Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Firmele din România, pe ultimele locuri în UE la digitalizare: Unde sunt cele mai performante companii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Firmele din România, pe ultimele locuri în UE la digitalizare: Unde sunt cele mai performante companii

Potrivit unor evaluări publicate de Biroul european de statistică Eurostat, companiile din Bulgaria și România sunt pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la digitalizare.

Eurostat se uită la un indicator denumit DII – Digital Intensity Index (indicele intensității digitale). Acest indicator se măsoară în funcție de accesul firmelor (cu cel puțin 10 angajați) la un set de 12 tehnologii sau parametri în domeniul informației.

Parametrii IT luați în calcul sunt, de exemplu, accesul majorității angajaților la internet, accesul firmei la conexiune de internet de bandă largă (cel puțin 30 Mbps), utilizarea tehnologiilor cloud, roboților, imprimantelor 3D, efectuarea de vânzări online etc.

Ei, la acest capitol România este pe ultimul loc în UE, alături de Bulgaria: în anul 2020, circa 66% dintre firmele noastre cu cel puțin 10 angajați fiecare au înregistrat un indice DII „foarte scăzut”, ceea ce arată „investiții mici în tehnologii digitale”, potrivit Eurostat. Dacă ne uităm la graficul statisticii europene, putem să vedem că firmele românești stau ceva mai bine decât cele bulgărești la digitalizare, dar diferența este aproape insesizabilă, probabil în marja de eroare.

Alte țări cu digitalizare scăzută a companiilor sunt: Grecia (60%), Letonia (57%) și Ungaria (53%).

Cele mai performante firme sunt în Finlanda și Danemarca: circa 10% dintre companiile din aceste țări sunt cu DII foarte scăzut, iar aproape jumătate dintre firmele finlandeze și daneze au o digitalizare ridicată și foarte ridicată.

În medie, în Uniunea Europeană , 1% dintre firmele cu cel puțin 10 angajați sunt foarte înalt digitalizate, iar 14% au un grad înalt de digitalizare. 46% dintre firmele din UE au înregistrat un DII scăzut, iar 36%, foarte scăzut.

„Criza cauzată de COVID-19 ne-a arătat și că digitalizarea este un instrument crucial pentru îmbunătățirea rezilienței economice a afacerilor”, comentează Eurostat, care constată o creștere ușoară a digitalizări firmelor din UE, în anul 2020 comparativ cu 2018.

Reamintim că în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt alocați 500 de milioane de euro într-o schemă de digitalizare, sub formă de granturi pentru firme mici și mijlocii de IT și non-IT. Apelurile de proiecte ar urma să se deschidă începând cu anul 2022.

Sursa: startupcafe.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea