți mai mulți cetățeni. Țepar notoriu, condamnat la închisoare
Un ţepar notoriu prin Metoda Şmen, condamnat în trecut pentru mai mult de zece astfel de fapte, a făcut victime şi la Alba Iulia. În final, a fost condamnat la închisoare cu executare.
L. Denes primit, prin hotârârea din 11 mai 2022, câte 9 luni de închisoare pentru două infracţiuni, pedeapsa fiind contopită în final cu altele mai vechi rezultând o condamnare la 3 ani şi 1 lună în regim de detenţie.
Una dintre fapte a avut loc pe 3 martie 2020. Victima acestuia tocmai ce a scos suma de 900 de lei la de la un bancomat de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia. Imediat a fost abordată de escroc, care i-a solicitat schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare.
”Persoana vătămată a fost de acord, a remis inculpatului suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei. În momentul în care persoana vătămată a numărat respectivele bancnote, a constatat că sunt doar 46 şi nu 50, câte ar fi trebuit să fie. În aceste condiţii, persoana vătămată a restituit inculpatului suma pentru a fi completată cu bancnotele lipsă, iar acesta din urmă a mai adăugat 4 bancnote de 10 lei şi a restituit suma de bani. În acest moment, profitând de neatenţia persoanei vătămate, inculpatul a reţinut suma de 190 de lei”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.
Victima nu a mai numărat suma de bani primită şi a plecat din vecinătatea bancomatului spre un magazin, loc în care a renumărat banii şi a constatat că lipseşte suma de 190 de lei. A mers la poliţie şi a depus plângere. Anchetatorii au vizionat imagini de pe o cameră video din zonă şi au constatat existenţa infracţiunii.
A ”rupt” suma de 210 lei
A doua ”lovitură” a fost dată la data de 16 septembrie 2020, într-un magazin din Alba Mall, prin acelaşi tipar: a cerut schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare. Victima a fost de acord şi i-a remis suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei, pe care le-a numărat, ocazie cu care a constatat că suma primită este corectă.
”În acel moment, inculpatul a întrebat persoana vătămată dacă suma primită este corectă şi i-a cerut acesteia teancul de bancnote pentru a-l renumăra. Persoana vătămată i-a înmânat teancul de bancnote, iar inculpatul, sub pretextul renumărării acestora, a «rupt» suma de 210 lei”, se menţionează în hotărâre. Şi în acest caz au fost vizionate imagini de pe camerele de supraveghere care au indicat vinovăţia acestuia.
A ”rupt” suma de 210 lei A doua ”lovitură” a fost dată la data de 16 septembrie 2020, într-un magazin din Alba Mall, prin acelaşi tipar: a cerut schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare. Victima a fost de acord şi i-a remis suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei, pe care le-a numărat, ocazie cu care a constatat că suma primită este corectă.
”În acel moment, inculpatul a întrebat persoana vătămată dacă suma primită este corectă şi i-a cerut acesteia teancul de bancnote pentru a-l renumăra. Persoana vătămată i-a înmânat teancul de bancnote, iar inculpatul, sub pretextul renumărării acestora, a «rupt» suma de 210 lei”, se menţionează în hotărâre. Şi în acest caz au fost vizionate imagini de pe camerele de supraveghere care au indicat vinovăţia acestuia.
sursa: adevarul.ro
Ştirea zilei
FOTO| Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a dus la bun sfârșit misiunea de distrugere a munițiilor neexplodate, astăzi în Cugir
FOTO| Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a dus la bun sfârșit misiunea de distrugere a munițiilor neexplodate, astăzi în Cugir
„RISC – CURAJ – VIGILENȚĂ: Trei virtuți principale în meseria lor! Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a dus la bun sfârșit misiunea de distrugere a munițiilor neexplodate desfășurată astăzi în orașul Cugir, localitatea Vinerea.
Aceștia au distrus 18 de elemente de muniţie rămasă neexplodată care a fost descoperită pe teritoriul judeţului Alba, după cum urmează:
– 1 bombă de aviație de 66,25 kg;
– 8 bombe de aruncător;
– 4 proiectile explozive;
– 1 grenadă de mână defensivă;
– 4 focoase pentru bomba de aruncător de diferite calibre.
De asemenea, pirotehniştii I.S.U. Alba reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor muniţii rămase neexplodate:
– Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
– Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
– Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
– Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
– Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;
– Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;
– Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune la numărul unic de urgenţă 112. A transmis ISU Alba.”
-
Actualitateacum 13 ore
19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Alba Iulia, în top 10 al orașelor în merită să trăiești: Care este orașul cu cel mai multe de oferit
-
Curier Județeanacum 11 ore
21-22 mai: Cel mai mare festival dedicat promovării sportului de masă ajunge la Alba Iulia. Accesul și participarea sunt gratuite. Programul evenimentului
-
Actualitateacum 22 de ore
Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”
-
Curier Județeanacum 8 ore
Cristian Orădan, directorul general Elit: „Păstrăm cu grijă standardele înalte de calitate, pentru a ne consolida poziția de top în industria alimentară”
-
Curier Județeanacum 3 ore
FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu
-
Ştirea zileiacum 11 ore
Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial
-
Ştirea zileiacum 9 ore
LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei
-
Actualitateacum 8 ore
Modernizarea Transalpinei de Apuseni: Contract de 15 milioane de euro, reziliat de CJ Alba
-
Ştirea zileiacum 12 ore
BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: ASTĂZI are loc proba obligatorie a profilului. CALENDAR
-
Ştirea Taacum 10 ore
FOTO ȘTIREA TA| Peisaj dezolant pe drumul județean către Poiana Narciselor: „După festival va trebui să treceți pe la service pentru schimbare bucși, pivoți, planetare, capete de bară”