FOTO | Alba Iulia va avea un nou centru cultural, în Cetatea Alba Carolina: Cum va arăta viitoarea construcție
FOTO | Alba Iulia va avea un nou centru cultural, în Cetatea Alba Carolina: Cum va arăta viitoarea construcție
Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat în consultare publică proiectul unui nou centru cultural, situat în Cetatea Alba Carolina.
Situația existentă
Terenul reglementat prin PUD are o formă neregulată și suprafața de 17395 mp (17337mp pentru terenul cu CF 95812 + 58mp pentru terenul cu CF 119171). Deschiderea la stradă este de aproximativ 76m, iar adancimea terenului este de circa 110 m.
Față de nivelul străzii carosabile existente terenul este situat mai sus, existând o panta neuniforma dinspre Est (unde este zona mai joasa) spre Vest (unde este zona mai înaltă).
Terenul reglementat prin prezenta documentație este ocupat de 5 construcții. Pentru 4 din acestea se propune demolarea, respectiv C1, C4, C6, C7, iar clădirea C2 înscrisă în LMI AB-II-m-B-00118 se propune spre restaurare si refuncționalizare.
Situația propusă
Pentru clădirile existente pe parcelă care nu fac parte din lista Monumentelor Istorice se solicită desființarea.
Se folosește declivitatea pentru a îngropa mare parte din volum prin realizarea a două subsoluri iar ce rămane la suprafață este folosit ca spațiu public, prin utilizarea integrală a acoperisului noii construcții. O parte din acoperisul noii constructii este format din gradenele propuse în partea sudică, restul fiind acoperit cu soluții de tip acoperișuri verzi, plantate cu ierburi de diferite specii și arbuști ce vor face obiectul unui studiu de peisagism. Zona aflată între clădirea propusă si clădirea propusă spre restaurare și refuncționalizare se va amenaja ca piață pietonală, ocazional carosabilă.
Spațiile importante de la subsol vor primi lumină naturală prin curți de lumină.
Se va realiza un acces pietonal la cota superioară a zidului cetății printr-o scară amplasată in coltul de S-V al proprietății, la intersecția dintre zidul cetății și zidul care ține taluzul dinspre strada Unirii.
Se va mări zona publică pietonală ce a fost diminuată prin refacerea șanturilor de vest ale Cetătii, prin îndepartarea unei părti din taluzul bastionului și aducerea terenului sistematizat din fața Centrului Cultural la nivelul pieței din fata Catedralei Încoronarii.
Numarul necesar de locuri de parcare
Având în vedere existența în imediata proximitate a terenului a spatiilor mari de parcaj se propune realizarea unui numar restrâns de spatii de parcaj pe terenul studiat pentru evitarea aglomerării cetății cu autovehicule și realizarea unor spații publice cu caracter pietonal ocazional carosabil.
Accesul auto pe parcelă
Accesul auto se va face din strada Unirii. Se reglementeaza un acces auto permanent si un alt acces auto ocazional.
Spaţii plantate
Se propune:
– spaţiile neconstruite şi neocupate de accese şi trotuare vor fi înierbate şi plantate
– pentru îmbunătăţirea microclimatului şi pentru protecţia construcţiilor se va evita impermeabilizarea terenului peste minimul necesar pentru accese, circulaţii pietonale, terase;
– pentru noua clădire se ropune realizarea unui acoperis verde
Prin PUD se propune amenajarea unei suprafețe plantate de 38% din suprafața terenului (circa 6527 mp) pe teren natural si 17% din suprafața terenului (circa 3100 mp) pe acoperisul clădirii propuse. Aceste suprafețe pot suferi modificări minore prin amenajarea peisagistica din fazele următoare însă ponderea spațiilor verzi pe teren natural nu va scadea sub 20% din suprafața terenului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO VIDEO | Bontea Adelina și Cornea Alexandru, Miss și Mister, la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia 2024
FOTO VIDEO | Bontea Adelina și Cornea Alexandru, Miss și Mister, la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia 2024 Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia, eveniment mult așteptat de toată lumea, s-a desfășurat anul acesta în data de 13 decembrie la Casa de Cultură a Studenților din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului