Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Astăzi la TVR 3, tradiţii şi obiceiuri de nuntă din Săliştea – Alba şi Dobrosloveni-Olt

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Traditii si obiceiuri de nunta Dobrosloveni05Postul de televiziune TVR 3 -(Craiova) va prezenta astăzi, de la ora 18.00, în cadrul emisiunii „Cap de afiş”, un program de Obiceiuri şi tradiţii de nuntă din Transilvania şi Oltenia, în cadrul căruia „vedetele” sunt o pereche de tineri din comunele Săliştea -judeţul Alba şi Dobrosloveni -judeţul Olt.
 
Filmarea evenimentului s-a făcut de către TVR Craiova, în urmă cu puţine zile la o fostă cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu situată în localitatea olteană Dobrosloveni, în apropiere de Stoeneşti, şi în care personajele principale ale filmului, mireasa şi mirele sunt din localităţile Săliştea respectiv Traditii si obiceiuri de nunta Dobrosloveni02Dobrosloveni.  Demersul face parte dintr-un proiect comun iniţiat de profesorul Lucian Stroe de la Şcoala Populară de Artă din Slatina, preşedintele Ansamblului „Flori de Romanaţi”, în colaborare cu preşedintele Asociaţiei Culturale „Plăişorul” din Săliştea, condusă de Petru Bran. De comun acord cei doi reprezentanţi au convenit să reediteze momente referitoare la obiceiuri şi tradiţii de nuntă din perioada anilor 1940-1945.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei „Plăişorul”, telespectatorii vor avea ocazia să Traditii si obiceiuri de nunta Dobrosloveni06vadă tradiţiile ardeleneşti de nuntă cu elemente specifice din localitatea Săliştea, precum: sosirea alaiului miresei, vornicul, deverii (chemătorii la nuntă), gătitul miresei, gătitul steagului, strigăturile, replicile vornicului ş.a.

Nu vor lipsi din scenariul filmului, tradiţiile şi obiceiul de nuntă din partea sudică a ţării, cu specificul zonei Slatina şi care, după cum ne-a relatat Lucian Stroe, vor putea fi urmărite cu interes prin imagini ca: bărbieritul mirelui, fratele de mână, pregătirea bradului, căldarea de aramă, servirea ţuicii din castroane de pământ, mireasa la udat, masa de nuntă, cântecul mirelui şi al miresei, etc.

Prezentăm mai jos, câteva fotografii care au imortalizat momente din timpul „nunţii” de la Dobrosloveni. (C. P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea