FOTO: Balul maltez de caritate de la Aiud, o tradiție de 21 de ani. Peste 350 de persoane au făcut donații pentru cei nevoiași la ediția din 2018

Cel mai mare și mai important bal de caritate din Aiud s-a desfășurat în noaptea de sâmbătă spre duminică.  Participanții nu s-au sfiit să doneze sume importante pentru ajutorarea celor nevoiași. Cu această ocazie au fost sărbătorite și două dintre participantele cu rol important în actul de caritate.

Având ca motto „Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi…” sâmbătă, 3 februarie 2018, a avut loc unul dintre cele mai mari baluri caritative din Aiud.

Găzduit de Salonul Giorgia, desfășurat sub semnul „Crucii de Mlta” și având o vechime de 21 de ani, balul de caritate organizat de către Serviciul Maltez din România (SAMR), filiala Aiud a reușit să strângă sub „umbrela carității” peste 350 de persoane mai „avute” sau mai puțin „avute” care au făcut ce au făcut și au dat din ceea ce au avut câte puțin pentru cei mai puțini favorizați de soartă.

Organizată sub auspiciile domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba,  doamnei Oana Badea primarul municipiului Aiud și a excelenţei sale Semjeni Zsolt chevalier de Grâce Magistrale en Obediencz, cea de a XVII- ediție a balului maltezilor din Aiud a fost cu siguranță și cea mai reușită de până acum.

De asemenea, au onorat cu prezența la acest eveniment caritabil reprezentatul ordinului Cavalerilor de Malta din Ungaria, domnul Czigler Agoston.

În frunte cu inimoasa doamnă Fari Palko Ilona, preşedintele filialei aiudene a SAMR, “patroană a balului”, membrii ţareviciului maltez din Aiud au reușit să impună și să insufle spiritul caritativ „celor care au”, pentru „cei care n-au” strigând o sumă „bunișoară” pentru ajutorarea celor aflați în situații de „jenă financiară”, adică aproape 1000 de suflete aiudene de care maltezii aiudeni au grijă în fiecare an.

Cuvântul de deschidere l-a avut doamna Fari Palco Ilona, conducătorul sucursalei SAMR din Aiud care le-a mulțumit celor prezenți pentru amabilitatea de a participa la acest eveniment caritabil și a făcut o scurtă prezentare a programelor și proiectelor pe care le-a desfășurat și le desfășoară în continuare sucursala te care o conduce de peste 26 de ani.

Referindu-se la SAMR Aiud și la activitățile pe care le desfășoară, primarul municipiului Aiud, doamna Oana Badea ne-a declarat : ”Sucursala SAMR Aiud este o sucursală care demonstrează vitalitate și dinamism vibrator, ce reușește să impună cu naturalețe debordantă preocuparea responsabilă pentru cei mai nevoiași membrii ai comunității aiudene, lucru ce nu este ușor deloc. Prezența atâtor oameni la acest bal de caritate, dar și a celorlalte baluri, cele organizate de Asociațiunea ASTRA și asociația „Maria Agapia” este recunoașterea și aprecierea serviciilor acestor trei asociații caritabile, la care trebuie să mai adaug și asociaţia „Un pas înainte Alexandra” demonstrează că aiudenii  au spirit de solidaritate și înţelegere a problemelor cu care se confruntă unii dintre locuitorii municipiului și ajută atât și așa cum pot ca tradiția caritativă, act deosebit de important în aceste zile dificile pentru mulți membrii ai comunității noastre care trăiesc în condiții precare și care au nevoie de sprijin să meargă mai departe”

Deschiderea balului a revenit, ca de obicei elevilor din anul terminal ai Colegiului Național „Bethlen Gabro” membri juniori ai SAMAR Aiud, care au demonstrat talent și virtuozitate în dansurile de societate învățate de la dascălul și pastorul lor Lorincz Zoltan, unul dintre cetățenii de onoare ai municipiului.

La acţiunea caritabilă a fost prezentă cam toată „lumea bună” din Aiud, politicieni, fostul primar al municipiului domnul Mihai Horațiu Josan, fostul prefect de Alba domnul Cosmin Covaciu, oameni de afaceri, intelectuali și cei care au dovedit în decursul anilor că au un suflet caritabil, dar şi invitaţi din „zări străine”, reprezentanți ai filialelor SAMR din Sfântu Gheorghe, Brașov, Timișoara și Cluj Napoca.

Ca de obicei, amfitrion prezentator crainic a fost binecunoscutul reporter de la Radio România studioul Cluj Napoca, aiudeanul Cezar Firu, care a moderat tombola și licitația, cele două acțiuni menite să strângă o sumă de bani suficient de mare pentru ca maltezii aiudeni să-i poată ajura pe cei aflați în situații dificile.

Prin strădania serviciilor malteze din România la tombola caritativă toată lume a câștigat, iar la licitație au fost scoase „la strigare” aranjamente florale, torturi, coșuri doldora cu brânzeturi, produse din carne, vinuri, dar și lucrări de artă plastică donate de diverși sponsori, absolut toate fiind vândute „cât ai zice pește” de binecunoscutul om de radio Cezar Firu, reușindu-se în acest fel strângerea unei sume importante de bani care va asigura un an pâine pentru 50  de persoane asistate de maltezii aiudeni, dar și pentru derularea celorlalte programe ale maltezilor aiudeni.

De întreținerea antrenului și atmosferei s-a ocupat, cu succes și multă seriozitate  Makai Kalman, Pall Zakarias și solista Paldeac Katinka, membrii trupei „Back in Time” de la Sfântu Gheorghe.

O prestație excelentă au avut-o și alți doi tineri artiști de marcă ai teatrului de operă din București: Amelia Antoniu și Cătălin Petrescu, care au cântat și încântat publicul cu arii celebre din opere semnate de corifeii muzicii clasice mondiale. Trebuie adăugat faptul că de ziua ei (3 februarie) Amelia Antoniu a lăsat Bucureștiul pentru a participa la acest eveniment unde prin grija doamnei Adriana Duna, patroana „Salon Giorgia” atât ea cât cealaltă sărbătorită a zilei, doamna Zenaida, soția președintelui CJ Alb, Ion Dumitrel, au primit câte un tort și un buchet de flori în timpul în care cei pete 350 de participanți le-au cânta „La Mușți Ani!”.

Cu prilejul celei de a XXI-a ediţii a balului de caritate maltez organizatorii au înmânat domnului Szekely Attila, placheta și premiul „Meritul Filantrop”, în semn de recunoștințe pentru implicarea fără niciun fel de opreliște în acțiunile caritative organizate de SAMR la nivelul municipiului, în mod special pentru faptul că brutăria domniei sale a asigurat de ani buni „pâinea cea de toate zilele” pentru 50 de asistați a asociației.

La finalul acţiunii caritabile ce a avut loc sâmbătă au fost strânse câteva zeci de mii de lei din partea darnicilor participanţi, sumă ce va asigura continuitatea programelor susținute de maltezii aiudeni.

Dorel Lazăr

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...