Focar de pestă porcină la Biia. O scroafă de 300 kg și 4 purcei, omorâți de veterinari pentru prevenirea răspândirii maladiei

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Nouă porci depistați cu pestă porcină africană la Biia • O scroafă de 300 kg și 4 purcei, omorâți de veterinari pentru prevenirea răspândirii maladiei • 20 de focare active de PPA în județul Alba

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a fost depistat în județul Alba, după ce Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prezența virusului PPA la probele prelevate la jumătatea acestei luni de la 4 porci din gospodăria unui sătean din Biia, comuna Șona.

Pentru prevenirea răspândirii bolii, o scroafă de aproximativ 300 de kilograme și cei 4 purcei ai săi, având o greutate totală de 125 kg, au fost neutralizați de autoritățile veterinare, care s-au deplasat la fața locului ca să efectueze ancheta epizootologică, ne-a confirmat Dragoș Suciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Ca urmare a confirmării bolii, DSVSA Alba a luat măsuri de stingere și prevenire a răspândirii îmbolnăvirilor, precum dezinfecția zonelor de contact, informarea populației, medicilor veterinari concesionari și a populației, neutralizarea cadavrelor, limitarea circulației animalelor etc.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Totodată, au fost stabilite zonele de restricție din jurul focarului, cu fondurile de vânătoare aferente. Zona de protecție delimitată pe o rază de 3 km în jurul focarului cuprinde localitățile Biia, Șona și Lunca Târnavei, iar zona de supraveghere, pe o rază de 3 – 10 km în jurul focarului, include localitățile Iclod, Sâncel, Petrisa, Blaj, Veza, Izvoarele, Glogoveț, Bălcaciu, Jidei, Căpâlna de Jos, Sânmiclăuș, Valea Sasului, Medveș, Sânbenedic și Alecuș. Fondurile de vânătoare ale AJVPS afectate sunt: FV nr. 19 Ocna Mureș, 21 Noșlac, 26 Bucerdea Grânoasă, 27 Veseuș, precum și FV nr.  28 Jidvei aparținând de AVPS Valea Târnavei.

Focarul  de pestă porcină africană de la Biia este al 20-lea activ în județul Alba, ultimul fiind confirmat la Pănade, comuna Sâncel. Majoritatea focarelor la porci domestici înregistrate în zona Târnavelor au izbucnit de la mistreți infectați, județul Alba figurând cu 9 porci sălbatici găsiți morți și 14 mistreți pozitivi împușcați. La nivel național, la data de 23 octombrie erau active 529 de focare PPA, din care 9 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații comerciale de tip A.

Deși este contagioasă pentru animale, pesta porcină africană nu se transmite la om. Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate, în caz contrar pagubele economice cauzate de PPA vor fi foarte mari. Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor veterinare.