Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Cimitirul Eroilor din Alba Iulia are o nouă înfățișare: Au fost înlocuite crucile, reamenajate aleile și au fost toaletați copacii și vegetația

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cimitirul Eroilor din Alba Iulia are o nouă înfățișare: Au fost înlocuite crucile, reamenajate aleile și au fost toaletați copacii și vegetația

În urma lucrărilor de modernizare, se poate spune că acum Cimitirul Eroilor din Alba Iulia are o înfățișare onorabilă, chiar dacă vor fi contestatari ai faptului că au fost schimbate crucile originale. Majoritatea acestora aveau un grad avansat de degradare din cauza intemperiilor, iar nepăsarea le-ar fi făcut să… dispară definitiv!

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Au fost scoase și înlocuite cu cruci noi toate cele 337 de cruci vizate de proiect (173 de morminte pe partea stângă și 164 pe dreapta, deasupra Cimitirului Sovietic, cu 110 cruci), fiind predate autorităților pentru a fi păstrate în formatul original din 1946 doar 6 cruci.

Este vorba despre crucile de la mormintele slt. Paul Mihu Sadoveanu, fiul scriitorului Mihail Sadoveanu, poetului teleormănean Ion C. Pena, plt. Mihail Huza, din Alba Iulia, precum și câte o cruce de la mormântul unui soldat roman necunoscut, al unui soldat german și al unui prizonier maghiar.

Noile cruci de la căpătâiul mormintelor sunt din beton armat, albe și fiecare are o plăcuță de identificare a soldaților români care s-au jertfit pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a țării. Sunt însă și eroi necunoscuți.

La intrare, pe partea stângă, a fost amplasat un monument funerar cu o placă memorială neagră pe care sunt scrise numele eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial consemnați ca fiind înhumați în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, dar care nu au numele inscripționate pe însemnele de căpătâi.

Cu această ocazie, au fost evidențiate separat cele 3 parcele și au fost numerotate toate rândurile, la începutul fiecărei parcele amplasate la marginea aleii principale fiind montată câte o tablă de mari dimensiuni cu numele eroilor de război înhumați, rândul pe care se află mormântul și numărul locului de veci. Totodată, au fost reamenajate aleile, au fost toaletați copacii și vegetația, iar crucile au fost împodobite cu panglică tricoloră.

Practic, o imagine demnă de un cimitir al eroilor, cum merită să aibă Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea