Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Florin Cîțu : băncile vor avea acces la baza de date a Evidenței Populației din structura Ministerului de Interne

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Florin Cîțu : băncile vor avea acces la baza de date a Evidenței Populației din structura Ministerului de Interne

În urma discuţiilor purtate cu bancherii, premierul Florin Cîţu, a anunțat că băncile vor avea acces la baza de date a Evidenţei Populaţiei, care face parte în prezent din structurile Ministerului de Interne.

Premierul Florin Cîţu s-a întâlnit miercuri cu cei 8 bancheri reprezentând Asociaţia Română a Băncilor şi Consiliul Patronatelor Bancare, printre subiectele discutate în scurta întâlnire numărându-se şi actualizarea bazei de date a băncilor.

Bancherii vor să aibă acces la baza de date a Evidenţei Populaţiei, unde se poate vedea cine şi unde s-a mutat, pentru a face din oficiu actualizările de date.

„E o mare presiune pe noi cu această actualizare necesară. Dacă te chem la bancă şi nu vii, băncile ameninţă că închid contul, lucru extrem de enervant pentru client, pe bună dreptate. Avem şi noi rude sau cunoştinţe care ne spun cum s-au trezit dintr-o dată cu asemenea ameninţări şi ştim cât de neplăcut e şi mai ales, cât de tare ne şifonează imaginea. Soluţia ar fi să avem acces la baza de date a MAI, acces pe care până în 2016 l-am avut”, a declarat pentru HotNews.ro unul dintre participanţii la întâlnirea cu premierul.

„Se va rezolva problema aceasta anul acesta. Am înţeles nevoia pentru că pe de o parte este Oficiul Naţional de Spălare a banilor care cere informaţii de la sistemul bancar şi le impune aceste reguli, pe de altă parte (n.a bancherii) nu au cum să ia aceste informaţii şi sunt prinşi la mijloc.”, a declarat miercuri premierul Florin Cîţu.

De ce au nevoie bancherii să actualizeze datele clienţilor

Toţi clienţii băncilor ştiu că trebuie să anunţe banca în momentul în care îşi schimbă domiciliul, existând însă şi situaţii în care aceştia preferă să spună unde s-a mutat, au declarat pentru „Adevărul” surse din sistemul bancar.

„Vorbim în mod special de rău-platnici, cei care iau credite şi, din diferite motive, nu vor să se afle unde locuiesc, pentru a nu fi executaţi silit. Procedura pe care o pot folosi băncile pentru recuperarea sumelor este destul de greoaie, în lipsa datelor personale actualizate. Trebuie să se adreseze unui executor care să afle, în baza unui ordin judecătoresc, unde locuieşte împrumutatul şi unde lucrează, dacă lucrează, pentru a putea trece la executarea silită.”

Pentru a afla astfel de informaţii au nevoie bancherii la baza de date din Evidenţa Populaţiei, aşa cum au cerut acces şi la baza de date a Fiscului”, a declarat pentru „Adevărul” sursa citată.

Bancherii au deja acces la baza de date a Fiscului

Registrul electronic prin care ANAF colectează date despre conturile companiilor şi persoanelor fizice a devenit operaţional la data de 11 ianuarie 2021, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) anunţând că „nu se schimbă cu nimic relaţia dintre bănci şi client.

În Registru se vor menţiona:

a) pentru titularul de cont-client, persoanele care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise şi orice persoană care pretinde că acţionează în numele clientului: numele, însoţit de celelalte date de identificare;

b) pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, însoţit de celelalte date de identificare;

c) pentru contul bancar sau de plăţi: numărul IBAN şi data deschiderii şi închiderii contului;

d) pentru casetele de valori: numele concesionarului, însoţit de celelalte date de identificare şi durata perioadei de concesionare. Informaţiile sunt păstrate pentru o perioadă de 10 ani de la încetarea relaţiei de afaceri dintre bănci şi clienţi.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea