Fosta brutărie ,,Albapam” din Cugir, de la mărire la decădere: Una dintre cele mai cunoscute fabrici de pâine din județ și-a închis definitiv cuptoarele, după o activitate neîntreruptă de 63 de ani
Fosta brutărie ,,Albapam” din Cugir, de la mărire la decădere: Una dintre cele mai cunoscute fabrici de pâine din județ și-a închis definitiv cuptoarele, după o activitate neîntreruptă de 63 de ani.
Dacă orașul Cugir a fost și a rămas o marcă la nivel naţional prin armele sale, prin maşina de spălat „Albalux“ şi cea de cusut „Ileana“, fabricate la Uzina Mecanică, sunt încă mulți probabil, cei ce își aduc aminte că în orașul de la poalele Drăganei a existat și o fabrică de pâine ce a reprezentat, de asemenea, un brand care a promovat urbea timp de mai bine de 6 decenii.
Din păcate, aceasta a rămas doar o amintire şi subiect de povestit de către cei care au lucrat zeci de ani în acea unitate de prestigiu.
Una dintre cele mai cunoscute fabrici de pâine din Județul Alba – Albapam SA Punct de lucru Cugir și-a închis definitiv cuptoarele, după o activitate neîntreruptă de 63 de ani.
Potrivit surselor, brutăria a luat ființă în 1952 funcționând la început în halta ,,Ciocanul” cu un cuptor improvizat, pâinea deservind și navetiștii care lucrau la Uzina Mecanică, iar mai târziu s-a mutat în cartierul ,,Cânepi”, pe strada ,,Spicului” nr 16.
După cum ne-au relatat unii dintre salariații care au lucrat în această unitate se scoteau în jur de 3.200 de pâini în 24 de ore: pâine de 1,5 kg, la care se adăuga pâine ,,bătută”, colaci, covrigi, parastase ș.a.
Pâinea trebuia să asigure atât necesitățile de consum ale localnicilor, cât și ale navetiștilor sau a cetățenilor din localitățile vecine. Produsele de panificație marca Cugir începuseră să fie solicitate chiar și de unii dintre delegații din alte localități din țară, care veneau pentru diverse probleme la Uzina Mecanică.
,,Se lucra pe 3 schimburi, câte 12 persoane/schimb, se pregăteau 21 de cazane de aluat frământat în 24 de ore, cantitate preparată din 4,8 tone de făină”, își amintește N.B. fost salariat al acestei unități.
Așadar, pâinea de Cugir a devenit un brand, considerată a fi cea mai bună pâine din județ. ,,Odată gustate, îți dădeai seama ce diferenția produsele noastre de celelalte si de ce atât de multi clienți reveneau în cele 5 magazine de desfacere situate în zonele orașului Cugir.
Misiunea noastră era satisfacerea nevoilor clientilor de a achiziționa produse sigure din punct de vedere alimentar, fabricate prin metode traditionale si cu un excelent raport preț – calitate.
Respectând traditia, promovând „calitatea înainte de toate”, am dorit să răspundem prin produsele noastre la toate solicitările consumatorilor”, ne spunea unul dintre vechii angajați ai firmei.
Așadar, una dintre cele mai cunoscute brutării din Județul Alba și-a închis definitiv cuptoarele în anul 2015.
Conform unor foști angajați, firma s-ar fi închis datorită faptului că afacerea a devenit nerentabilă prin înființarea în oraș a unor firme private care vindeau la un preț mai mic și a achiziției de pâine de la alte brutării din zonele vecine.
În locul unde s-a produs pâine timp de decenii de ani, nu s-a ridicat niciun spațiu commercial.
După cum am aflat, salariații au fost concediați, iar de 8 ani, clădirea a rămas cu porțile încuiate și utilajele nemișcate, iar terenul a devenit obiectul unui litigiu ce se judecă și astăzi, între reprezentanți ai Albapam și un proprietar al terenului pe care s-a ridicat construcția.
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Nicolae Ionel Ciucă vine mâine la Cugir – 225 de ani de existență a fabricilor din orașul de la poalele Drăganei. Programul vizitei
Nicolae Ionel Ciucă vine mâine la Cugir – 225 de ani de existență a fabricilor din orașul de la poalele Drăganei. Programul vizitei Nicolae Ionel Ciucă, va fi prezent mâine, 21 septembrie 2024 în orașul Cugir cu prilejul sărbătoririi a 225 de ani de existență a fabricilor din oraș. De asemenea, fostul premier al României […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
18 septembrie – Ziua Mondială a Geologilor. Rezultatele cercetărilor geologiei românești, remarcate pe plan mondial
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
20 septembrie 1866: S-a născut marele poet transilvănean George Coșbuc
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi