Firmele pot angaja tineri interni printr-un nou tip de contract de muncă, de internship. Ce condiţii trebuie să îndeplinească şi ce avantaje vor avea atât firmele, cât şi tinerii
Instituțiile publice şi firmele vor putea încheia contracte de internship cu tineri care au împlinit vârsta de 16 ani numai dacă au deja cel puțin 5 angajați și doar pe o durată de cel mult 6 luni, fără posibilitatea prelungirii. Dacă angajează un tânăr și îl păstrează doi ani, vor primi 1.000 euro de la stat.
La sfârșitul lunii mai, Guvernul a anunțat că va iniția consultări cu instituțiile publice și private, cele de învățământ și ONG-uri, pentru elaborarea unui proiect de lege care să reglementeze programele de tip internship și relația dintre interni și organizația-gazdă, printr-un nou tip de contract, cel de internship.
Acum, sistemul pregătit de Guvern relevă că nu pot încheia contract de internship firmele care au mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele care doresc să încheie contract de internship, cele la care calitatea de administrator/asociat este deținută de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de administrator/asociat față de alți angajatori/organizații gazdă cu care persoanele au mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu sau au încheiat contracte de internship, cele care se află în stare de insolvență, cele care, în ultimele 12 luni, au redus numărul de salariați ca urmare a concedierilor colective sau a reorganizării activității.
Internul va avea dreptul la o indemnizație lunară netă de internship din partea firmei, egală cu cel puțin 50% din echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Activitatea unui intern va fi de 6 ore pe zi, în regim de maxim 30 de ore pe săptămână, timp de cinci zile urmate de două zile consecutive de repaus.
Firmele care, în termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, încheie un contract de muncă cu persoana care a desfășurat programul de internship primesc, la cerere, din bugetul de stat prin bugetul asigurărilor pentru șomaj, o primă de promovare a angajării echivalentă cu 1.000 euro per angajat, sumă calculată la cursul Băncii Naționale a României de la data efectuării plății, după îndeplinirea obligației de menținere a raporturilor de muncă cu acesta pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 24 de luni.
Pentru stimularea ocupării forței de muncă se constituie Fondul pentru Acordarea Primei de Angajare (FAPA).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]