Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO Atracții turistice în Alba: Huda lui Papară, una dintre cele mai impresionante peșteri din România. Se spune că a fost refugiul lui Zamolxes, zeul dacilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

pestera-huda-lui-papara08Una dintre minunățiile naturii care a pus județul Alba pe harta atracțiilor turistice din România este peștera Huda lui Papară, considerată printre cele mai impresionante monumente ale naturii din țară.

Aflată în Munții Trascăului, într-un cadru de o frumusețe răpitoare, peștera deține toate superlativele pentru grupa montană din care face parte și nu numai. Concret, aceasta este catalogată ca fiind cea mai lungă, cea mai dificilă, cea mai denivelată, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran şi cu cea mai mare cascadă. Şi, nu în ultimul rând cu cele mai mari colonii de lilieci din Europa.

Motivul pentru care ar trebui să alegi să o vizitezi este în primul rând drumul până la gura peşterii, pestera-huda-lui-papara02ilustrat standard ca o idee de aventură. Cele 20 de minute de mers pe jos sunt rupte parcă din basme, colţ pitoresc cu natură, cu punte de lemn şi căpiţe de fân. În al doilea rând, este uluitor portalul peşterii înalt de 40 de metri, care adăposteşte la bază un lac îngust de 6 m, adânc de 2 şi lung de 50 de m. Printre sălile şi galeriile din peşteră se remarcă Sala Minunilor, care adăposteşte cea mai mare populaţie de lilieci de pe continent, Sala Virgină, ce deschide calea unui labirint fosil de 2 km al peşterii, dar şi Cascada Evantai, cu o cădere de 18 m.  În total, Huda lui Papară are 5.200 de metri lungime şi a  rămas una dintre puţinele peşteri din estul Europei cu acumulare de aer cald, maxim 20 de grade C.

Peștera s-a format în calcarele masive ale Jurasicului Superior și este parcursă de un râu lung de peste 2.022 de m format din unirea pârâurilor Valea Poienii, Valea Ponorului și Valea Seacă.

Se povesteşte că Huda lui Papară ar fi fost refugiul lui Zamolxes, zeul dacilor. Chiar şi numele peşterii, hudă – adăpost; „papară”, ce derivă din „papa” în latină lider religios atestă mitul. Numele peşterii ar însemna astfel, „peştera stăpânului”. În Huda lui Papară mai există o serie de locuri cunoscute sub numele de La Lanțuri, Sala Virgină, Sala Tăcerii, Sala Crucii, Sifonul, Groapa Leilor, Cascada Gemânată, Lumea Frământată etc.

pestera-huda-lui-paparaPeștera Huda lui Papară a fost amenajată pentru vizitare în 1986, dar sistemul a fost distrus în întregime de viituri. Având în vedere că mediul subteran al peșterii este un mediu dificil de parcurs, vizitarea ei poate fi făcută numai de speologi foarte experimentați. În caz de ploaie torențială sau topirea bruscă a zăpezii debitul râului subteran poate crește amenințător, punând viața celor aflați în interior în pericol. Un astfel de incident a avut loc recent, în luna august a acestui an (2016). Nouă adolescenți și doi speologi au fost salvați după ce au rămas blocați în peșteră din cauza unei viituri. În prezent, peștera este închisă cu o poartă de fier, iar accesul înăuntru se face cu autorizație de la Natura 2000 Trascău și Ministerul Mediului.

Huda lui Papară se află situată în satul Sub Piatra, din comuna Sălciua a judetului Alba, foarte aproape de pârâul Valea Morilor, un afluent important al Arieşului. Pentru a ajunge aici se poate urma DN 75 pe direcţia Câmpeni – Turda, până în comuna Sălciua. De aici se va urma un drum pietruit şi parţial asfaltat până în dreptul cătunului Sub Piatra, de unde mai sunt 200 de m până la peşteră pe o potecă marcată. Există, de asemenea, și câteva trasee montane care ajung la peșteră, cel mai important fiind traseul Cabana Râmeț – Cheile Râmețului – Cheia – Peștera Huda lui Papară, marcat cu cruce albastră, care este recomandat doar turiștilor experimentați.

sursa: ”Județul Alba. Ghid turistic” – Consiliul Județean Alba, Alba Iulia

[nggallery id=2828]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea