FOTO: ”Apicius” – un balsam care poate fi folosit pentru păr și barbă, dar și pentru a da savoare mâncărurilor, noua invenție a bucătarului albaiulian Cosmin Toma
La trei luni de când a lansat parfumul comestibil, bucătarul albaiulian Cosmin Toma apare cu o nouă invenție. De această dată a creat un balsam inedit, care poate fi folosit pentru păr și barbă, dar și pentru a da savoare mâncărurilor. Intitulat ”Apicius”, după celebrul bucătar al Imperiului Roman, balsamul a fost creat din ingrediente bio, 100% naturale.
”Voiam să fac ceva natural pentru barba și părul meu și am inventat acest balsam comestibil. Ingredientele folosite sunt untul de shea, ulei de cocos, ulei de susan, unt de cacao, esență de lime, sirop de agave și stevie și multe altele pe care nu le pot dezvălui deocamdată. Firul de păr și de barbă se hrănește cu acest balsam și devine, astfel, mai catifelat. Balsamul se poate folosi chiar și pe corp, dar și pentru a da savoare mâncărurilor ”, spune chef Cosmin Toma.
Acesta a menționat că balsamul este indicat pentru preparate dulci, precum fursecuri, biscuiți, tarte sau spume, iar pentru mâncărurile sărate se recomadă a fi folosit la mușchiul de vită, pește sau rață.
”Înainte de a face acest balsam, am cerut ajutorul unor specialiști în domeniu bio natural. Este ideal să-l mănânci chiar și uns pe o bucată de pâine caldă și cu puțină dulceață de trandafiri ”, a precizat bucătarul albaiulian.
Cosmin Ioan Toma are 40 de ani şi lucrează de 18 ani ca bucătar, fiind cunoscut în comunitatea locală, și nu numai, pentru inventivitatea şi modul în care reinterpretează reţete clasice.
În toamna anului 2016, bucătarul din Alba Iulia a lansat o carte de bucate de trei metri înălţime şi patru lăţime care conţine reţete inedite precum „trandafiri muraţi” şi „ciorbă de burtă sub formă de piramidă”. Între reţetele sale inedite se mai numără „Desert din vanilie servit în intestin de porc” sau „ghiveci cu flori” comestibil.
Toma este consultat la mai multe restaurante din Transilvania, a participat la mai multe competiţii şi expoziţii cu specific culinar, iar în timpul liber predă lecţii de gastronomie bucătarilor amatori.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
VIDEO | Minor de 16 ani REȚINUT pentru furt calificat în Bucerdea Grânoasă: Ar fi sustras 1.850 de euro și 800 de lei dintr-o locuință
Tânăr de 16 ani REȚINUT pentru furt calificat în Bucerdea Grânoasă: Ar fi sustras bani din locuința unui bărbat Un tânăr de 16 ani din Bucerdea Grânoasă a fost reținut de polițiști, fiind cercetat pentru furt calificat din locuința unui bărbat. Potrivit IPJ Alba, la data de 22 septembrie 2025, polițiștii Secției 5 de Poliție […]
22 septembrie – 3 octombrie 2025 | Lucrări de modernizare pe strada Emil Racoviță din Alba Iulia: Restricții de trafic anunțate de Primărie
Trafic restricționat pe strada Emil Racoviță. Primăria anunță lucrările de asfaltare Primăria municipiului Alba Iulia a transmis un anunț important pentru locuitorii din cartierul Emil Racoviță, legat de lucrările care pregătesc asfaltarea străzii principale din zonă. Potrivit anunțului, începând de luni, 22 septembrie, de la ora 14.00, circulația vehiculelor pe strada Emil Racoviță va fi […]
24 septembrie 2025 | „Provocări organizaționale în contextul actual”: Conferință susținută de sociologul Alin Tomuș la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
„Provocări organizaționale în contextul actual”: Conferință susținută de sociologul Alin Tomuș la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba La Alba Iulia continuă seria conferințelor organizate de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Un astfel de eveniment este programat miercuri, 24 septembrie 2025. Evenimentul îl are drept invitat pe sociologul Alin Tomuș. Acesta va susține o conferință cu […]