Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Bustul unui erou al Marii Uniri, întemnițat la Sighet de regimul comunist, instalat în Parcul Unirii din Alba Iulia: Cine a fost cardinalul Iuliu Hossu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bustul unui erou al Marii Uniri, întemnițat la Sighet de regimul comunist, instalat în Parcul Unirii din Alba Iulia: Cine a fost cardinalul Iuliu Hossu

Bustul episcopului Iuliu Hossu, unul dintre cei mai importanți participanți la evenimentele din 1 decembrie 1918, a fost instalat astăzi, 9 septembrie, în Parcul Unirii din municipiul Alba Iulia.

Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, făcut cardinal în secret și beatificat în 2019, senator de drept în Parlamentul de la București și membru de onoare al Academiei Române, Iuliu Hossu este una din figurile luminoase ale istoriei României, poate în primul rând pentru că e unul din cei care au citit pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia Proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

În 1948, comuniștii au scos în afara legii Biserica greco-catolică unită cu Roma, confiscându-i bunurile și dându-le Bisericii ortodoxe române, și forțându-i pe credincioșii greco-catolici să treacă la religia ortodoxă.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma refuzului de a trece le ortodoxie, episcopul Hossu a fost transferat mai întâi la Mănăstirea Căldăruşani, iar în 1950 la penitenciarul din Sighet. În anul 1956 a ajuns din nou la Căldărușani unde a stat în domiciliul obligatoriu până la încetarea sa din viață în mai 1970.

În 1973, Papa Paul al VI-lea a anunțat că episcopul Iuliu Hossu fusese făcut cardinal in pectore în 1969, și a explicat că titulatura a rămas secretă pentru că i-ar fi creat lui Iuliu Hossu necazuri în timpul vieții din partea regimului comunist.Cardinalul Iuliu Hossu a fost beatificat de Papa Francisc în anul 2019.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Varză, brânză și un porc: Ce mită inedită s-a primit la un Inspectorat Școlar

Culda Ionică

Publicat

în

Varză, brânză și un porc: Ce mită inedită s-a primit la un Inspectorat Școlar

Procurorii din cadrul  Direcției Naționale Anticorupție  au precizat că în urma verificărilor pe care le-au avut la doi inspectorii școlari din județul Constanța, au descoperit că aceștia au primt diferite produse alimentare pentru un post de învătător.

Totul a început în momentul în care un inspector a fost prins în flagrant delict în timp ce primea mii de euro pentru a aproba transferul unui elev de la un liceu din Constanța la un colegiu național de renume. Procurorii au aprofundat ancheta și au descoperit că inspectorul acționa împreună cu un alt inspector școlar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Telefoane ascultate și mită sub supraveghere

Mita a mers către doi inspectori ai ISJ Constanța: Cristina Cabrancea și Lucian Faliboga.

Procurorii DNA au obținut mandat de ascultare a telefoanelor celor doi inspectori școlari. În total, anchetatorii spun că inspectorul a primit șpagă constând în: aproximativ 100 kg de varză albă, 11 kg de brânză, un pește de aproximativ 11 kg, un porc de aproximativ 150 kg și trei baloți de paie, șpagă care trebuia să rezolve și transferul unor cadre didactice din mediul rural în mediul urban.

”Din declarațiile martorului-denunțător a rezultat faptul că a discutat pentru rezolvarea problemei avute de acesta, respectiv nota scăzută obținută de soția acestuia la examenul de obținere a unui post de învățător, atât cu inspectorul şcolar pentru învăţământ primar, în cadrul I.S.J. Constanța, Cristina Cabrancea, cât și cu inspectorul şcolar pentru managementul resurselor umane, în cadrul I.S.J. Constanța, Lucian-Dorel Faliboga”, spun procurorii.

Declarația martorului-denunțător

”În seara zilei de 06.09.2021, în momentul după care s-au afișat rezultatele concursului, în jurul orelor 21, i-am trimis mesaj, pe WhatsApp, de pe telefonul soției, domnului inspector că soția a luat 4, sub nota de trecere. După aproximativ 5 minute, acesta m-a sunat pe WhatsApp, tot pe telefonul soției și mi-a spus să fac contestație a doua zi și m-a întrebat dacă am vorbit sau nu cu doamna inspector Cabrancea, iar eu i-am răspuns că am vorbit și că i-am dat tot ce a trebuit, bani, brânză și pește dar nu mi-a rezolvat problema. I-am spus că n-ar trebui să vorbim acestea la telefon dar el mi-a replicat că suntem pe WhatsApp și nu ne știe nimeni. După convorbirea aceasta, la ora 21:48, pe telefonul meu am primit un mesaj de la doamna Cabrancea cu următorul conținut: Maine contestație. Neapărat! Am avut monitorizare azi… Nu am mai avut discuții în data de 06.09.2021, iar a doua zi am fost împreună cu soția la locul concursului, am făcut contestație. După aproximativ 2-3 ore, înainte de afișarea rezultatelor finale (după contestații) am primit un mesaj de la doamna inspector Cabrabcea, la ora 16:53, pe telefonul meu, cu conținutul: S-a rezolvat. Ca și răspuns la acest mesaj eu i-am mulțumit, tot printr-un mesaj cu textul mulțumesc frumos, însă acel mesaj nu îl mai am în telefon. Precizez că eu am discutat cu domnul Faliboga iar răspunsul practic la ce am discutat cu acesta, l-am primit de la doamna Cabrancea” a afirmat acesta.

Ambii inspectori școlari au încercat să încheie acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA Constanța.

Sursă: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Când merită să alegi un rucsac de oraș la modă în loc de o geantă de mână pentru femei? (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Este rucsacul atât de avantajos pe cât se spune? Merită să alegi acest accesoriu pentru completarea ținutelor tale urbane sau rămâi mai degrabă la modelele clasice de genți de mână pentru femei? Dacă vei consulta ultimele informații referitoare la modă, vei vedea că rucsacul ocupă un loc de cinste în ținutele purtătoarelor cărora le place să fie la modă, acesta înlocuind cu succes clasica geantă de mână. Însă în ce situații poți alege rucsacul și de ce aspecte este indicat să ții cont? Informații despre acestea vei regăsi în acest articol, alături de avantajele pe care le poți descoperi atunci când faci o astfel de alegere.
De ce este rucsacul atât de apreciat astăzi?

Unul dintre principalele aspecte care fac din rucsac un accesoriu atât de apreciat astăzi este dat de aspectul practic pe care acesta îl are. Rucsacul poate fi considerat clasicul clasicilor atunci când vine vorba de moda genților, pentru că acesta poate fi folosit cu succes mai ales în cazul unei ieșiri în oraș, atunci când o geantă de mână ar putea părea totuși prea formală, iar o geantă tip poștaș ar putea fi prea mare pentru o sesiune rapidă de shopping.

Aprecierea de care se bucură rucsacul astăzi este dată și de faptul că acest accesoriu practic oferă o libertate de mișcare absolută purtătoarei sale. Rucsacul îți permite să ai mâinile complet libere, astfel că te miști mai ușor printre rafutir, iar la shopping vei reuși să te miști mai bine printre atâtea articole vestimentare pe care dorești să le atingi.

Și să nu uităm de versatilitatea pe care o prezintă acest accesoriu – rucsacul este un tip de geantă extrem de versatil, putând fi purtat în atât de multe moduri și combinat cu atâtea articole vestimentare, încât alegerile pe care le poți face sunt de-a dreptul nenumărate.

Elit - Gustul Desăvârșit
De ce aspecte să ții cont când alegi un rucsac de oraș?

Într-adevăr, rucsacul pe care îl alegi trebuie să aibă un design la modă – de preferat să fie mic, eventual prevăzut cu detalii care să îi ofere o notă rafinată. Însă nu uita că este extrem de important ca rucsacul ales să aibă și calitatea necesară pentru a fi rezistent și să fie realizat din materiale de calitate, astfel încât aspectul său să fie unul dintre cele mai rafinate.

O alegere inedită din acest punct de vedere este dată de un mic rucsac ngru din piele pe care îl poți alege de pe https://www.epantofi.ro/posete.html. Acesta poate fi alegerea perfectă, penrtu că îți garantează atât designul la modă, cât și calitatea desăvârșită a materialelor din care este realizat. Branduri de renume se întrec astăzi să realizeze modele de rucsacuri la modă pe care le poți alege pentru completarea ținutelor stilate de oraș.

Merită să alegi un rucsac?

Cu siguranță, da. Nu numai că alegerea unui rucsac merită, dar este chiar recomandată atunci când vrei să beneficiezi de mai multă libertate de mișcare, de mai mult spațiu în geanta ta sau de un accesoriu la modă cu care să îți completezi într-o manieră inovativă ținutele de oraș. Dacă vrei ca alegerea ta să fie cu adevărat potrivită, poți consulta informațiile legate de alegerea unui rucsac și poți afla cu ușurință Care este rucsacul perfect pentru vară?. Odată ce ai ales rucsacul potrivit, adaptat nevoilor sau preferințelor pe care le ai, te poți bucura de versatilitatea sa, de aspectul practic pe care îl are, dar și de modul lejer în care îl poți purta zi de zi, în oraș sau la birou, la shopping sau la școală.

sursa foto: epantofi.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

O fabrică mare din România se va ÎNCHIDE: Oficialii au anunțat că va fi demolată

Culda Ionică

Publicat

în

O fabrică mare din România se va ÎNCHIDE: Oficialii au anunțat că va fi demolată

Fabrica de Zahăr din Luduș, județul Mureș, se va închide începând cu data de 28.09.2022 deoarece nu mai are resursele necesare pentru a mai continua producția.

Sindicatul Liber Zahărul Luduş SA a fost anunţat, miercuri, de patronatul Fabricii de Zahăr din Luduş, Tereos România SA, că se continuă planul de lichidare şi demolare a obiectivului, după ce statul român s-ar fi retras din negocieri şi nu s-a găsit cumpărător.

Elit - Gustul Desăvârșit

,,Vă transmitem această adresă ca un ultim strigăt de disperare şi totodată ca o rugăminte de încercare a salvării uneia din cele două fabrici de zahăr funcţionale din România, Fabrica de Zahăr de la Luduş, judeţul Mureş. Ne-aţi dat multă speranţă şi bucurie în primavară, în momentul când am fost anunţaţi că Statul, împreună cu fermierii din zonă, o să preia Fabrica de Zahăr. Ne gândeam că după 32 de ani de distrus, reuşim şi noi, românii, să salvăm ceva, însă astăzi, 28.09.2022, am fost anunţaţi că Tereos România SA îşi continuă planul de lichidare şi demolare a Fabricii de Zahăr de la Luduş, că Statul s-a retras şi în concluzie nu s-a găsit cumpărător”, a arătat Sindicatul Liber Zahărul Luduş, informează Agerpres.

Sindicaliştii afirmă că, în plină criză alimentară şi cu un război la graniţă, România ar autoriza distrugerea unei fabrici funcţionale, precum şi producătorii de sfeclă de zahăr.

,,Părerea noastră: suntem într-un război continuu de 32 de ani, război tăcut, pe care România îl pierde încet, cu bună ştiinţă, în favoarea speculanţilor şi aşa-zişilor investitori străini. Nu mai avem mori pentru a produce făina, nu mai avem fabrici de ulei, nu mai avem rafinării, nu mai avem industrie. În locul industriei române s-au făcut mall-uri şi cartiere, în care să stăm şi unde să ducem banii câştigaţi tot de la investitorii străini, bani care pleacă din ţară, nu rămân în România.

În plină criză alimentară şi cu un război la graniţa de nord a ţării, autorizăm distrugerea unei fabrici perfect funcţională, cu angajaţi specializaţi pe industria zahărului şi producători de sfeclă performanţi. Vă rugăm, încă o dată, să găsiţi o soluţie pentru salvarea Fabricii de Zahăr de la Luduş”, se menţionează într-un comunicat semnat de preşedintele Sindicatului Liber Zahărul Luduş SA, Ioan Trif.

În şedinţa Guvernului din 4 mai 2022, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale fusese mandatat în demararea negocierilor pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş – SC Tereos RO SA.

Mandatarea a avut loc în contextul deciziei anunţate de Grupul Tereos, care deţine una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată de la Luduş, ce funcţionează de peste 60 de ani.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţa, la sfârşitul lunii mai, că a avut întâlniri cu managementul companiei Tereos România, pentru a prezenta echipa de negociere constituită şi pentru a stabili un calendar privind preluarea fabricii de zahăr de la Luduş.

,,Vă transmit angajamentul ferm al statului român de a duce la bun sfârşit acest proces. Este nevoie să inventariem bunurile, activele, să demarăm auditurile necesare precum şi elaborarea documentelor aferente, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Cumpărăm fabrica pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii. Ne dorim să reluăm cât mai repede ciclul de producţie şi activitatea în fabrică, mai ales în contextul internaţional al pieţei zahărului”, declara ministrul Agriculturii de la acel moment, Adrian Chesnoiu.

La rândul său, Francois Queva, CEO Tereos România, a infirmat toate zvonurile vehiculate în spaţiul public legate de închiderea fabricii, menţionând că angajamentul luat în faţa ministrului, încă din luna aprilie, privind disponibilitatea vânzării acestei unităţi de producţie către statul român a rămas neschimbat.

De asemenea, reprezentantul companiei franceze a subliniat că nicio componentă a fabricii nu a fost dezmembrată, dezafectată sau vândută, se arăta în comunicatul MADR din luna mai.

Potrivit informării MADR de la acel moment, ambele părţi agreaseră un calendar al preluării investiţiei, ţinând cont şi de necesitatea salvării locurilor de muncă pentru personalul angajat în fabrica de zahăr de la Luduş.

Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

Sursă: adevărul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea