Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Fosta brutărie ,,Albapam” din Cugir, de la mărire la decădere: Una dintre cele mai cunoscute fabrici de pâine din județ și-a închis definitiv cuptoarele, după o activitate neîntreruptă de 63 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fosta brutărie ,,Albapam” din Cugir, de la mărire la decădere: Una dintre cele mai cunoscute fabrici de pâine din județ și-a închis definitiv cuptoarele, după o activitate neîntreruptă de 63 de ani.

Dacă orașul Cugir a fost și a rămas o marcă la nivel naţional prin armele sale, prin maşina de spălat „Albalux“ şi cea de cusut „Ileana“, fabricate la Uzina Mecanică, sunt încă mulți probabil, cei ce își aduc aminte că în orașul de la poalele Drăganei a existat și o fabrică de pâine ce a reprezentat, de asemenea, un brand care a promovat urbea timp de mai bine de 6 decenii.

Din păcate, aceasta a rămas doar o amintire şi subiect de povestit de către cei care au lucrat zeci de ani în acea unitate de prestigiu.

Una dintre cele mai cunoscute fabrici de pâine din Județul Alba – Albapam SA Punct de lucru Cugir și-a închis definitiv cuptoarele, după o activitate neîntreruptă de 63 de ani.

Potrivit surselor, brutăria a luat ființă în 1952 funcționând la început în halta ,,Ciocanul” cu un cuptor improvizat, pâinea deservind și navetiștii care lucrau la Uzina Mecanică, iar mai târziu s-a mutat în cartierul ,,Cânepi”, pe strada ,,Spicului” nr 16.

După cum ne-au relatat unii dintre salariații care au lucrat în această unitate se scoteau în jur de 3.200 de pâini în 24 de ore: pâine de 1,5 kg, la care se adăuga pâine ,,bătută”, colaci, covrigi, parastase ș.a.

Pâinea trebuia să asigure atât necesitățile de consum ale localnicilor, cât și ale navetiștilor sau a cetățenilor din localitățile vecine. Produsele de panificație marca Cugir începuseră să fie solicitate chiar și de unii dintre delegații din alte localități din țară, care veneau pentru diverse probleme la Uzina Mecanică.

,,Se lucra pe 3 schimburi, câte 12 persoane/schimb, se pregăteau 21 de cazane de aluat frământat în 24 de ore, cantitate preparată din 4,8 tone de făină”, își amintește N.B. fost salariat al acestei unități.

Așadar, pâinea de Cugir a devenit un brand, considerată a fi cea mai bună pâine din județ. ,,Odată gustate, îți dădeai seama ce diferenția produsele noastre de celelalte si de ce atât de multi clienți reveneau în cele 5 magazine de desfacere situate în zonele orașului Cugir.

Misiunea noastră era satisfacerea nevoilor clientilor de a achiziționa produse sigure din punct de vedere alimentar, fabricate prin metode traditionale si cu un excelent raport preț – calitate.

Respectând traditia, promovând „calitatea înainte de toate”, am dorit să răspundem prin produsele noastre la toate solicitările consumatorilor”, ne spunea unul dintre vechii angajați ai firmei.

Așadar, una dintre cele mai cunoscute brutării din Județul Alba și-a închis definitiv cuptoarele în anul 2015.

Conform unor foști angajați, firma s-ar fi închis datorită faptului că afacerea a devenit nerentabilă prin înființarea în oraș a unor firme private care vindeau la un preț mai mic și a achiziției de pâine de la alte brutării din zonele vecine.

În locul unde s-a produs pâine timp de decenii de ani, nu s-a ridicat niciun spațiu commercial.

După cum am aflat, salariații au fost concediați, iar de 8 ani, clădirea a rămas cu porțile încuiate și utilajele nemișcate, iar terenul a devenit obiectul unui litigiu ce se judecă și astăzi, între reprezentanți ai Albapam și un proprietar al terenului pe care s-a ridicat construcția.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea