Ştirea zilei
FOTO. Afacere 100% românească, la Alba Iulia: Piese vestimentare lucrate artizanal din lână și in, dar cu note contemporane
O afacere 100% românească cu haine lucrate artizanal din lână și in, dar și bijuterii din ceramică modelate și pictate manual de către persoane care îndrăgesc aceste materiale, a prins contur la Alba Iulia. O parte dintre piesele vestimentare păstrează formele tradiționale, iar altele împrumută elemente din designul contemporan.
Magazinul Lin, deocamdată doar online, creat de trei doamne, Andreea, Ana și Lucia, care apreciază produsele tradiționale, s-a deschis acum un an și a plecat de la un mix de idei: materiale naturale, simplitate, lucru manual și, pe cât se poate, metode tradiționale.
”Așa am ajuns să ne gândim în primul rând la piese din in și lână. Linia vestimentară și câteva accesorii care să o completeze au fost cele cu care am pornit. Pe parcurs am adăugat și alte câteva produse care, credem noi, întregesc povestea Lin. Avem acum, pe lângă rochiile și bluzele din in și alături de șalurile mari din lână, prosoape țesute manual, săpunuri ce conțin numai ingrediente naturale, bijuterii din ceramica modelate și pictate manual, perne din lână împăslită după metoda tradițională și vopsită cu plante”, a declarat, pentru ziarulunirea.ro, Andreea Trandafir.
Mai nou, magazinul online comercializează și produse din ceramică: seturi hand-made, platouri, farfurii, boluri sau căni, cu prețuri între 35 și 135 de lei. Alte produse sunt coliere din ceramică, prosoape țesute manual sau săpunuri naturale hidratante.
”Produsele sunt toate realizate manual de persoane care îndrăgesc în primul rând materialul cu care lucrează. Nu ai cum să nu iubești să ții în mâini lâna românească cu al ei fir un pic mai aspru și totuși să tricotezi cu drag din ea! Cu atât mai mult cu cât realizarea unei jachete din lână, de exemplu, poate să îți ia și 20 de ore. Despre un șal cat o pătură sa nu mai vorbim!”, a mai spus Andreea Trandafir.
Echipa Lin susține că magazinul a fost creat din pasiunea pentru meșteșug și din dragoste pentru materialele naturale. Hainele sunt create în mici ateliere de croitorie de către oameni pasionați de munca lor, toate produsele fiind lucrate manual din materiale naturale. Unele păstrează formele tradiționale, iar altele împrumută elemente din designul contemporan.
”Nu ne-am propus neapărat să convingem despre frumusețea inului sau despre cât de bine este să porți lână. Dar acum, după un an, simțim că din ce în mai multă lume apreciază faptul că folosim doar materiale naturale în realizarea produselor Lin”, a mai spus Andreea Trandafir.
Clienții magazinului, atât din mediul urban cât și din mediul rural, apreciază în primul rând materialele naturale și designul simplu. Pe viitor, Lin vizează lărgirea gamei de produse și prezența offline în orașele mari.
Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/linartizan/
Site-ul magazinului: http://lin.store.ro/
[nggallery id=3872]

Ştirea zilei
28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM
28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM
Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.
„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.
De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.
În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.
La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.
Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.
Ştirea zilei
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.
Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.
Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.
Ştirea zilei
FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan
FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan
Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.
„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.
Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.
Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.
Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.
Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba
-
Actualitateacum 19 minute
Titularizare 2022, în Alba: LISTA posturilor disponibile și CALENDARUL concursului
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte
-
Curier Județeanacum 18 ore
FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Cristian Orădan, directorul general Elit: „Păstrăm cu grijă standardele înalte de calitate, pentru a ne consolida poziția de top în industria alimentară”
-
Actualitateacum 22 de ore
Modernizarea Transalpinei de Apuseni: Contract de 15 milioane de euro, reziliat de CJ Alba
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Medicul Țuhașu, cu lacrimi în ochi la protestul de la Spitalul Aiud: „Suntem cu toții în fața patului unei mame bolnave și anume sistemul nostru de sănătate”
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Protest la Spitalul din Aiud. Medicul Hurani Majid alături de personal: „Trebuie să găsim o soluție, copiii aștia au lucrat aici un an, un an jumate și unii dintre ei au pierdut 5 ani din viață”
-
Actualitateacum 19 ore
200 de zile-amendă în valoare de 40.000 de lei pentru fostul deputat AUR de Alba, Daniel Gheorghe Rusu, după ce a divulgat date din o anchetă pe internet
-
Curier Județeanacum 17 ore
Persoanele angajate temporar, la Spitalul Blaj, pe perioada stărilor de urgență și de alertă, vor putea rămâne angajate definitiv. Anunțul primarului
-
Curier Județeanacum 12 ore
Dan Buda, directorul național de vânzări Elit: „Pentru Elit, grija pentru clienți nu este doar un mod de lucru uzual, ci este una dintre valorile de bază a companiei”