Rămâi conectat

Economie

FOTO/ ADR Centru: Începe reabilitarea termică a blocurilor din Regiunea Centru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Primul contract REGIO ce prevede reabilitarea termică a unor locuințe, semnat la Miercurea Ciuc

Foto1-1Marți, 11 februarie a.c., la sediul Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc a fost semnat un nou contract de finanțare din fonduri nerambursabile Regio, prin care se alocă 1,49 milioane lei pentru reabilitarea termică a 114 locuințe din Regiunea Centru. Contractul de finanțare a fost semnat de către reprezentantul beneficiarului, primarul municipiului Miercurea Ciuc, domnul Ráduly Róbert Kálmán și de către directorul general al ADR Centru, domnul Simion Crețu.

Acesta este primul contract semnat și finanțat la nivel regional, prin DMI 1.2 – Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe, domeniu lansat la nivel național în 1 noiembrie 2012.

Proiectul ”Reabilitare termică a clădirii de locuit – str. Kossuth Lajos nr. 28-30-32-34-36”, a fost depus spre finanțare de către Primăria Municipiului Miercurea Ciuc și are o valoare totală de 2,74 milioane lei, din care 1,49 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, iar diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea asigurată de către beneficiarii proiectului. Fondurile sunt solicitate pentru reabilitarea a 114 apartamente, pe o suprafață 7.736 mp, respectiv pentru înlocuirea a 1.575 mp de ferestre și uși. Pentru acest bloc construit în urmă cu trei decenii, prin implementarea proiectului, după 18 luni necesare pentru finalizarea lucrărilor, conform estimărilor beneficiarului, se va reduce consumul de energie anual cu 47,6%, consumul de energie pentru încălzire va scădea și se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Prin reabilitarea termică a acestui bloc de locuințe din municipiu, se va reduce consumul de energie al populației și implicit, se va realiza o economie la facturile de energie, mai ales pentru acele categorii sociale care au cea mai mare nevoie de sprijin. Prin contribuția pe care o vom asigura din partea primăriei și a asociaților de proprietari, respectiv de 1,2 milioane lei, dorim ca în urma reabilitării locuințelor să îmbunătățim condițiile de confort interior din locuințe, ca urmare a reducerii pierderilor de căldură prin lucrări de izolații ale pereților, ușilor și ferestrelor” a declarat domnul Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Prin această schemă de finanțare sunt vizate blocurile construite în perioada 1950 – 1990, ce au un regim minim de înălțime P+3. Avem, la nivel regional, un buget de 22,60 milioane euro fonduri nerambursabile pe care le-am pus la dispoziția autorităților publice locale spre finanțarea reabilitării termice a locuințelor. Aceste investiţii în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe, vor contribui la reducerea sărăciei energetice din Regiunea Centru, prin reducerea costurilor cu încălzirea, în special pentru familiile cu venituri reduse. Astfel se vor îmbunătăţi condițiile de trai ale categoriilor sociale defavorizate”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

La nivelul Regiunii Centru, un număr de zece proiecte au fost depuse din decembrie 2012 spre finanțare nerambursabilă pe acest domeniu. Cele zece proiecte depuse au o valoarea totală de 17,71 milioane euro, din care 9,54 milioane euro reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată de către beneficiari. În prezent, încă un proiect se află în etapă precontractuală urmând a semna contractul de finanțare în perioada următoare, iar alte opt proiecte sunt în etapă de evaluare.

[nggallery id=1128]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea