Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Comuna din Alba unde oamenii sunt consultaţi într-un birou din Primărie. Nu au dispensar, iar medicul este de „împrumut”. Îi vizitează doar 4 ore pe săptămână

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

medic ceru bacainti03Cu toate că suntem în secolul XXI, există încă localităţi unde asistenţa medicală primară lipseşte cu desăvârşire. Localităţi care nu au nici medic, dar nici dispensar. De farmacie, ce să mai vorbim. Un astfel de caz găsim în judeţul Alba, în comuna Ceru Băcăinţi, un ţinut uitat parcă de…timp şi de autorităţi. Oamenii de aici au ajuns să fie trataţi într-un birou din primărie, iar medicul ajunge la consultaţii doar o dată la câteva zile. Şi asta cu ajutorul unui doctor de familie din Blandiana, care,  suplimentar, de câţiva ani încoace, se deplasează kilometri întregi pentru a ajunge la pacienţi câte două ore, de două ori pe săptămână. Doamne fereşte ca vreun localnic să aibă nevoie urgent de vreun medicament, fiindcă cea mai apropiată farmacie se află la aproximativ 30 de kilometri distanţă.

 Zeci de kilometri îi desparte de un spital pe oamenii din Ceru Băcăinţi, care nu au un dispensar al lor în comună. În cazul în care se îmbolnăvesc şi au nevoie de un consult, cele aproximativ 300 de suflete care îşi duc traiul aici sunt nevoite ori să aştepte zile la rând pentru a veni medicul, ori să apuce pe drumuri către alte comune sau oraşe. La ei în comună, au consult cu porţia, de două ori pe săptămână. Şi atunci, într-un birou, în primărie.

medic ceru bacainti05Un medic de familie din Blandiana, o localitate aflată la aproximativ 20 de kilometri de Ceru Băcăinţi, îi vizitează şi le aduce de multe ori şi medicamente chiar el. Este vorba despre medicul Dan Hălălai, om cu drag de aproape şi cu suflet mare, care deşi spune că îi este greu, s-a ataşat de ei şi încearcă, cu “minimul de dotări”, să rezolve cât se poate din problemele de sănătate ale localnicilor ori la primărie, ori în teren.

Oamenii s-au obişnuit deja cu gândul şi ştiu că medicul ajunge în fiecare zi de luni şi joi şi face consultaţii în intervalul orar 12.00 – 14.00. De multe ori, aceştia spun că preferă să se trateze ei cu leacuri băbeşti, acasă, şi că merg la medic doar în ultima clipă.

Până acum niciun medic nu s-a arătat interesat să se stabilească în comună. Accesul este greoi, iar numărul de pacienţi pe care un medic l-ar putea înscrie este prea mic.

Deşi autorităţile locale au făcut demersuri să obţină un spaţiu amenajat special, într-o şcoală veche, pentru ca pacienţii să poată fi consultaţi cum se cuvine, potrivit primarului Remus Florin Giurgiu, Ministerul nu le-a dat aprobare, fiind într-o unitate de învăţământ.

Adevărat, Ceru Băcăinţi este comuna cu cea mai mică densitate de populaţie din judeţ, chiar şi din ţară, şi majoritatea oamenilor sunt în vârstă, însă au şi ei dreptul la o viaţă civilizată. Însă cum să-l obţină? Se tot vorbeşte de comasarea comunelor, atât pentru reducerea cheltuielilor cu administraţia locală cât şi pentru a se forma comunităţi mai mari şi a atrage astfel fonduri europene. Aşa probabil ar ajunge şi aceşti săteni să aibă un dispensar numai al lor, străzi şi drumuri asfaltate şi multe altele.

Localitatea se află în partea sudică a Munţilor Metaliferi şi are în componenţă 10 sate, pe culmile versanţilor, iar drumul este greu accesibil. Iernile sunt grele aici, fapt pentru care, localnicii din unele cătune de pe munte nici nu se încumetă să coboare în centrul comunei. Vai şi amar de viaţa lor! Pe când se va îndura cineva de aceşti oameni?

[nggallery id=2503]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea